Техніка

Технології дедалі більше впливають на результативність агробізнесу, а впровадження інноваційних рішень стає запорукою прогресу

Перехід на новий рівень

Перехід на новий рівень
Cівалка точного висіву Väderstad Tempo L 24 оснащена системою внесення рідких добрив

Технології дедалі більше впливають на результативність агробізнесу, а впровадження інноваційних рішень стає запорукою прогресу. 

З 2024 модельного року комбінований культиватор TopDown 400-700 і лаповий культиватор Opus 400-700 можуть оснащувати програмним забезпеченням на міжкомп’ютерному порталі Gateway датчиками й оновленою електронікою. Це дозволяє повністю контролювати роботу машини за допомогою системи керування Väderstad E-Control на базі планшета iPad, а також керувати машиною через термінал ISOBUS трактора. На практиці такі оновлення полегшують налаштування ґрунтообробних знарядь відповідно до умов у полі, покращують якість обробітку, контроль і фіксацію результатів. 

Обробіток ґрунту — під контролем 

Упровадження системи електронного керування E-Services на TopDown і Opus дозволяє машинам користуватися картами полів, щоб автоматично контролювати налаштування машини на ходу, використовуючи карту-завдання поля. Це означає, що аграрій, перш ніж вийти в поле, може запрограмувати окремі робочі елементи, такі як диски, лапи, вирівнювачі та котки для роботи в конкретних точках поля відповідно до типу ґрунту або характеристик поля. Карта-завдання вставляється в ISOBUS-термінал трактора, який потім приєднується до системи Väderstad E-Control, щоб здійснювати керування машиною. 

Культиватор Väderstad TopDown 500 із системою електронного керування E-Services

Змінна норма висіву та внесення добрив ні в кого не викликає подиву, тож чому такий підхід не може бути застосований до обробітку ґрунту? Тут економія може бути досягнута за принципом «стільки, скільки потрібно, і якомога менше, наскільки це можливо». Деякі з переваг полягають в економії дизельного пального і поліпшенні стану ґрунту, інші — у можливості збільшити робочу швидкість, а також зменшити зношування робочих органів. Крім того, це відкриває шлях до майбутнього автономного сільського господарства. 

Користуючись системою керування Väderstad E-Control на базі iPad, оператор також отримує повний контроль над машиною безпосередньо з кабіни трактора. Одним натиском кнопки водій під час руху може встановити індивідуальну робочу глибину або інтенсивність роботи дисків, лап, вирівнювачів або котка. За допомогою кнопок попередніх налаштувань оператор може зберігати власні найпоширеніші конфігурації машини. Наприклад, використовувати попереднє налаштування для стандартних польових робіт, для технологічних колій, важких ділянок тощо. Для екстрених ситуацій передбачено ручне налаштування і традиційне керування агрегатів TopDown і Opus, якщо, наприклад, потрібно швидко змінити трактор. 

Культиватор Väderstad Opus із системою електронного керування E-Services

Культиватори Väderstad TopDown 400-700 та Opus 400-700 з опцією E-Services можна буде замовити із жовтня 2023 року. Прем’єра машин відбудеться на міжнародній виставці Agritechnica в листопаді 2023 року, а серійне виробництво розпочнеться на початку 2024 року. 

Система внесення рідких добрив для сівалок Tempo L 8-24 

Як новою опцією високошвидкісна сівалка точного висіву Väderstad Tempo L 8-24 може бути оснащена системою внесення рідких добрив. Система повністю підготовлена для високошвидкісної точної сівби. До цього часу багато аграріїв робили запити на таку опцію й навіть самостійно дооснащували сівалки схожим обладнанням. Проте офіційна опція дозволить легко налаштовувати норму, повноцінно контролювати весь процес унесення й досягати потрібної точності на будь-якій швидкості. 

Сівалка Väderstad Tempo F з новою електронною системою WSX

Нова система має пластиковий бункер для рідких добрив на 2000 л. Рідкі добрива можна вносити або в рядок за допомогою висівної секції, або біля рядка за допомогою сошників для внесення добрив. Для полегшення роботи систему розроблено так, щоб забезпечити широкий діапазон норм унесення рідких добрив без заміни форсунок. Тобто машина може вносити стандартні дози рідких добрив від 30 до 200 л/га одним комплектом форсунок за ширини міжряддя 70–75 см і швидкості руху 15 км/год. 

Для керування дозуванням рідких добрив застосовують датчики потоку, які постійно контролюють норму внесення. Використовуючи цей зворотний зв’язок у режимі реального часу, система автоматично підтримує задану норму внесення добрива. Оператору достатньо встановити норму внесення рідких добрив на комп’ютері, а система самостійно підтримуватиме її — жодного калібрування робити не треба. 

Система внесення рідких добрив повністю інтегрована в систему керування Väderstad E-Control на базі планшета iPad, де водій отримує повний контроль над процесом сівби в полі. Як і дозування насіння, рідкі добрива вносять у рядки з можливістю посекційного вимкнення. 

Бак для рідких добрив може заповнюватися за допомогою зовнішнього насоса або самопливом або ж за допомогою бортового насоса машини. Аби запобігти небажаним забрудненням, машину оснащено баком для води, системою миття та відсіками для засобів індивідуального захисту. 

Новинка буде вперше представлена на міжнародній виставці Agritechnica в листопаді 2023 року. Система внесення рідких добрив для сівалок Tempo L 8-24 буде доступна з жовтня 2023 року. 

Сівалки Tempo стають ще точнішими 

Улітку 2024 року на сівалках Väderstad Tempo F, Tempo V і Tempo L з’явиться нова електронна система WSX. Модернізації електроніки додасть нові функції, що забезпечать кращу точність сівби. Нові функції містять автоматичне відсікання насіння, активне гідравлічне притискне зусилля висівних секцій, а також компенсацію висіву на поворотах. 

Автоматичне відсікання двійників насіння та контроль пропусків виводять точність висіву на новий рівень. Коли зникає потреба в ручному налаштуванні, техніка стає точнішою й робить ще один крок у бік автономної роботи.

Сівалка Väderstad Tempo L з новою електронною системою WSX

Завдяки датчикам на кожній висівній секції відсікання насіння постійно контролюється і автоматично регулюється до оптимальних параметрів. Автоматичне відсікання економить час і підвищує продуктивність роботи в полі. Ця функція буде особливо корисною для тих, кому часто доводиться змінювати культури або гібриди. 

Активне гідравлічне притискне зусилля секцій вводиться, щоб завжди забезпечувати точну глибину висіву незалежно від стану ґрунту. Щоб завжди підтримувати задану силу притискання секцій, система буде збільшувати або зменшувати тиск секцій на ґрунт залежно від його стану. Наприклад, під час проходження ділянки поля з легшими ґрунтами тиск зменшується, а за в’їзду на ділянку з твердішим ґрунтом тиск збільшується. Для забезпечення швидкого реагування система працює за допомогою гідравліки. Сівалка можна оснастити активною гідравлічною системою притискного зусилля з одним зворотним зв’язком (кілька датчиків) і керуванням для всієї ширини машини або з індивідуальною активною гідравлічною системою притискного зусилля для кожного рядка. Це забезпечує точність глибини висіву, незважаючи на мінливі ґрунтові умови. Також ця функція може бути корисною для поліпшення створення технологічної колії, готуючи незасіяні колії для роботи обприскувача. 

Компенсація поворотів забезпечує постійну норму висіву по всій ширині сівалки під час маневру. Це означає, що секції внутрішнього ряду на повороті тимчасово зменшують швидкість висіву, тоді як секції зовнішнього ряду збільшують її. Гіроскопічні датчики визначають, коли машина повертає, і регулюють швидкість дозатора для кожного рядка. 

Прем’єра нових функцій та електронної системи WSX для сівалок Tempo L 8-32, Tempo V 6-12 та Tempo F 6-8 відбудеться на міжнародній виставці Agritechnica в листопаді 2023 року. Обмежена серія машин вийде в поле навесні 2024 року, а серійне виробництво розпочнеться влітку 2024 року. 

Сівалка Väderstad Proceed V готується до запуску в серію 

Компанія Väderstad презентувала сівалку точного висіву Proceed наприкінці 2021 року. Після тривалих випробувань і доопрацювання машина готова до виходу на ринок. Але ще до початку серійного виробництва сівалка отримала низку нагород за інноваційність. 

Proceed представляє нову категорію сівалок, де одна машина може збільшити потенціал врожайності низки культур, таких як пшениця, ячмінь, ріпак, цукровий буряк, горох, кукурудза, соняшник і багато інших. 

Завдяки здатності сівалки Proceed висівати найдрібніше насіння на ідеальну глибину з точністю до міліметра, польові випробування показали, що вона може вдвічі зменшити норму висіву насіння пшениці, зберігаючи ту саму врожайність, що й сучасні сівалки, що вже є на ринку. Ще випробування показали, що рослини, висіяні сівалкою Proceed, сходять сильнішими завдяки меншій конкуренції з іншими рослинами, оптимізації сонячного світла, доступу до вологи, поживних речовин, причому рівномірно на всіх стадіях росту впродовж усього вегетаційного періоду кожної окремої рослини. 

Сівалка точного висіву Väderstad Proceed V

Випробування сівби озимої пшениці з нормою висіву 150 насінин/м. показали збільшення біомаси рослин на 102%, біомаси коренів — на 72% і на 62% більше пагонів на одну рослину, як порівняти з іншими сучасними сівалками. 

Серцем сівалки Proceed є її високоточні висівні пристрої. Перед висівом насіння окремі притискні колеса ущільнюють поле, щоб забезпечити однакові умови для кожної насінини. Колеса попереднього ущільнення встановлено індивідуально із застосуванням гідравлічної притискної сили для забезпечення високої продуктивності. 

Наприкінці 2024 року перша модель сівалки Proceed V 24 буде готова до виходу на ринок. Замовлення почнуть приймати з кінця 2024 року, а виробництво стартує на початку 2025 року. 

Новий гравець — міжрядний культиватор Extract 

У лютому цього року компанія Väderstad оголосила про придбання повного асортименту міжрядних культиваторів у данської компанії Thyregod. Придбання складалося з усіх прав інтелектуальної власності на міжрядні культиватори, які доповнять лінійку ґрунтообробної техніки Väderstad. Спочатку буде представлено дві моделі культиваторів: напівпричіпний Extract L 16-48 та навісний Extract V 8-36 з міжряддям 225 мм, 250, 450, 500, 700 і 750 мм.

Міжрядний культиватор Extract V

 В умовах невизначеності щодо правил використання певних пестицидів на ринку зростає попит на машини, що можуть виконувати механічний контроль бур’янів у міжряддях. Väderstad Extract має високу основну раму разом із запатентованим рішенням для підіймання рядкових ґрунтообробних секцій, що дозволяє уникати пошкоджень рослин і проводити міжрядний обробіток у пізніші строки вегетації. Extract L також має унікальну конструкцію рами, що може утримувати дві рами в одній основній рамі, що підвищує ефективність і економить час. 

З літа 2024 року міжрядні культиватори Extract буде додано до асортименту сільськогосподарської техніки Väderstad. Серійне виробництво розпочнеться з моделі Extract V 8-36, а згодом планується випуск моделі Extract L 16-48. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ