Агрономія

Нові Агросервіси «Байєр КропСайєнс»

Нові Агросервіси «Байєр КропСайєнс»
Нові Агросервіси «Байєр КропСайєнс»


Українські агровиробники матимуть доступ до систем підтримки прийняття рішень, що допоможе їм підвищити обсяги та якість врожаїв і покращити безпечність своєї продукції.

Завдяки Проекту, що реалізується IFC спільно з «Байєр КропСайєнс» як ключовим партнером з приватного сектора та Міністерством фінансів Австрії, агровиробники в Україні матимуть доступ до інформації та знань, що допоможуть їм ліпше управляти ризиками втрат врожаю, спричинених хворобами рослин і шкідниками.

 

 

Цей Проект має на меті зробити найбільш інноваційні технології та високотехнологічні рішення доступними для малих і середніх господарств в Україні.

  

Наразі в Проекті беруть участь три дистрибутори виробничих сільськогосподарських ресурсів та 10 пілотних господарств, на базі яких випробовуються та будуть запроваджені в Україні ті рішення, що допоможуть українським фермерам покращити сталість та конкурентоздатність своїх господарств. На основі оцінок господарств, проведених у 2013 році, Проект розробив 14 програм з агроменеджменту, спрямованих на підвищення рівня управлінських та агрономічних практик агропідприємств в Україні. Зокрема, ідеться про поліпшення бізнес-процесів, точне землеробство та системи підтримки у прийнятті рішень.

 

Понад 60 фахівців із восьми країн, зокрема й з України, працюють над тим, щоб визначити найкращі серед існуючих у світі рішень, за допомогою яких може бути підвищена ефективність методів господарювання в аграрному секторі України, і застосовують найліпші знання й досвід, щоб адаптувати передові практики до умов агровиробництва в Україні.

  

 

Перша програма, що офіційно розпочнеться в рамках проекту, — це програма «Система підтримки прийняття рішень у агропідприємстві». Причина, з якої ця програма виходить у світ першою, полягає в тому, що вона пропонує агровиробнику підтримку в зниженні ризиків втрати врожаю сільськогосподарських культур, а це має вирішальне значення для забезпечення того, щоб гроші, які фермер вклав у насіння, добрива, пальне, працю та техніку для вирощення врожаю, окупилися і генерували прибуток.

 

 Вважається, що через шкідників і хвороби щороку втрачається близько 20% обсягів світового виробництва сільськогосподарських культур. За оцінками спеціалістів, втрати вартості врожаю, зібраного господарствами навіть із екстенсивною програмою захисту рослин, можуть становити 10%–30%, якщо агровиробники не використовують високоякісних засобів захисту, своєчасно, в оптимальній кількості та за оптимальних погодних умов.

 

На першому етапі «Система підтримки прийняття рішень» буде доступною агропідприємствам для забезпечення захисту посівів від хвороб та шкідників сільськогосподарських культур, перерахованих у таблиці 1. Надалі «Байєр КропСайєнс» працюватиме з провайдерами рішень, німецькою компанією proPlant та французькою компанією Geosys, над інтеграцією нових моделей прогнозування та систем консультаційного супроводу для захисту від шкідників та хвороб на цих та інших культурах. 

  

Через український веб-сайт http://www.bayercropscience.com.ua/uk-UA/BayerAgroService.aspx 

усі агровиробники матимуть вільний доступ до загальнонаціональної системи попередження про ризики, яка працюватиме на основі даних близько 300 метеорологічних станцій, розташованих в усіх регіонах України.

 

 

Як працюватиме ця відкрита для громадськості система послуг? Увійшовши на сайт, агровиробник побачить мапу України із позначеними на ній метеорологічними станціями. Колір позначки кожної погодної станції визначатиметься ступенем ризику ураження сільськогосподарських культур: зелений колір означатиме відсутність ризику, жовтий — сприятливі умови для розвитку хвороб та поширення шкідників, червоний — оптимальні умови. Ступінь ризику, позначений на карті, визначатиметься на основі погодних умов та агрономічних параметрів, що дасть можливість агропідприємствам України завчасно отримувати інформацію про потенційні ризики розвитку хвороб і поширення шкідників.

 

 

Маючи цю інформацію, агропідприємства зможуть своєчасно підготуватись і використовувати превентивні заходи для боротьби зі шкідниками і хворобами. 

 

Агровиробник також зможе вибрати станцію, розташовану неподалік його господарства, й певну культуру — і таким чином отримати інформацію про потенційні ризики розвитку хвороб або міграції шкідників. Крім того, ця система є інтерактивною.

 

 

 

Наприклад, агроном може внести корективи даних про опади з урахуванням умов на його полях, і модель перерахує ймовірність ризиків розвитку та поширення хвороб і шкідників на основі умов його господарства.

 

Також агровиробник матиме можливість побачити рекомендації стосовно продуктів, які він може використовувати для захисту свого врожаю. Також для агровиробників в Україні буде доступною система консультування на рівні конкретного поля. Через веб-платформу «Агрітех», яка розроблена за підтримки Проекту і почне працювати з квітня, агровиробники самостійно зможуть вводити інформацію про свої поля та культури (сорт, дата посіву, технологічні операції та обробітки тощо) і отримувати поради по конкретному полю щодо проведення обробітків для захисту посівів. Це агровиробник зможе робити як самостійно, так і за підтримки спеціалістів ТОВ «Байєр» або дистриб’юторів «Байєр КропСайєнс» в Україні.

Таким чином, приймаючи рішення про проведення технологічної операції для захисту посівів, агровиробник матиме завчасну інформацію про ступінь ризику, дані про оптимальні часові періоди для проведення обробітку посівів агрохімікатами, рекомендації щодо препаратів, які можуть бути використані для лікування чи профілактики певної хвороби або шкідника, рівень ефективності дії препаратів та ціни.

 

Пропонуючи українським аграріям ці послуги з підтримки прийняття рішень, IFC, «Байєр КропСайєнс» і BMF допоможуть фермерам:

• збільшити потенціал і якість урожаю завдяки утриманню посівів у здоровому стані;

• оптимізувати витрати і ефективність виробництва завдяки своєчасному обробітку посівів та рекомендаціям, що базуються на фактичній інформації;

• зменшити негативний вплив на навколишнє середовище і поліпшити безпечність харчових продуктів і якість урожаю.

 

 

 

Якщо вам цікаво дізнатися, як працює система підтримки прийняття рішень, та використовувати її у своїй господарській діяльності, будь ласка, перейдіть за посиланням на веб-сайт  http://www.bayercropscience.com.ua/uk-UA/BayerAgroService/PestsDisease.aspx

  

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ