Техніка

Універсальна, ощадлива та високоефективна сівалка OMEGA від BEDNAR виручає українських аграріїв в умовах зниження рентабельності виробництва

Посівна — «на відмінно»

Посівна — «на відмінно»

Універсальна, ощадлива та високоефективна сівалка OMEGA від BEDNAR виручає українських аграріїв в умовах зниження рентабельності виробництва.

За нинішніх умов господарювання, коли контроль собівартості виробництва став головним в отриманні прибутку, українські аграрії шукають для цього найефективніші інструменти. Один із них — універсальна сівалка OMEGA OO_FL від BEDNAR, яка за один прохід забезпечує якісну передпосівну підготовку ґрунту, точний висів, унесення добрив у рядок чи міжряддя, а за потреби й підсіває покривні культури. Вона підходить як для сівби за традиційною чи мінімальною технологією, так і для прямої сівби. Сівалка OMEGA добре зарекомендувала себе в багатьох господарствах.

«Сівалка OMEGA забезпечує точний і якісний висів різних сільгоспкультур»

Олег Потапчук, начальник МТС ТОВ «Украгроком» (агрохолдинг «Агровіста»)

Свою першу сівалку OMEGA від BEDNAR ми придбали 2020 року в компанії «Агроресурс» — нам привезли її на демопоказ. Ми посіяли нею горох, побачили, як точно та якісно вона сіє й вирішили взяти її. За продуктивністю роботи вона замінює дві наші попередні 6-метрові сівалки, хоча й OMEGA в нас також 6-метрова. Окрім того, що вона продуктивніша, посівне ложе робить набагато краще, ніж інші сівалки, з якими мені доводилося мати справу.

Сівалка OMEGA досить універсальна. Сіємо нею озимий ріпак, ярий і озимий ячмінь, озиму пшеницю, горох. Також сіяли люцерну. Під ярі культури оремо, а під озимі виконуємо мінімальний ґрунтообробіток. В обох випадках сівалка виконує свої функції однаково якісно. А завдяки двосекційному бункеру можемо вносити добрива одночасно із сівбою або в рядок чи в міжряддя.

Агрегат дуже простий в експлуатації. Дуже легко корегувати глибину висіву завдяки гідравліці, залежно від культури — на це потрібно всього кілька хвилин. Глибина висіву залежить не лише від сільгоспкультури, а й від кількості вологи в ґрунті. Її, як і задану норму висіву, тримає дуже чітко.

Всього у нас в користуванні три сівалки OMEGA. Другу і третю купували в компанії «НФМ Агро».

Ці сівалки ми агрегатуємо з тракторами САSE 310 потужністю 310 к. с. та CLAAS AXION 940 потужністю 340 к. с. У середньому за зміну (10 год роботи) одна OMEGA сіє 60 га.

Загалом наша найперша сівалка, яка відпрацювала в нас чотири повних сезони, зробила близько шести тисяч гектарів. За цей час міняли диски сошників, підшипники в ходових і прикочувальних колесах, а також шланги насіннєпроводів. Однак такі заміни ми почали робити аж після трьох тисяч гектарів. До цього ми практично нічого не міняли.

Запчастини беремо оригінальні — вони завжди є в наявності, проблеми з постачанням не було — все доставляють від 3–5 до 10 днів, залежно від того, чи є вони на складі, чи треба доставити із заводу.

Загалом ми працюємо з кількома дилерами. Якщо, наприклад, потрібної запчастини немає в одного з них, то вона точно є в іншого. Якщо ж є в обох, то працює тендерна система. По гарантійних випадках працюють дуже чітко: бувало таке, що й пізнього вечора виїжджали на виклик фахівці із сервісу на ремонт, бо вже зранку нам треба було виходити в поле.

«Із сівалкою OMEGA отримуємо дружні сходи за різних умов»

Роман Захарчук, голова ФГ «Сурія» (Вінницька обл.)

Чотириметрову сівалку OMEGA від BEDNAR ми придбали торік у компанії «Агроресурс» і вже осінню посівну 2023 року відпрацювали нею. Зупинилися саме на цій сівалці, бо чули чимало відгуків колег про неї, зокрема в рекламних матеріалах. Загалом BEDNAR — добре знана компанія, що славиться якістю агрегатів, тож плануємо придбати також глибокорозпушувач і дискатор їхнього виробництва. А щодо сівалки — восени посіяли нею 360 га озимих пшениці, ріпаку та ячменю. Сходи отримали дуже рівномірні, тож якість її роботи з нашою попередньою сівалкою годі й порівнювати. Навесні плануємо нею сіяти ярий ячмінь і спробувати посіяти соняшник.

Наше господарство невелике, маємо в обробітку трохи більше як 800 га, тож нам цілком вистачає 4-метрової сівалки. Агрегатуємо її з трактором NEW HOLLAND 7060 потужністю 215 к. с. Робоча швидкість — 14–16 км/год. За зміну робимо в середньому 40 га в спокійному темпі.

Торік на момент сівби восени спочатку була засуха, пізніше сіяли у зволожений ґрунт — якість сівби була однаково високою, а сходи отримали дружні на наших сірих підзолистих ґрунтах.

Восени з основного обробітку в нас було дискування й оранка, а на весняну посівну плануємо тільки оранку. Одразу після оранки сівалка якісно готує посівне ложе і забезпечує точний висів. Так ми економимо на проході культиватора. Також одночасно із сівбою вносимо добрива в рядок завдяки двосекційному бункеру. Сівалка чітко витримує задані норми внесення добрив і висіву насіння. Така її універсальність дає змогу заощадити й на пальному завдяки меншій кількості проходів техніки, і на посівматі — завдяки точному висіву.

До того ж сівалка проста в експлуатації. Дуже легко змінити глибину висіву. На це потрібно хвилини дві. І навіть глибину 2 см, на яку ми торік сіяли ріпак, вона витримує на всій площі. Наразі налаштовуємо сівалку перед стартом весняної посівної, адже днями плануємо почати сівбу ранніх ярих культур.

«Завдяки універсальності сівалки OMEGA заощаджуємо ресурси на посівну»

Віталій Кирнасівський, ФГ «К, Славік і К» (Вінницька обл.)

Чотириметровою сівалкою OMEGA від BEDNAR ми в господарстві користуємося вже два роки. Мені її порадили менеджери компанії «Агроресурс», з якою я співпрацюю вже близько 15 років. У мене невелике господарство — 250 га угідь, тож мені було важливо, щоб агрегат був максимально ресурсоощадним. Це стосується, зокрема, й людського ресурсу.

Сівалку OMEGA я обрав і оплатив ще до війни, але саме в час війни вона мене дуже виручила, бо тепер на посівній у мене працюють усього двоє людей — один закладає добрива і насіння, інший — сіє. А це дуже важливо в час дефіциту кадрів.

Ми сіяли нею озимину, а торік спробували ще й соняшник. Якість сівби — дуже висока незалежно від культури. Відповідно, і дружність сходів, як порівняти з нашою попередньою сівалкою, — це небо й земля. А завдяки точному висіву заданою нормою ми економимо на посівматі. Якщо ж урахувати, що сівалка ще й здійснює передпосівну підготовку ґрунту, маємо значну економію пального.

Позаторік спробував сіяти озимий ячмінь прямим висівом і отримав 65 ц/га. Звісно, на результат вплинула й достатня кількість опадів, що нетипово для нашого регіону (працюємо на півдні Вінниччини), але й результатами прямого висіву дуже задоволений, тож планую озимі сіяти так і надалі. А під ярі культури робимо глибоке розпушування.

І соняшник, і озимину сіємо з одночасним унесенням добрив. Це і складні добрива, і амофоска. Задану норму внесення добрив, як і висіву, тримає чітко.

Загальний об’єм двосекційного бункера в нас 4 тис. літрів, тобто по 2 тис. літрів кожен.

У нас горбиста місцевість, тож сівалку агрегатуємо з трактором John Deere 8520 потужністю 300 к. с. Маю також менш потужний трактор, але по горбистому рельєфу йому трохи важко йти. Робоча швидкість у нас 13–14 км/год. За зміну робимо в середньому 35–40 га. Важливо, що навіть на нерівних полях сівалка витримує глибину висіву 2–2,5 см на всій площі. По витратах пального ми виходимо приблизно на 15 л/га, але це і передпосівний обробіток, і сівба, і внесення добрив. Тобто це один прохід техніки замість щонайменше трьох.

bednar.com

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ