Агрономія

З Аканто Плюс® на сої - захищати професійно, заробляти надійно !

З Аканто Плюс® на сої - захищати професійно, заробляти надійно !
З Аканто Плюс® на сої - захищати професійно, заробляти надійно !


Тематика фунгіцидного захисту сої все більше набуває значення в Україні. Ще кілька років тому питання застосування фунгіцидів на цій культурі взагалі не стояло, проте часи змінилися, і проблеми втрат урожаю сої від хвороб набувають усе більшої актуальності. Відповідно й застосування фунгіцидів на сьогодні стає більш доречним й економічно виправданим ! У той час тільки успіх фунгіцидного захисту залежить від знання багатьох факторів: особливостей біології збудників хвороб, фунгіцидів і тактики їх застосування та ін. Отже, як правильно захищати сою від хвороб ?

 

Павло Голосний, менеджер із питань захисту олійних культур, ТОВ «Дюпон Україна»

 

Для початку згадаємо декілька загальновідомих постулатів — найпоширеніша хвороба серед людей, за однією з філософських версій, це ставити діагноз. Можна лише додати, що, як правило, однофакторний, хоча чинників зазвичай більше. Інколи значно легше вилікувати хворобу, ніж установити, що було причиною. Тому тема хвороб на сої буде тільки набирати обертів, через насичення сівозміни технічними культурами, які, зокрема, мають спільних збудників захворювань. Наприклад, біла гниль є спільною як для соняшнику, так і для сої та ріпаку, і й з часом стосуватиметься інших культур. Хвороб на сої може бути чимало, але що важливо зрозуміти — усі хвороби можна поділити на дві групи: біотрофи та некротрофи. Інакше кажучи, перша група — це види іржі та борошнистої роси, проте вони поки що не є домінантними. На жаль, така ситуація може докорінно змінитися найближчим часом. Бразилія, наприклад, просто потерпає від видів іржі, тому це діло часу. Друга група — це так звані плямистості: септоріоз, аскохітоз, фомопсис, альтернаріоз, церкоспороз, фітофтороз тощо. Вони характерні виникненням різного виду й розміру плям на вегетативних органах. Яке це має значення? Першу групу можна вилікувати, тобто усунути або зупинити розвиток збудника, оскільки вона не вбиває (до певного часу) органи рослин. Друга група є більш агресивною та складною. Нападає, швидко уражує, «вбиває» клітини, створює плями. Некротичні плями. Доволі часто наші методи боротьби занадто дорогі та малоефективні. Іншими словами, у першому випадку правильний фунгіцид може виступити «засобом для виведення плям», тоді як у другому — це практично неможливо саме через те, що клітини або вже мертві, або помирають, тобто час безнадійно втрачено. Така обробка може вплинути лише на збереження «здорових частин» рослин, і навіть після обробки на «застарілих» ділянках рослин може додатися симптомів хвороб, тому що збудник (а точніше — один із видів плямистостей) «накрив», тобто обробкою її не можна було зупинити. Із згаданого вище ми робимо такі проміжні висновки: по-перше, варто працювати правильними продуктами; по-друге, лише такими, що добре працюють проти плямистостей і, по-третє, вони працюють, а Ви вносите їх профілактично, чого, на жаль, і не робиться.

 

 

Знаючи теоретичні тонкощі, можна вплинути на практичний зміст. Щоб не допускати прояву плямистостей, варто проводити профілактичні обробки фунгіцидами. Питання, що залишається відкритим — коли і скільки разів. Як відомо, соя вегетує 90–140 днів, тобто 4–5 місяців, із чого випливає, що для розвитку хвороб вистачає лише місяць. Також варто зазначити, що соя проходить більше десятка етапів органогенезу й на кожному з етапів є видима частина (те, що ми бачимо) і невидима (те, що всередині, чи що закладається для формування наступного етапу чи наступних органів рослин). Тут якраз рекомендовано ознайомитися з фізіологічними фазами розвитку сої, що й коли у сої закладається і на що впливає.

 

 

Підсумовуючи сказане, потрібне нове, прогресивне рішення, яке б, з одного боку, створювало надійний контроль розширеного спектра хвороб, із другого — забезпечувало додатковий позитивний вплив на рослину, зокрема зростання продуктивності. Саме Аканто Плюс® містить у собі всі згадані переваги, які відповідають найвищим вимогам фунгіцидного захисту й створюють фізіологічний ефект на рослини сої.

 

 

Компанія «Дюпон» рекомендує розпочати провести саме профілактичну обробку сої  Аканто Плюс® у стадію бутонізації — початку цвітіння. Проте чому саме стробілуринвмісним препаратом? Тому що лише триазолвмісні фунгіциди великого результату, як правило, не дають – захворювання профілактично вони контролюють посередньо, а іржа на сої не так поширена. Набагато сильніше себе проявляє стробілуринова сторона. І тут Аканто Плюс® буде найдоречнішим. У відповідь на дію пікоксістробіну соя дуже позитивно реагує — буквально через кілька днів вона наливається зеленим кольором, і якщо виміряти показник фотосинтезу, то він значно зростає. Крім того, у цей час верхній ярус листків молодий і здоровий, отже, ви «накладаєте» захисний шар фунгіциду на здорову рослину, коли і верхній, і середній яруси здорові, що подовжить здорове життя саме верхнього та середнього ярусу листків і власне фотосинтетичну активність листків («фізіологічний ефект»). Саме ці два вектори сильно впливають на продуктивність сої. Якщо робити значно пізніше, то нижній ярус листка буде, як правило, вже повністю втрачений, середній ярус — із симптомами захворювань і перейде в «стадію старіння», а верхній — або почне уражатися, або теж почне «старіти». Таким чином, ефект від застосування фунгіцидів буде втрачений — Ви зробили це занадто пізно по відношенню до здоров’я листків, рослини сої вже «надумали старіти», і Ви не зможете ефективно проконтролювати хвороби сої, які розвинулися в середньому ярусі рослин і починають даватися взнаки на верхньому. Тобто має бути профілактика саме в певний час — у фазу бутонізації! Тоді можна очікувати на те, що найпродуктивніші з боку формування врожаю верхній і середній яруси рослини сої будуть профілактично захищеними, що, як правило, забезпечить не менше як 5–7 ц/га збереженого врожаю. Завдяки усуненню хвороб і сформованому фізіологічному ефекту (явище «озеленення»). І знов цілком доречне запитання — чому Аканто Плюс®? Відповідь на поверхні — у ньому дуже гарний стробілурин (на який соя добре реагує), адекватний уміст для захисту й фізіологічної дії в гектарній нормі (0,6–0,75 л/га), і цей стробілурин добре переміщується по листках сої та довготривало її захищає. Не слід забувати й про сильний «паровий ефект», який має велике значення, щоб проникнути й ефективно захистити саме середній ярус рослин сої, оскільки саме його важко «пробити» робочим розчином. Спробуйте разом із Аканто Плюс® втілити це в полі, і результат буде неперевершеним. А соя більш здоровою, продуктивною та прибутковою!

 

 

 

ТОВ «Дюпон Україна»,

04070, м.Київ, вул. Спаська, 30а.

Тел.: (380 44) 495-26-70, 498-90-00 

Факс: (380 44) 495-26-71, 498-90-01

www.zzr.dupont.ua

 

 

 

 

 Увага! Завжди читайте тарні етикетки до препаратів та дотримуйтеся зазначених інструкцій з використання. Copyright © 2014 DuPont. Всі права захищені. The DuPont Oval Logo, DuPont™ та всі продукти, позначені ® aбо ™, є зареєстрованими товарними знаками або товарними знаками E. I. du Pont de Nemours and Company або її філій.

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ