Техніка

Передпосівна підготовка ґрунту створює потрібні умови для проростання насіння й формування первинної кореневої системи

Підготовка важких ґрунтів

Підготовка важких ґрунтів

Передпосівна підготовка ґрунту створює потрібні умови для проростання насіння й формування первинної кореневої системи. Від неї чималою мірою залежить доля майбутнього врожаю.

Поля з важкими ґрунтами вимагають особливого підходу. Це стосується як основного обробітку, так і культивації. Рослинам потрібні максимально комфортні умови для проростання й подальшого розвитку, і це можливо тільки за якісної підготовки.

Ми відвідали ПСП «Олена», що в селі Перегонівка Полтавської області, де власник підприємства Тарас Шабельник поділився власними секретами роботи з ґрунтом у непростих умовах.

Непроста підготовка

Підприємство працює з 2003 року й обробляє близько 400 га угідь. Тут застосовують класичну технологію обробітку ґрунту і вирощують озиму пшеницю, сою, горох, соняшник, кукурудзу і ріпак. Більшість полів мають рівнинний рельєф, хоча є і досить горбисті ділянки. Практично всі ґрунти — важкі чорноземи, і хоча це дає «плюс» до родючості, але з обробітком виникає багато запитань. Тривалий час поєднання погодних умов і невідповідних агрегатів не давали досягти потрібної якості підготовки полів до сівби, що значною мірою впливало на кінцевий результат — урожайність. Проте з часом знайшли оптимальні знаряддя, що створюють потрібні умови для вирощування всього спектра культур.

Обробляють поля так: пшеницю і сою сіють прямим висівом або після лущення/дискування. Під інші культури виконують оранку на глибину 27–30 см залежно від умов. Плугом зазвичай працюють в осінній період, хоча траплялося орати й взимку через пізнє збирання кукурудзи. Навесні закривають вологу і роблять передпосівну культивацію. Ураховуючи досить непрості умови, а саме важкі чорноземи, з культивацією нерідко виникали труднощі. Коли працювали агрегатом вітчизняного виробництва по вологому ґрунту, часто закорковувались котки. Сам агрегат був надто важким, глибина обробітку не витримувалась, виникали питання з регулюванням. Тоді вирішили знайти інший культиватор, який би виконував передпосівну обробку якісніше й не так сильно залежав від вологості ґрунту. Їздили по сусідніх господарствах, а також по виставках і демопоказах. На одній із таких подій представники LEMKEN запропонували випробувати культиватор Korund 8.

2018 року компанія «Інтертехінвест» привезла агрегат із шириною захвату 7,5 м, який причепили до трактора New Holland 7060, і вже перші гектари показали високу якість роботи. Власник вирішив придбати культиватор Korund, і відтоді застосовує його для підготовки полів під ярі й озимі культури.

Агрегат компактно складається до транспортної ширини 3 м

Точність на кожному метрі

Ще на етапі вибору власник підприємства Тарас Шабельник зауважив на таку особливість, як окрема підвіска секцій. Кожна секція має ширину захвату всього 1,5 м, що дає змогу максимально точно копіювати поверхню поля і витримувати задану глибину обробки. Також агрегат має багато регулювань. Можна змінювати глибину роботи слідорозпушувача. Вирівнювальна планка працює у двох режимах — вирівнювання або підрізання, залежно від потреби. Жорсткість підвіски планки регулюється пружинним амортизатором. Культиваторні лапи встановлено на окремій рамі з паралелограмною підвіскою.

Глибина обробітку змінюється з кроком 0,5 см

Глибина обробітку налаштовується вручну за допомогою переставних «пальців» із кроком 0,5 см. За потреби можна виконувати як мілкий обробіток на глибину від 2 см під ріпак або гірчицю, так і на 6–8 см під інші культури. На каменистих ґрунтах можна зняти обмежувач руху культиваторної рами по висоті. У разі зіткнення з каменем рама підійметься і проходить перешкоду, не ушкоджуючись.

Культиваторні лапи оснащено стрілчастими робочими органами, які повністю перекривають ширину захвату й окрім розпушення підрізають бур’яни. Також можна замовити й долотоподібні робочі органи.

Жорсткість вирівнювальної планки налаштовується пружинним амортизатором

Позаду культиватора встановлено подвійний планчастий коток. Передній має діаметр 330 мм, задній — 270 мм. Передній коток ущільнює ґрунтову масу, яку підіймають культиваторні лапи, і частково розбиває грудку. Задній коток обертається з більшою швидкістю, що дає змогу ще краще подрібнювати грудку і створювати максимально сприятливий агрофон для подальшої сівби.

Практика

Культиватор готує площі в основному під соняшник і кукурудзу, а за потреби — під сою. Також його застосовують у кінці літа, перед сівбою ріпаку. Зазвичай працюють зі швидкістю 10–12 км/год, проте все залежить від стану ґрунту. Коли опір збільшується, швидкість дещо зменшується. За робочу зміну встигають обробляти 60–80 га. Для підприємства цього вистачає з великим запасом. Витрати палива не перевищують 6 л/га, хоча можуть бути й меншими. Це залежить від глибини обробітку, стану ґрунту й інших умов.

З 2018 року агрегат обробив близько 1500 га. Культиватор працює як на власних полях, так і на сусідських — доводиться шукати можливість для додаткового заробітку. Навколишні фермери готові платити за якісну підготовку полів — від цього залежать сходи й розвиток культур. На сьогодні культиватор усе ще працює з оригінальними робочими органами — вони ще не зносились, і за весь час довелось замінити тільки кілька «стрілок».

Тарас Шабельник розповів, що, незважаючи на відносно невеликі обсяги роботи, встигли попрацювати в різних умовах. Культиватор Korund 8 добре показав себе як на вологих ґрунтах, так і на пересушених. Якість підготовки завжди була на висоті. Фермери, які працюють поруч, побачили, як працює культиватор, і тепер досить часто запрошують готувати їх поля. Це відмінне визнання неабияких можливостей агрегата.

КОМЕНТАРІ

Тарас Шабельник, власник ПСП «Олена»
Коли обирали культиватор, ми вже мали позитивний досвід роботи з плугом LEMKEN. Попросили дилера привезти агрегат, щоб подивитись, як він працює на наших полях. Коли побачили якість обробітку, вирішили придбати. Я розумію, що ціна культиватора не найнижча, але я усвідомлюю, що, коли почнеш економити там, де не треба, не отримаєш ані якості, ані задоволення від роботи. У нас половина фермерів після продажу врожаю їдуть купувати собі нові машини або нерухомість. А коли приходить час сіяти, грошей немає. Влазять у кредити й борги, економлять на всьому і в результаті заробляють значно менше, ніж могли б. За кілька років такого господарювання бізнес згортається. Якби вони добре вміли рахувати, то інвестували б у засоби виробництва й ставали ефективнішими.

Костянтин Шабельник, головний інженер
Наше підприємство невелике, і мені самому доводиться часто працювати з культиватором Korund. Агрегат показав себе надійним, ґрунт готує до сівби чудово. Налаштовувати його легко, усе дуже просто і зрозуміло. Через те що культиватор навісний і має чималу вагу, трактор на розворотах погано керувався. Довелося збільшувати вагу переднього баласту до тонни. З іншого боку, обробіток малих полів навісним агрегатом є зручнішим. Можна спокійно здавати назад і виконувати обробіток незручних місць.

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ