Точка зору

Клієнти будуть шукати вас

Ніна Смирнова
засновниця ФГ «Натс'Ен'Гарден»

Вибравши певний напрямок діяльності, ми майже відразу опиняємось у колі однодумців. Я дуже пишаюся тим, що стала частиною фундукової спільноти, бо це незвичайні люди – енергійні, ініціативні і просто дуже приємна компанія. Так само, вибравши органічний напрямок господарювання, ви також окреслюєте сегмент – певне коло людей, чиї цінності ви розділяєте. Це також сегментує і ваш ринок, тих, з ким ви працюєте. Тут сильною стороною є взаємодія не тільки з іншими виробниками органічної продукції, а й із законодавством, іншими агротехнологіями, технологіями пакування тощо. У цій сфері не тільки ви будете шукати клієнта, а й клієнти будуть шукати вас.

Що ще треба знати про сертифікацію? Ті, хто вже має сертифікати якихось інших процесів – наприклад, харчової безпеки, переконалися, що процес його отримання не такий вже й простий. Тому для нас тут теж є певний виклик: ми маємо готуватись до сертифікації. І це доволі тривала підготовка, адже ця сертифікація дуже ретельна. Перевіряється не тільки той факт, використовуєте ви хімію чин ні. Це контроль всіх, абсолютно всіх процесів на виробництві. Додам, що ця процедура ще й бути для малих виробників накладною. Тут на допомогу нам приходить кооперація з іноземними донорами та використання різних державних програм, які в цьому допомагають. 

Є певні стандарти, яких ми маємо дотримуватись, і вони обмежуються не тільки використанням дозволеного переліку препаратів, а також і їхньої кількості. Ми маємо зробити все можливе і діяти превентивно, нашими постійними інструментами мають стати контроль, аналіз, візуальне спостереження. Часто ми працюємо точково: тобто не чекаємо проблеми у масштабі, а долаємо там, де її бачимо.