Техніка

Вертикальний ґрунтообробіток

Вертикальний ґрунтообробіток

Застосування агрегатів з вертикальним обробітком дозволить господарствам ефективно використовувати мінералізацію рослинних решток і готувати ґрунт для сівби в різних умовах.

 

Сучасні вимоги технологій обробітку ґрунту дозволяють запроваджувати різні технічні рішення для отримання оптимальних результатів. Одним із таких рішень є технологія вертикального обробітку ґрунту, що кілька років тому прийшла до нас із Канади та впевнено завойовує довіру вітчизняних аграріїв. Ми вже розповідали про досвід застосування агрегатів типу RTS, які працюють за цією технологією, в одному з вітчизняних агрохолдингів. Продовжуючи тему вертикальної ґрунтообробки, детальніше розповімо про основні моделі цієї техніки, можливості її роботи в різних технологіях.

 

Культиватор чи дискова борона

 

Якщо уважніше придивитися до цих агрегатів, то можна побачити те, що об’єднує ці машини, — всі вони не перевертають і не перемішують верхній шар ґрунту з нижнім — вони розробляють верхній шар дисковими робочими органами, що встановлюються паралельно руху агрегата по полю й не мають жодного кута атаки.

 

Фото. Робота агрегата по пшениці на швидкості 18 км/год

 

Цей вид обробітку називають безвідвальним невипадково. Завдяки роботі цих машин можна якісно виконувати обробіток ґрунту без оберту пласта для мінімальної технології, використовувати як один із складових елементів технології no till і навіть після оранки. Хоча на перший погляд здебільшого результат їхньої роботи може бути непомітний. Щоб переконатися в перевагах, варто розпушити пласт ґрунту й подивитися, як відбулося розпушення саме верхнього шару, без утворення ущільнень. Тому невипадково машини RTS з’явилися в Україні 2–3 роки тому й одразу стали об’єктом суперечок фахівців-технологів різних господарств: одні сумнівалися в можливостях техніки, а інші, навпаки, доводили її переваги на власному досвіді.

 

Сьогодні досвід новаторів, які вже застосовують RTS, свідчить про можливість працювати у надвологих умовах ранньої весни та пізньої осені (коли рівень вологості високий і інші агрегати забиваються) і не зупинятися через залипання робочих органів. Із другого боку, вони працюють з ефектом «відбійного молотка» на пересохлих ґрунтах, буквально роздовбуючи кірку та створюючи сприятливі умови для накопичення ґрунтової вологи. А ще зберігають надзвичайно корисні аеробні бактерії, що живуть у верхніх шарах ґрунту.

 

Важливим є той факт, що будь-яка горизонтальна обробка ґрунту — це її ущільнення. А вертикальний обробіток, навпаки, бореться із цим явищем, створює умови для накопичення вологи в ньому та формування здорової кореневої системи сільгоспкультур.

 

Одночасно важливим є зменшення навесні виносу вологи з ґрунту. Фактично завдяки RTS до весни накопичується потрібний запас вологи в ґрунті, і передпосівна підготовка відбуватиметься з мінімальними втратами вологи.

 

Тому загальний висновок однозначний: агрегати вертикального обробітку RTS увібрали в себе все найкраще від ґрунтообробної техніки, що є на ринку, і максимально наблизилися до практичного органічного землеробства.

 

Технічні особливості агрегатів

 

Ми зосередимо увагу на одному з найвідоміших агрегатів цієї технології Salford RTS — комбінованим агрегатом для вертикального безвідвального обробітку ґрунту з подрібненням пожнивних решток і їх зароблянням в верхній шар ґрунту. Це машини класичної вертикальної технології, які прийшли в Україну близько двох років тому. Агрегат RTS розроблено виключно для роботи з пожнивними залишками за безвідвальної технології. За його застосування розкладання пожнивних решток відбувається на поверхні й у верхньому шарі ґрунту з вільним доступом кисню, що значно пришвидшує процес їхньої мінералізації.

 

Фактично RTS — це комплексне рішення, це не дискова борона, не культиватор, не лущильник. Проте агрегат поєднує в собі багато елементів цієї техніки: як лущильник він подрібнює рештки та прикидає їх ґрунтом, як культиватор — подрібнює ґрунт і переміщує, готує його до сівби, як мульчувач — подрібнює ґрунт. Однак головне — він не перемішує різні шари ґрунту та не ущільнює їх.

 

Технічно він складається з міцної та важкої рами, чотирьох рядів дисків, трирядної пружинної борони та спіралеподібних котків. Усі вони виготовлені на заводах Канади й мають лише місцеві комплектуючі.

 

Фото: 1. Робота агрегата в умовах мерзлого ґрунту. 2. Робота агрегата з міжряддям дисків 130 мм 

 

На запитання «Чому агрегат не забивається під час складних умов роботи?» відповідають: «Кожен диск встановлено на індивідуальній стійці, працює без кута атаки й має вібрацію вверх-вниз. До того ж кожну стійку виготовлено з товстого скрученого прута діаметром 40 мм. Тобто підкреслимо: усі диски встановлено на індивідуальних стійках і не мають ніяких батарей дисків на одній осі.

 

Загалом модельний ряд цих агрегатів дуже широкий, однак у вітчизняних умовах застосовують поки що дві найпопулярніші моделі:

 

  • Модель RTS I-1100. Хвилясті диски діаметром 510 мм зі стійкою діаметром 32 мм. Для збільшення навантаження передбаченовстановлення комплекту додаткових ваг— із розрахунку 111 кг/м агрегата. Відстань між центрами дисків або 130, або 170 мм. На цю машину встановлюють 8-хвильові диски із шириною хвилі — 55 мм. Як правило, цю модель застосовують господарства, що працюють на глибину розпушення не більше ніж 50 мм.
  • Модель RTS I-2100. Хвилястий диск діаметром 560 мм зі стійкою діаметром 41 мм більш важкий і агресивний. Для збільшення навантаження передбаченоустановлення комплекту додаткових ваг — із розрахунку 111 кг/м агрегата.Відстань між центрами дисків — 19 см. На цю модель установлюють на передні два ряди 13-хвильові диски із шириною хвилі 30 мм, а на задні два ряди — 8-хвильові диски із шириною хвилі 60 мм. Агрегат цієї моделі рекомендовано для роботи у важких умовах щільних і пересушених ґрунтів.

 

Застосування

 

Загалом ці агрегати працюють уже в різних ґрунтово-кліматичних умовах України, причому якщо у вологих умовах Західних і Центральних областей вони довели можливість працювати в полях раніше за інших, то у Південних і Східних дійсно розбивають найтугішу кірку. Наприклад, 7-метрові агрегати працюють дуже продуктивно на швидкості 15–20 км/год.

 

Варто наголосити на якості робочих органів. Вітчизняний досвід свідчить, що диски агрегатів із шириною захвату 5,5 му піщаних ґрунтах відпрацьовують до 8 тис. га в Житомирській і Одеській областях. Інший досвід уже на Донеччині красномовно доводить, що хвилястих дисків на агрегатах із шириною захвату 7,3 м орієнтовно вистачає до заміни за застосування на 10 тис. га полів.

 

Є інший досвід на одному з полів ФГ «Ірина» (Донецька обл.) площею 138 га, де восени 2012 року прибрали кукурудзу, потім в один прохід важкою дисковою бороною заробили рештки в один прохід і мали на весну складні погодні умови. Жодного міліметру опадів і суха кірка 6–7 см створили майже не вирішену проблему. Потрібно було подрібнити пожнивні рештки, створити посівне ложе, вирівняти ґрунт і зберегти вологу. Завдяки застосуванню агрегата вертикального обробітку Salford RTS усі ці завдання було виконано. Далі пішла легка сівалка з тиском 150 кг на один сошник. Господарство отримало добрі сходи соняшника, а пізніше й добрий урожай.

 

ФГ «Айдар-Овоч» (Луганська обл.) відпрацювало таку технологію обробітку ґрунту: працюючи з RTS, восени подрібнюють пожнивні рештки, знищують ущільнення ґрунту, створюють умови для накопичення ґрунтової вологи. Навесні створюють умови для ранньої сівби з максимальним збереженням вологи. Наприклад, восени 2013 року, коли випала велика кількість опадів, а сусідні господарства не могли вийти в поле, саме завдяки RTS у цьому господарстві працювали практично без зупинки й вчасно посіяли озимі!

 

Загалом напрацьований вітчизняний досвід свідчить, що RTS можна застосовувати практично в будь-якій технології обробітку ґрунту. Фермерам, якіпрацюютьза традиційною технологією, агрегат сподобавсянасамперед тим, щоне забивається ґрунтомвумовахвеликої кількостівологийстворює добре насіннєве ложе та чудовіумовидлясходів. Тим господарствам, що працюють за технологію no till, RTS став найліпшим помічником завдяки тому, що створює умови для накопичення вологи, знищує ущільнення ґрунту й значно пришвидшує час розкладання рослинних решток, які залишаються на його поверхні або у верхньому шарі.

 

 

Володимир Євтушенко

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в газеті The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на газету The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ