Техніка

Змінивши технологію сівби, можна заощадити до 3000 грн/га на пальному, насінні та міндобривах й отримати міцні дружні сходи

Мінус 40 літрів на гектарі

Мінус 40 літрів на гектарі

Змінивши технологію сівби, можна заощадити до 3000 грн/га на пальному, насінні та міндобривах й отримати міцні дружні сходи  

ПСП «Степ», що на Кропивниччині, належить до категорії середніх господарств. В обробітку тут трохи більше як 2000 га ріллі. Разом із традиційними для цього посушливого регіону озимою пшеницею, ячменем і соняшником, тут також вирощують кукурудзу та сою. 

Заснованим відомим місцевим аграрієм Петром Омеляновичем Костючком господарством сьогодні керують два його сини Ігор і Володимир. Як зізнаються брати жартома, у всьому покладаються на величезний агрономічний досвід батька, проте не оминають жодної нагоди впровадити інноваційні рішення, навіть усупереч традиційним агрономічним практикам. 

— Ми вирощуємо хліб у дуже посушливому регіоні. Достатньо сказати, що впродовж липня у нас випало всього чотири міліметри опадів. Тому за наших умов немає сенсу гнатися за якоюсь надвисокою врожайністю. Нас цілком задовольняє стабільний помірний результат, який дає змогу отримувати хорошу рентабельність вирощування, — зазначає Ігор Петрович. 

Тому, наприклад, під кукурудзу в ПСП «Степ» вносять не більше як 100 кг/га карбаміду чи інших азотних добрив. Більше просто немає сенсу через постійний дефіцит ґрунтової вологи. Натомість керівники господарства вбачають перспективу у вдосконаленні технологій сівби, що водночас дає змогу покращити розвиток сходів рослин і знизити поточні витрати. 

— Частину площ у нас і досі обробляємо за традиційною технологією. У цьому ж сезоні всі добре відчули на собі проблему подорожчання дизпалива. До того ж ми давно виношували ідею підвищення продуктивності та якості сівби технічних культур. Так у нас у березні з’явилася сівалка точного висіву Väderstad Tempo F8, без якої ми вже не уявляємо нашої роботи, — пояснює Володимир Петрович. 

Ігор Петрович зізнається, що механічні сівалки відомого американського виробника, які раніше застосовували для сівби кукурудзи та соняшнику, давно вже перестали відповідати їхнім вимогам. Тому нову сівалку обирали з-поміж моделей двох провідних європейських брендів і, зрештою, зупинили вибір саме на Väderstad Tempo. 

— Ох… Я і відео дивився, і читав, і розпитував… Зрештою, вирішальним стало тестування роботи Tempo по стерні. Я вже тоді зрозумів, що це те, що нам треба, — каже Ігор Костючок. 

Річ у тім, що на саму лишень оранку полів у господарстві витрачали по 28 л солярки. Додавши до цього ще дві культивації та супутні польові операції, отримуємо красномовну цифру —  40 л/га, що нині еквівалентно мінімум 2000 грн. Саме стільки було потрібно на те, щоб посіяти кукурудзу та соняшник. 

— Ми провели декілька експериментів. Окрім сівби по підготовленому ґрунті запустили Väderstad Tempo F8 спочатку по стерні пшениці, а тоді вже і кукурудзи. В останньому випадку перед тим легенько пройшлися мульчувачем. Сівалка поклала все — насінина в насінину на задану глибину, без двійників і з потрібним інтервалом. І тепер там можна побачити просто відмінні сходи рослин, — розповідає Ігор Петрович. 

Далі долинським аграріям стало цікаво, чи зможе Väderstad Tempo F8 розв’язати на перший погляд взагалі нереальне завдання, і вони пустили шведську сівалку просто… по цілині. 

— Ось, можете подивитися у мене на телефоні — насіння покладено туди, куди треба, притискне зусилля тут взагалі суперове. І головне — все чітко і точно. Наша Tempo розібралася там, де не кожен культиватор чи борона впоралися б. Це вже саме за себе свідчить про якість конструкції сівалки Väderstad, — наголошує аграрій. 

Відповідно, Vaderstad Tempo F8 вже тільки завдяки можливості гарантовано якісного прямого висіву в стерню забезпечила істотну економію коштів у ПСП «Степ». 

— Але річ не тільки в тому, бо до вибору моделі сівалки ми завжди висуваємо найширші вимоги. Так, у нашої 8-рядної Tempo просто відмінна продуктивність, і мені складно сказати, яка модель могла б із нею конкурувати. Ми сіємо зі швидкістю 12–13 км/год, і це для нас оптимально. За добу вона може зробити всі 150 га, якщо організувати посівний процес як слід. Ми, наприклад, щоб повністю використати всі її можливості, виділили двох найкращих механізаторів, які поперемінно, і таким чином безперервно. До того ж бункер миттєво заповняється насінням і добривами, щоб не було простоїв, — розповідає Володимир Петрович. 

Тобто враховуючи, що на полях ПСП «Степ» було посіяно 115 га кукурудзи та 220 га соняшнику за допомогою Väderstad Tempo F8 обидві вкрай вимогливі до вологи й температури ґрунту культури можна висіяти буквально за два дні — в оптимальний час для проростання насіння та розвитку сходів. 

— Ну, і ми маємо змогу раціональніше використовувати посівний матеріал та міндобрива. Так, цьогоріч знизили норми добрив під кукурудзу (до 70 кг/га карбаміду) завдяки тому, що Tempo закладає кожну гранулу рівномірно й точно, що забезпечує повноцінний доступ кореневої системи сходів рослин до поживних речовин. Це саме той випадок, коли краще точно дати 70 кг добрив, ніж 140 кг у розкид під культивацію неточно, — зазначає Ігор Костючок. 

Зазначають наші співрозмовники і чітке дотримання норм висіву, що дозволяє водночас реалізувати заплановану технологію вирощування та заощадити недешевий посівний матеріал. 

Ми як задали норму висіву 56 тис./га на соняшнику і 61 тис. /га по кукурудзі, так і було. Причому насіння, особливо соняшнику, було, м’яко кажучи, не найкращої якості — таке враження, що його десь віником змітали на току та пхали у мішки… Поготів разом з інженерами Väderstad ми швидко розібралися з налаштуваннями та відкалібрували сівалку так, що вона ідеально висіяла навіть таке насіння різних фракцій, — веде далі аграрій. 

Під час нашої розмови ми мали змогу наочно переконатися, як класно Väderstad Tempo F8 кладе насіння як кукурудзи, так і соняшнику. І нехай навіть у регіоні традиційно випадає вкрай низька кількість опадів, завдяки тому, що сходам від початку були створені відмінні умови розвитку, це відіграло свою роль. Кукурудза та соняшник, попри те, що земля від безводдя та спеки аж вкрилася щілинами, стоять упевнено, зберігаючи нормальне забарвлення листя та розвиваючись як слід. 

Оце і є та різниця, яку робить правильний вибір технології вирощування та, зокрема, оптимального посівного агрегата. Беручи до уваги ще й те, що застосування Väderstad Tempo F8 дало змогу нашим гостинним господарям заощадити істотні кошти на дизпаливі, міндобривах і посівному матеріалі, їхня праця не пропаде марно. І восени команда ПСП «Степ» збере пристойний урожай, який, будемо сподіватися, їм вдасться вигідно реалізувати через звільнені від блокади чорноморські порти України. Цього ж ми побажаємо усім українським аграріям! 

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ 

Директор ПСП «Степ» Ігор Костючок

Ігор Костючок, директор ПСП «Степ» 

— Коли маєш справу з такою компанією, як Väderstad, то ти завжди впевнений у тому, що все буде гаразд. Завдяки сівалці точного висіву Väderstad Tempo F8 ми покращили як наші агрономічні, так і економічні показники, і я не маю сумнівів, що це придбання себе окупить найближчим часом. Хочу також зазначити бездоганну роботу консультантів ТОВ «Ведерстад», які тримають на постійному контролі роботу нашої сівалки. Гадаю, коли буде подолано проблему з експортом зерна, ми розглянемо питання придбання ще однієї машини Väderstad — дискового культиватора Carrier.  

Денис Сотніченко, регіональний представник ТОВ «Ведерстад»  

— З керівництвом компанії ПСП «Степ» ми співпрацюємо вже другий рік поспіль, і за цей час у мене склалося найкраще враження про наших партнерів. Це активні порядні люди, які завжди виконують свої зобов’язання та шукають шляхи технологічного розвитку. Для ПСП «Степ» придбання нашої сівалки Väderstad Tempo F8 стало не просто оновленням парку техніки, а якісним кроком у розвитку та можливістю істотно покращити виробничі показники. Зі свого боку ми робимо все, щоб наші партнери мали змогу нормально працювати, особливо у цей складний для всієї України час.  

Довідка  

Tempo F — це напівпричіпна високошвидкісна сівалка точного висіву, яка доступна в моделях на 6 і 8 рядків та з можливістю одночасного внесення добрив або без. Розташування та конструкція опорних коліс забезпечують високу точність глибини за будь-яких умов, що гарантує рівномірну появу сходів. Tempo F обладнано високопродуктивною системою внесення добрив з можливістю індивідуального посекційного вимкнення, як результат — оптимізується принцип унесення та збереження добрив.  

Точність висіву насіння в конструкції Tempo забезпечує оснащений індивідуальним електроприводом висівний пристрій Gilstring Seed Meter, розрахований на роботу за складних умов на високій швидкості. Переміщення насіння повністю контролюється від висівного пристрою до сім’яложа. Завдяки цьому вібрації чи нерівний рельєф поля не впливають на точність висіву насіння. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ