Точка зору

Проблем із вирощуванням фундука в Україні немає

Еліо Рессіа
фахівець консалтингової компанії Corylus Est (Італія)

Відповіді на питання, який регіон України найкращий для фундука, не існує, адже у залежності від рельєфу ділянки, експозиції схилу, напряму вітрів і грунтових умов можна у кожному регіоні знайти території з оптимальними умовами для вирощування. Із наявної у нас інформації і обстежених насадженнь, практично вся територія України є придатною для вирощування фундука, проте для північних регіонів потрібно проводити підбір сортів із пізнім цвітінням і ранім опаданням горіхів.

За результатами вирощування сортів європейської селекції протягом останніх років в акгрокліматичних умовах України, можу сказати, що вони тут поводять себе інакше, ніж, наприклад, в Італії. Основні розбіжності спостерігаються у процесах цвітіння і виділення пилку. Даний аспект впливає на урожайність, тому потрібно більш точно підбирати сорти-запилювачі із урахуванням регіону де вирощуватиметься насадження.

Ще одна відмінність: погодні умови на більшості території України з легкістю дозволяють накопичити достатню кількість холодних температур, що позитивно впливає на урожайність. Це доволі простий показник, однак в Італії з цим виникають певні проблеми. Оскільки спостерігається відсутність достатньо холодних зим протягом уже декількох років. Початок цвітіння і розпускання в Україні на відміну від Італії та інших країн Європи – пізніший і більш розтягнутий за часом, оскільки весна тут більш прохолодна і дощова.

Загалом серйозних проблем із вирощуванням фундука в Україні немає. А незначні особливості є лише реакцією рослин на зовнішні фактори. Основним показником, що рослини добре себе почувають, є урожайність і якість горіхів. У багатьох українських насадженнях ці показники відповідають іншим європейським країнам, таким як Сербія, Румунія, Хорватія.