Тваринництво

Причіпна техніка допоможе аграріям у заготівлі зеленої маси, перевезенні продукції та тюкуванні кормів

Техніка для тваринництва

Причіпна техніка допоможе аграріям у заготівлі зеленої маси, перевезенні продукції та тюкуванні кормів.

Одним з таких агрегатів, що не має аналогів в Україні, є багатофункціональний причіп ТЗП АТЛАНТ від «Заводу Кобзаренка». 

Цей причіп має змінний задній борт і використовується для різноманітних завдань — перевезення вантажів, внесення органічних добрив, перевантаження зерна в автомобіль, а також кагатування цукрових буряків. 

Один Атлант замінить цілий флот причепів! 

Напівпричіп розвантажується методом зсування без підіймання кузова. Конструкція напівпричепа розроблена таким чином, щоб забезпечити стійкість під час розвантаження на схилах. Тобто з ним можна сміливо працювати в силосних ямах без ризику перекинутися. 

На відміну від звичайних самоскидних причепів ТЗП «Атлант» здатен підпресовувати зелену масу і брати на 30–50% більше вантажу. Вивантаження зеленої маси в силосних ямах відбувається рівномірним шаром. 

Маючи такий причіп у господарстві, власники завжди знайдуть йому застосування. Адже крім прямого обов’язку — перевезення вантажів «Атлант» без проблем впорається з іншими поставленими завданнями. 

Серійно на підприємстві виготовляють п’ять базових моделей для тракторів від 150 к. с. вантажністю 16,5–37 т. 

Розкидач органічних добрив РОД-12 з вертикальними бітерами 

Причіп розроблено для господарств, у яких потрібно розподіляти найщільнішу масу, отриману як результат життєдіяльності молочного або кормового тваринництва. Порівнюючи з машинами з горизонтальними бітерами, вертикальні бітери розподілять масу більш рівномірно і на велику ширину (7–12 м залежно від параметрів маси, що вносять). 

Задня стінка РОД-12 гідравлічно регульована для виставляння норми внесення. 

• вантажність — 14 т (12–15 м³) 

• вертикальні розкидальні бітери з лопатями Grazeoli; 

• колеса — 650-65 R30.5 BKT; 

• для тракторів 150–200 к. с.; 

• ширина внесення — 7–12 м. 

Причіп-трейлер для перевезення великої рогатої худоби — ТС-9 вантажністю 10 000 кг та корисною площею платформи 17 м³ дозволяє транспортувати за один раз 12–14 великих тварин. 

Заготівля сіна і соломи в рулонах за допомогою прес-підбирачів 

Найпопулярнішими на сьогодні є машини, що пакують рослинну масу в рулони. Існують машини різної продуктивності, які утворюють рулони діаметром від 1,2 до 1,7 м. Наприклад, машини ірландського виробника McHale працюють на швидкості 20 км/год і за 20 год здатні затюкувати до 100 га поля. Продумана система закрутки тюка в рулон дозволяє закласти щільну серцевину, а далі — зв’язати тюк діаметром до 1,7 м. Ці тюкопреси працюють швидко й за 8 год спаковують 500 тюків. Найбільш «ходові» моделі в Україні, які пропонує ТОВ «Завод Кобзаренка»: 

• McHale F5400 — прес-підбирач із камерою пресування фіксованого (постійного) обсягу; 

• McHale V6740 (без різального блока) — прес-підбирач із камерою пресування змінного об’єму; 

• McHale V6750 (з різальним блоком) — прес-підбирач із камерою пресування змінного об’єму. 

Власна вага агрегатів близько 4 т, має стійкість до динамічних навантажень і важких умов праці. 

Тюковози самозавантажувальні! 

Збирання рулонів без залучення додаткової спецтехніки зручно виконувати за допомогою тюковозів, що є в лінійці «Заводу Кобзаренка»: 

• сім моделей для круглих рулонів (одночасне перевезення від 12 до 30 рулонів діаметром 1,2–1,8 м); 

• дві моделі для прямокутних тюків (12–18 тюків розміром 2,4 х 1,2 м). 

Підбирання і завантаження виконується вилковим захватом, який за допомогою гідроциліндра підіймає тюк на платформу. Передня стінка пересуває тюки назад. Розвантаження відбувається методом зсуву тюків передньою стінкою через задній борт, який також приводиться в дію за допомогою гідроприводу. 

Причепи-платформи допомагають перевозити тюки з поля до місця зберігання. Може використовуватися не лише для перевезення квадратних і круглих тюків, а й для переміщення вантажів на піддонах чи у ящиках. 

Навісне обладнання: чим щільніше — тим краще! 

Під час укладання зеленої маси в силосну яму доводиться докладати багато зусиль для її ущільнення. Цьому може допомогти розрівнювач силосу РС–2400, який вирівнює зелену масу в силосній ямі або траншеї рівними тонкими шарами по 20–30 см. Розрівнювач чіпляють до трактора на передню навіску, і він має ширину захвату 2,4 м. Конструктивно вітчизняна модель розрівнювача РС-2400 є європейським аналогом і нічим не поступається в роботі, проте коштує в Україні вдвічі дешевше! 

Ще один агрегат для покращення роботи в силосних ямах — силосний котоктрамбувальник СЛОН. Він збільшує щільність силосу до 30%, і таким чином у силосну яму вміщується більше зеленої маси. До того ж зменшується кількість повітря в масі, що трамбується, і, відповідно, забезпечується тривале збереження якості кормів. Робочими органами котка-трамбувальника є сталеві колеса з ребордою (як у залізничних вагонах). 

Мобільний пересувний контейнер МПК-95 (або мобільна лагуна). 

Незамінна річ для тих, хто вносить рідкі органічні добрива цистернами. Місткість — 95 м³! Металевий контейнер оснащено відкидним дишлем, яке агрегатується з трактором. Всередині — мішалка, що працює від гідравліки трактора. 

Матеріал надала компанія «Завод Кобзаренка»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ