Техніка

Інвестиції в кожен гектар сьогодні є надто великими, тому, враховуючи масштабність загроз, нехтувати якісним захистом недоцільно

Забезпечити захист

Забезпечити захист

Інвестиції в кожен гектар сьогодні є надто великими, тому, враховуючи масштабність загроз, нехтувати якісним захистом недоцільно.

Старт сезону завжди окреслює те, як працюватимуть аграрні підприємства протягом наступних пів року. Проблем у галузі не меншає, і хоча з експортом ситуація стабілізувалась, світові ціни на продовольство є низькими. Внутрішня економічна ситуація також не змінюється на краще через війну. Разом із тим аграрії змушені долати низку виробничих викликів, які насамперед пов’язано зі зменшенням витрат і втриманні врожайності на високому рівні. У цьому чималу роль відіграє надійний захист рослин. Аби детально з’ясувати, як працюватимуть цього сезону на Вінниччині, ми відвідали Тульчинський відділок ТОВ «Агрокомплекс “Зелена Долина”», де поспілкувались із головним агрономом Людмилою Онуфрієнко та провідним інженером і заступником директора Сергієм Підпонаровським.

Підприємство обробляє 25 200 га угідь у Вінницькій області. Тут вирощують цукровий буряк (6500 га), озиму пшеницю (9100 га), ріпак (800 га), сою (140 га на нових землях), соняшник (6700 га) і кукурудзу (600 га на зерно і 800 га на силос). Також вирощують кормові трави для тваринницького підрозділу й столовий буряк. Завдяки ретельному підходу до технології вирощування вдається отримувати хороші врожаї за відносно невеликих інвестицій. Так, минулого сезону отримали по 500 ц/га цукрового буряку, 60 — озимої пшениці, 36 — ріпаку і 32 ц/га соняшнику.

Загроз вистачає

Ураховуючи, що до сівозміни входить кілька культур з однаковими шкідниками й хворобами, захист має бути максимально ефективним. «Ми хочемо зменшити навантаження на обприскувачі, щоб усі операції захисту виконувались вчасно», — каже Людмила Онуфрієнко. — Бур’ян забирає поживу і вологу, шкідники атакують з ранньої весни й до збирання. Наприклад, пшеницю вже потрібно обробляти, бо за чотири місяці зимівлі там зібрався весь комплект шкідників і хвороб. Кожен день затримання зменшує врожайність на 3–5%, тому є потреба захищати рослини вчасно. Наприклад, кожну обробку цукрового буряку потрібно робити максимум за три дні. І таких обробок за сезон як мінімум 10–12. Якщо порахувати площі, то для обприскувачів тільки по буряках сезонне навантаження становить 78 тис. гектарів».

Ефективний інструмент для захисту

Значна потреба в захисті спонукала придбати чималий парк обприскувачів. Нині на підприємстві працюють 15 причіпних обприскувачів і 4 самохідних (із них три машини — Berthoud Raptor). Обприскувачі Berthoud Raptor працюють на підприємстві з 2006 року. За цей час вони зробили величезний обсяг роботи й добре показали себе у високорослих культурах. Кліренс 1,8 м дає змогу вчасно обробляти рослини навіть на пізніх стадіях вегетації, десикація соняшнику і ріпаку також не є проблемою. Колеса рухаються слід у слід, мінімізуючи витоптування. За нічну зміну самохідний обприскувач Berthoud Raptor обробляє до 200 га. Норми виливу для переважної більшості обробок становлять 200 л/га, хоча раніше застосовували норми від 150 до 300 л/га і навіть більше. Під час обприскування машина рухається зі швидкістю від 7 до 14 км/год. Це залежить культури, яку обробляють, і які препарати вносять. Тут добре розуміють, що висока швидкість конкурує з якістю внесення, тож тримають баланс.

Як зазначила пані Людмила, під час вибору самохідного обприскувача було важливо знайти машину з хорошою стабілізацією штанги. Коли «крила» штанги — на однаковій відстані від ґрунту або рослин, цільова поверхня рівномірно вкривається краплями робочого розчину. Також немає необроблених ділянок, немає «підпалювання» рослин через надмірну концентрацію «хімії». Ураховуючи те, що більшість полів має горбистий рельєф із нахилом до 12%, стабільність штанги неабияк впливає на ефективність захисту.

Система швидкої заміни розпилювачів підвищує продуктивність

Raptor у полі

Сезонне навантаження на причіпні й самохідні обприскувачі на підприємстві однакові — по 12 тис. гектарів. Обприскувачі працюють із нормами 200 л/га по більшості пестицидів, і тільки під час проведення десикації норма становить 100 л/га. Продуктивність із нормою 200 л/га становить 21 га за 40 хв без урахування часу на заправлення. Коли роблять перші проходи по полю, швидкість не перевищує 8–9 км/год. Повторні обробки виконують на швидкості 10–12 км/год. Заправляння води відбувається з бочок з окремими насосами. Засоби захисту змішують окремо і заливають у бочку готову суміш або застосовують міксер самого обприскувача. Якщо одночасно вносять багато препаратів, заправляння триває 20–30 хв. Загалом на повний цикл «заправлення + обприскування» витрачається 70–80 хв.

Кабіна тиха, комфортна і добре захищена від потрапляння пестицидів

Кліренс обприскувачів Berthoud Raptor встановлюють залежно від висоти культур. Коли працюють по пшениці, вистачає мінімального кліренсу (1,4 м). По ріпаку і соняшнику на пізніх фазах вегетації кліренс збільшують до максимального (1,8 м). Ширину колії встановлюють від 2,4 до 3,05 м. Однак більшість обробок на соняшнику і буряках виконують із колією 2,8 м. Для зручності навіть замінили заводські колеса завширшки 380 мм на вужчі — 320 мм.

Обслуговування і ремонти самохідних обприскувачів Berthoud Raptor виконують власними силами, але такі речі, як прошивки або інші питання з електронікою вирішують сервісні спеціалісти компанії «Астра». Крім того, ближче до кінця сезону представники «Астри» і «Берту Україна» приїжджають і роблять дефектування, щоб вчасно підготувати машини до наступного сезону. Запчастини завжди є, і жодного разу не траплялося, щоб обприскувач зупинявся через відсутність потрібної деталі.

Навчання операторів проходило у два етапи. Теоретичну частину розповіли представники Berthoud у Вінниці, на базі компанії «Астра», а коли перша машина приїхала на підприємство, розпочались практичні заняття на місці. Зі збільшенням парку збільшувалась кількість механізаторів, які навчались роботи на цих обприскувачах. Однак щороку механізатори їздять на курси, щоб підтримувати належний рівень кваліфікації й отримувати нові знання.

Від потреб до втілення

Робота підприємства на цьому етапі має високу інтенсивність. Особливості сівозміни та зовнішніх чинників вимагають неабиякого напруження від людей і техніки. У цій ситуації захист відіграє одну з головних ролей, і бажання збільшити парк самохідних обприскувачів підтверджує цей факт. З іншого боку, хороші результати в кінці минулого й попередніх сезонів свідчать, що техніка робить свою роботу саме так, як потрібно, і це є складовою успіху підприємства.

КОМЕНТАРІ

Людмила Онуфрієнко, головний агроном ТОВ «Агрокомплекс “Зелена Долина”»

Людмила Онуфрієнко

За всі роки обприскувачі Berthoud Raptor працювали на всіх культурах і з різними препаратами. І не було жодного разу, щоб через незадовільну роботу техніки операція захисту була виконана неякісно. Свідченням того, як якісно працюють обприскувачі, є поля компанії. ЇХ стан без перебільшення можна назвати близьким до ідеального. Значною мірою це результат роботи самохідних обприскувачів Berthoud Raptor.

Незважаючи на велику кількість обприскувачів, навантаження на кожну машину досить велике. Упродовж сезону вони працюють практично не зупиняючись. Відсутність запасу продуктивності в операціях захисту має потенційну небезпеку через те, що за несприятливих умов можна не встигнути вчасно захистити рослини й втратити частину врожаю. Тому цього сезону компанія збирається купувати ще один самохідний обприскувач Berthoud Raptor. Це дасть змогу оперативніше реагувати на загрози з боку хвороб і шкідників.

Сергій Підпонаровський

Сергій Підпонаровський, провідний інженер, заступник директора ТОВ «Агрокомплекс “Зелена Долина”»

Система стабілізації штанги справляється з непростими рельєфами полів. Тут встановлено три датчики, які можуть тримати потрібну відстань від ґрунту або рослин. На схилах ведення штанги також повністю стабільне, тільки збільшуємо ширину колії до трьох метрів.

Відцентрові насоси Омега працюють дуже добре. Після недавнього удосконалення ніяких зауважень не виникає. Вони мають тривалий життєвий цикл і не потребують щорічного обслуговування, тоді як мембранно-поршневі насоси кожні 15 тис. гектарів вимагають заміни мембран. Крім того, відцентрові насоси практично необмежені в продуктивності.

Нині на наших обприскувачах Berthoud Raptor ширина захвату штанги становить 28 м. Новий обприскувач будемо купувати із шириною захвату 30 м. Більшу брати не будемо, бо рельєф полів надто горбистий, і у ярах надто широка штанга може чіплятись за схили. На нашому підприємстві був обприскувач іншого виробника з 36-метровою штангою, і такі випадки з ним траплялись неодноразово.

Олег Шмигора

Олег Шмигора, механізатор

На обприскувачі Berthoud Raptor працюю вже четвертий сезон. Машина комфортна, кабіна має 4 клас захисту, тому під час роботи я впевнений у відсутності загроз для мого здоров’я. Рівень шуму також досить низький. Технічний стан обприскувача також можу назвати хорошим — серйозних проблем не виникало взагалі, а дрібні поламки траплялись тільки через зношення. Розпилювачі замінюємо раз на сезон, щоб забезпечувати високу якість покриття. В обприскувача хороша прохідність, з будь-якого болота виїжджає нормально. Торік працювали по ріпаку в дуже вологих умовах, робили глибокі колії, але проблем не виникало.

Олена Пєльтєк
Директорка ТОВ «БЕРТУ УКРАЇНА»
[email protected]

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ