Агрономія

Чеська селекція та французькі технології дають змогу отримати добрий урожай озимих навіть за несприятливих умов 

Рішення для складних часів

Рішення для складних часів

Чеська селекція та французькі технології дають змогу отримати добрий урожай озимих навіть за несприятливих умов 

Липень — гаряча пора для аграріїв України: повним ходом ідуть жнива, та й про осінню посівну багато хто вже замислюється. Утім, чимало агрономів знайшли час, щоб на запрошення компанії «Тирас» відвідати День поля в одному з провідних господарств західного регіону — ТОВ «Україна». Цей щорічний захід — чудова нагода ознайомитися з передовими технологіями, які застосовують у господарстві для вирощування озимих пшениці та ріпаку, а також у виробництві насіння. Головне — кожен гість побачив результат цієї річної роботи на демоділянках, а дехто й уподобав сорти для власного виробництва. Забігаючи наперед, зазначимо, що на фоні широкої лінійки пшениць і ріпаків провідних селекційних компаній, висіяних на демополі в «Україні», сорти чеської селекції, які в Україні представляє ПП НВФ «Тирас», мають не лише достойний вигляд, а й суттєві переваги. 

— Нині аграрії здебільшого вирощують гібриди ріпаку, але тепер, коли отримати дружні сходи стає все проблематичніше через брак вологи, ми пропонуємо альтернативу — сорти ріпаку, — розповідає директор ПП НВФ «Тирас» Володимир Тишковський. — Це дасть змогу, вкладаючи менше коштів у посівну, за однакової технології вирощування отримати прибуток на рівні з гібридами. Адже вартість посівної одиниці гібридів ріпаку становить 1500–1800 грн, а сортів — 600–700 грн. Наша посівна одиниця ріпаку розрахована на площу 5 га нормою висіву 700 тис. схожих насінин/га. Таким чином, за сприятливих погодних умов можна засіяти 1,5–2 норми сортової посівної одиниці й отримати врожайність на рівні гібридів. А те, що сорти легко конкурують щодо врожайності з гібридами, підтверджено практикою: 2020 року наші сорти ввійшли в п’ятірку лідерів на цьому полі з урожайністю понад 4 — 4,2 т/га. 

Володимир Тишковський рекомендує чеські сорти ріпаку

Нині на демоділянках ТОВ «Україна» представлено сорти ріпаку чеської селекції компаній «Selgen Орекс», «Бенефіт», «Рескатор», «Кортес». Це високоврожайні сорти, які мають високу зимостійкість, стійкість до вилягання завдяки міцним стеблам, стійкість до основних хвороб — фомозу, склеротиніозу, різних видів гнилі, чорної ніжки тощо. Сорти добре адаптуються у всіх зонах вирощування. 

Наступна локація Дня поля — демоділянки пшениці. Чеська селекція тут представлена раннім сортом Богемія, ранньостиглим Юлія та середньостиглим Батерфляй.  

— Особливістю чеських сортів є їхні високі хлібопекарські властивості та класність — не нижча за 2–3-й клас, — веде далі Володимир Тишковський. — Чеські сорти не осипаються, якщо довго стоять у полі, з насіння не вимивається клейковина, якщо в жнива випадають дощі. Зазвичай масова частка сирої клейковини становить не нижче як 24%. Аграрії, які вирощували чеські сорти, зазначають їхню стійкість до хвороб, морозостійкість. Саме такі високі характеристики має відомий сорт Богемія, який ми повернули до нашої лінійки, бо багато господарств виявили бажання з ним працювати.

Сорт Юлія за посівними площами в Чехії посідає друге місце, що є найкращою його характеристикою

Сорт Батерфляй — найновіший, класу А за європейськими стандартами (частка клейковини не нижча за 28%), а Юлія за посівними площами в Чехії посідає друге місце, що є найкращою його характеристикою. 

Відповідальне насінництво 

Знайомлячи аграріїв із сортами ріпаку та пшениці, Володимир Тишковський наголошує: щоб отримати високий урожай, треба сіяти першу репродукцію, бо в ній закладено найкращий генетичний потенціал. Саме насіння такої якості виробляють у ТОВ «Україна», який має статус насіннєвого господарства. Багато років товариство співпрацює з компанією «Тирас» і нині на її замовлення вирощує та доводить до посівних кондицій насіння пшениці сортів Богемія, Батерфляй та Юлія. 

Жваві дискусії, обмін досвідом — неодмінний елемент Дня поля

— До насінництва ми ставимося серйозно, — наголошує директор ТОВ «Україна» Олег Крижовачук. — Торік насіння озимих і ярих культур продали на 200 млн гривень. Насіння в нас класне. Технологія виробництва дуже проста: купуємо найкращу еліту та супереліту за кордоном, вирощуємо за інтенсивною технологією й реалізуємо через дистриб’юторів компаній-оригінаторів. 

Для доведення насіння до посівних кондицій кілька років тому в господарстві збудували насіннєвий завод, який нині входить у п’ятірку найкращих високотехнологічних заводів Європи. Обладнання данської компанії Westrup, англійські норії, японський фотосепаратор, італійська система очищення повітря — все працює на високий результат. Усі процеси автоматизовано, приміщення обладнано камерами, датчиками, тож оператор бачить насіння від моменту, коли його засипають для очищення із приймальної ями до сепаратора і до пакування в біг-беги. Тож на виході отримують тільки якісний посівний матеріал. 

Повна технологія 

Технології вирощування насіння в господарстві дотримуються ретельно. До того ж вона однакова як для товарних, так і для насіннєвих посівів, а також демоділянок. 

Віталій Мороз

— Цього року попередником ріпаку був ярий ячмінь, — розповів учасникам  Дня поля заступник головного агронома ТОВ «Україна» Віталій Мороз. — Провівши три ґрунтообробки, посіяли 28 серпня, восени провели дві рістрегуляції. Навесні внесли по мерзлоталому ґрунту 220 кг/га азоту в діючий речовині — NPK і сульфат магнію, карбамід і аміачну селітру. Під пшеницю попередником був озимий ріпак, кукурудза на силос, частково соя чи соняшник. З осені провели ґрунтообробку, захистили від хвороб і шкідників, бур’янів — тоді на весну маємо чисте поле. Восени внесли 150 кг/га NPK і 100 кг сульфату амонію, навесні по мерзлоталому ґрунту — 100 кг/га NPK, 200 кг/га карбаміду і під час відновлення вегетації 150 кг/га аміачної селітри. Щороку перед виходом колоса вносимо 150 кг/га селітри для якості зерна. 

За словами Віталія Мороза, чеські сорти озимого ріпаку та пшениці впродовж вегетації розвивалися добре, у зиму ввійшли також у доброму стані, жодних зауважень до них немає. Хоч збирати ще не почали, але на вигляд ріпак має вродити не менше як 5 т/га, а пшениця — не менше за 9 т/га. 

— Ми вирощуємо на насінницьких і товарних посівах сорти пшениці провідних компаній, і сорти чеської селекції на їхньому фоні нічим не відрізняються, — наголошує Віталій Мороз. — Така сама ситуація і з сортами ріпаку на наших демоділянках. 

Чеські сорти ріпаку мають високу продуктивність, зимостійкість, стійкість до вилягання

Як зекономити 

Нині через брак обігових коштів, спричинений здорожчанням усіх засобів виробництва, а особливо міндобрив, проблемами з реалізацією зерна, багато аграріїв замислюються над оптимізацією технології. Універсального рецепта не існує, утім, один, перевірений на практиці європейськими фермерами, пропонує ПП НВФ «Тирас». Суть технології така: оскільки ґрунти України містять достатню кількість елементів, наприклад, на 1 га в Тернопільській області є 10 т фосфору (а щоб зібрати 10 т/га пшениці, треба всього 100 кг/га фосфору), то принаймні рік можна протриматися на їхніх запасах, не вносячи під основний обробіток комплексне добриво. А підтримати культури без зниження врожайності можна шляхом деяких заходів. 

— Нам треба зробити, щоб елементи живлення були максимально доступними для рослини, а рослина могла їх засвоїти. А для цього потрібно максимально наростити кореневу систему, — каже директор ТОВ «Сервіс-Агрозахід» Роман Проць. — Зробити це можна, наситивши ґрунт доступними для рослини поживними речовинами й, відповідно, збільшивши вміст гумусу в ґрунті. Саме так діє мікробіологічний ґрунтовий деструктор післяжнивних решток Бактім. У його складі бактерії, що позитивно впливають на метаболізм рослин, зокрема, стимулюючи розвиток кореневої системи. Цього року завдяки Бактіму господарства, які вносять на поля органічні добрива, отримували на пшениці 3–5 ц/ га прибавки, а ті, які не використовували 10 років органіку, мали 0,5–1,5 т/га прибавки врожайності. Прибавка ріпаку становила 6 ц/га. 

Інший спосіб раціонального живлення — застосування рідкого фосфору, який треба вносити позакоренево в нормі 1–2 л/га (залежно від запланованої врожайності) в певні фази розвитку культури, насамперед коли починає формуватися коренева система. Для ріпаку це фаза три листочки, для пшениці — чотири. Таким чином рослина отримує фосфору набагато більше, ніж у разі внесення 3 ц/га комплексних добрив типу нітроамофоски. Адже сипкі добрива містять три види фосфору — водорозчинний, цитраторозчинний і кислоторозчинний, кожен з яких працює в різний період розвитку культури, але й засвоюється тільки на 25%. 

Чеські сорти пшениці «обіцяють» дати не менше як 9 т/га зерна

І нарешті, застосування продукту на основі кремнію разом з екстрактом червоних водоростей Алгомель Пуш дасть змогу зменшити транспіраційний коефіцієнт культури через накопичення кремнію. Оскільки Алгомель Пуш — єдиний у світ препарат, який рухається вниз по ксилемах рослин, то може досягати кореневих волосків і таким чином покращити розвиток кореневої системи та засвоюваність рослиною елементів живлення. Окрім того, це єдиний продукт, що захищає культуру від розвитку кореневих гнилей по вегетації. 

Пропозиція новітніх інноваційних рішень із застосуванням препаратів Бактім, Альгомель пуш, Макс фул, Ферті плюс, Брендт — це спільний проєкт компаній «Сервіс-Агрозахід» та ПП НВФ «Тирас». 

Безперечно, кожна технологія має право на життя, але в кризових умовах слід обирати надійні. Чеська селекція, найкращий досвід вітчизняних і європейських фермерів допоможуть господарству бути конкурентоздатним навіть за складної економічної ситуації. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ