Точка зору

Нові виклики Salmonella Gallinarum у Європі

Мацей Кучковські
доцент Вроцлавського університету природничих наук (Польща)

Польща – відносно великий виробник яєць в ЄС. У нас понад 51 млн голів курей-несучок, які забезпечують понад 13,5% загального обсягу виробництва яєць у ЄС.

Специфіка польського виробництва в тому, що 72% цих курей утримують у клітках, 21% ‒ на підлозі, а решта – екологічне утримання (вільний вигул).

Щоб задовольнити смаки споживачів, які віддають перевагу яйцям із коричневою шкаралупою, ми в Польщі утримуємо більше курей із коричневим пір’ям (80% від загальної кількості). Та вони генетично більш чутливі до інфікування Salmonella Gallinarum. Так, показник смертності коричневих курей у кілька разів вищий, ніж у білих.

Salmonella Gallinarum ‒ генетично специфічний патоген, близько споріднений із Salmonella Enteritidis. Остання є основною проблемою різноманітних інфекцій. Зараження Salmonella Enteritidis відбуваються найчастіше під час споживання продуктів тваринного походження, інфікованих нею.

Salmonella Enteritidis уражує не лише курей, а й, до прикладу, перепілок і фазанів.

Патомеханізм інфікування спорідненими бактеріями Salmonella Gallinarum і Salmonella Enteritidis різний. Результати нашого дослідження продемонстрували, що Salmonella Enteritidis накопичувалася в одноденних курчат переважно в лімфатичних вузлах сліпої кишки і фабрицієвій сумці. А Salmonella Gallinarum проявлялася в організмі лише через 48 годин.

Salmonella Gallinarum Pullorum має два біотипи: Salmonella Gallinarum і Salmonella Pullorum Перший із них інфікує переважно статево зрілих курей і спричиняє в них тиф, який характеризується високою смертністю, птиця несе менше яєць.

Своєю чергою Salmonella Pullorum спричиняє пулороз курчат. Інфекція передається вертикальним шляхом, має гострий перебіг і характеризується діареєю, млявістю і дуже високою смертністю птиці (до 100%).

Нині в Польщі, в ЄС немає проблем із Salmonella Pullorum у курчат. Такі інфекції трапляються дуже рідко. Натомість торік повідомлялося про інфікування Gallinarum Pullorum у стадах несучок. Перебіг цих інфекцій характеризується меншою смертністю, але спричиняє дуже характерні зміни печінки, збільшення селезінки. Також інколи пошкоджується нервова система, спостерігається запалення кортикального шару і порушення опорно-рухового апарату. Це – абсолютно нова форма інфекції в Європі. В Польщі також був один такий випадок.

Ще одна проблема для Польщі ‒ червоний курячий кліщ. Він частіше уражує птицю на фермах із клітковою системою утримання. Клітки сприяють розповсюдженню кліща. А він своєю чергою є важливим джерелом розповсюдження і резервуаром Salmonella Gallinarum.

Для контролю інфікування Salmonella Gallinarum у Європі і Польщі зокрема використовують живі атенуйовані вакцини. Понад 20% стад курей на польських фермах, де виробляють яйця, вакциновані.

Звичайно, можна застосовувати антибіотикотерапію. Ми досліджували резистентність штамів Salmonella Gallinarum до деяких антибактеріальних речовин. Так, вони показали стійкість до сульфінамідів, хлорхіноліну, колістину; натомість чутливі до амоксициліну. Щодо прогнозів і лікування, то тут можливості дуже обмежені.