Техніка

Сівба є технологічною операцією, яка завжди має бути близькою до ідеалу

Раціонально і точно

Раціонально і точно

Сівба є технологічною операцією, яка завжди має бути близькою до ідеалу. 

Продукцію компанії Equalizer представлено в Україні вже п’ять років, але з минулого року бренд увійшов до складу LEMKEN. Виробничі потужності компанії — у Південній Африці. Тут уже протягом 23 років випускають тільки сівалки, тому від цього бренду можна очікувати справді якісний сучасний продукт. Виробник постійно стежить за вимогами аграріїв і прагне застосовувати у своїй техніці найсучасніші рішення. Насамперед це стосується систем контролю сівби й унесення добрив. На сьогодні тема змінних норм, картографування, навігації тощо стала звичною та навіть обов’язковою в багатьох аграрних компаніях. Ураховуючи тенденції до зменшення використання мінеральних добрив і екологічні обмеження, доводиться бути більш технологічним, щоб ефективність виробництва не зменшувалась. 

Точні технології допомагають бути ефективним 

Сівалки Equalizer уже готові до роботи із сучасними технологіями завдяки обладнанню Precision Planting для контролю висіву і внесення добрив. Також є можливість приєднувати до сівалки й користуватися FieldView-модулем для картографування процесів сівби та внесення добрив. Дані можна отримувати в режимі реального часу або періодично забирати архівні файли й потім використовувати отриману інформацію для оцінювання тих або інших дій. Також можна застосовувати карти з різними даними для створення завдань для сівби та внесення добрив. До того ж є можливість робити завдання для одночасного внесення кількох типів добрив і насіння з різними нормами. В Україні було поставлено велику кількість дослідів із сівбою різних культур і внесенням різних типів добив за застосування FieldView-модуля. 

Від 8 до 24 рядків 

До лінійки сівалок точного висіву входять 8-рядні, 16- та 24-рядні моделі. Так, 8-рядну сівалку оснащено центральним бункером, розділеним навпіл. Кожна половина може містити сухі або рідкі добрива, залежно від потреби. З двома дозаторами можна вносити два типи добрив, а якщо додати мікрогранулятор, то можна одночасно вносити три продукти. 

Продуктивніші 16-рядні сівалки оснащено 3-секційним центральним бункером, розділеним на такі секції: 2250 л, 1650 та 2250 л. Один із варіантів передбачає завантаження насіння або добрив у першу секцію. РКД — у другу і сухі мінеральні добрива — у третю. Тобто є можливість одночасно працювати з трьома різними добривами й насінням. Обладнання Precision Planting може контролювати до чотирьох продуктів одночасно, отже, така схема є максимально ефективною. Другий варіант заповнення центрального бункера передбачає заповнення першої і третьої секцій КАСом, а другої — стартовими РКД. Насіння завантажують у «банки» на висівних секціях. Однак агрохолдинги для пришвидшення сівби 2250-літрову секцію центрального бункера заповнюють насінням. У результаті зменшується кількість зупинок — сівба пришвидшується. 

З цього року стане доступною 24-рядна сівалка з міжряддям 50 см. Перший такий агрегат працюватиме в Молдові, і вже цього сезону можна буде побачити результати його роботи на YouTube-каналі компанії. Така сама сівалка з міжряддям 70 см уже працює в Україні — в компанії ІМК. Цей сезон також буде першим для неї, і вже найближчим часом можна буде оцінити результати експлуатації в українських реаліях. 

Сівалка розрахована під монтаж усіх опцій Precision Planting. Доступні монітори 2020, картографування, висівний модуль vSet 2, система динамічного контролю притискного зусилля DeltaForce, система швидкісного висіву SpeedTube, система внесення рідких добрив vApply EMHD, система контролю стану ґрунту SmartFirmer і система дворівневого закриття борозни FurrowForce. Висівні секції доступні у двох варіантах: з «банкою» для насіння на 70 л і з так званим мініхопером — за подачі насіння з центрального бункера. 

Ще одна новинка від Equalizer очікується в Україні цього року: зернова сівалка із шириною захвату 12 м. Ураховуючи, що сівалку розробляли для роботи в посушливих умовах, міжряддя тут — 254 мм. Сівалка буде повністю готова під no-till, оснащуватиметься монодисковими сошниками й матиме транспортну ширину 3,5 м. Тут також можна буде реалізувати змінні норми внесення з 3-секційним центральним бункером. Контроль відбуватиметься за допомогою обладнання Precision Planting, і якщо в господарстві вже є монітор 2020 та DBM, це все можна залучити в роботі зернової сівалки й заощадити 15–20 тис. доларів. Система висіву буде суміщена із системою внесення добрив, тож усе подаватиметься в один рядок. Сівалку оснащуватимуть двома сошниковими балками, щоб під час роботи по пожнивних рештках вони не забивали сошники. 

Особливістю сівалки є дозатор власної розробки. Він може працювати з нормами від 1 до 150 кг/га зі швидкістю до 10 км/год на один дозатор. Такі дозатори застосовують як у просапних сівалках для роботи з мінеральними добривами, так і в зернових сівалках для дозування добрив і насіння. Дозатор легко працює з гідроприводом під будь-яким контролером. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ