Тваринництво

Подвійний прибуток

Подвійний прибуток

Спільне вирощування водоплавної птиці та риби приносить подвійний прибуток.

Спільне вирощування водоплавної птиці та риби приносить подвійний прибуток.Технологія вирощування товарної риби з качками найбільш прийнятна на натуральних ставках і невеликих водоймах, котрі інтенсивно заростають водною рослинністю.

         Способи утримання птиці

Існує два способи утримання птиці (гусей, качок) на рибоводних ставках – прибережний та екваторіальний. За екваторіального утримання птиця знаходиться на надводних майданчиках-навісах, встановлених на плотах чи понтонах, розташованих безпосередньо на водоймищі. Прибережний спосіб передбачає утримання птиці на березі під навісами чи в приміщеннях літнього типу. Проте під навісами або в приміщеннях птиця знаходиться тільки в нічний час, вдень вона перебуває на воді. Навіси можна змонтувати самостійно, вкопавши в землю дерев’яні стовпи та обгородивши шифером.

Підходяща птиця

Для спільного вирощування з рибою використовують качок та гусей, котрі досягли 3–4-тижневого віку. До цього періоду птицю вирощують у пташниках. Добре, якщо у птахівничому господарстві є можливість самостійно виростити молодняк качок у пташниках до 3–4-тижневого віку. Якщо немає такої можливості, то можна придбати вже підрощений молодняк в будь-якому іншому господарстві і у віці 3–4 тижні переводити на воду. Однак в господарстві бажано мати власне маточне стадо птиці, щоб самостійно отримувати молодняк і не бути залежними від інших.
Якщо молодняк придбали в іншому господарстві, то на першу добу його слід утримувати на березі, щоб він адаптувався до нових умов утримання. І вже на другу добу його можна випускати на воду, обов’язково вранці, щоб протягом світлового дня було більше часу для звикання на новому місці перебування. З практики відомо, що за сезон разом з рибою можна виростити дві-три партії качок. При цьому щільність посадки каченят на 1 га водного дзеркала становить 200–250 голів.
Качок на м’ясо вирощують до 8–9-тижневого віку до початку процесу линяння. З початком линяння різко сповільнюється ріст птиці, зростають затрати кормів, старе перо починає випадати і рости нове. На тілі утворюються зачатки нового пір’яного покриву, так звані пеньки, які ускладнюють общипування птиці й погіршують якість тушки. Тому слід намагатися виростити качок до початку линяння, щоб уникнути зайвих проблем.
Спільне вирощування водоплавної птиці та рибиВстановлено, що при вирощуванні качок на водоймищі затрати корму на 1 кг приросту живої маси в середньому становлять 2,96 кг.
Утримання гусей на водоймищах разом з рибою практично не відрізняється від утримання качок, проте має деякі свої особливості. Зокрема, гуси не так багато часу проводять на воді, порівняно з качками, які можуть плавати майже цілодобово. В середньому за світловий час доби гуси можуть знаходитися на ставку 4–5 годин. Це дозволяє при утриманні гусей застосовувати трохи вищу щільність посадки, ніж при утриманні качок. Для гусей обов’язково повинно бути пасовище, розташоване поблизу водойми. Основним кормом для птиці слугуватиме лугова рослинність. Для гусей неприйнятний екваторіальний спосіб утримання. На ніч птицю слід заганяти під навіс чи у приміщення, де вона відпочиває і де її підгодовують концентрованими кормами.
Біля пташників, де утримується птиця, облаштовують вигульні майданчики площею удвічі більшою за площу пташника. Вигульні майданчики слід обгородити металевою сіткою, щоб уникнути потрапляння до птиці диких звірів та гризунів і щоб качки та гуси не змогли покинути територію загороді. На території майданчиків розміщують годівниці з таким розрахунком, щоб все поголів’я птиці мало вільний доступ до корму. Для зберігання кормів використовують, як правило, дерев’яні ящики, оббиті залізом – довжина до 2 м, висота 1,3–1,6 м, розділені на секції. Потреба у кормах на 1 голову для качок при відгодівлі їх на м’ясо протягом 8 тижнів становить приблизно 9 кг, гусей при відгодівлі протягом 9 тижнів – 15 кг.

Де купити птицю

Для інтегрованого вирощування водоплавної птиці з рибою на водоймищах придатні усі породи, кроси качок і гусей, яких розводять в Україні. Хоча серед гусей для такого виробництва краще підбирати породи важкого типу (велика сіра та велика біла вітчизняної селекції), які за аналогічний період вирощування (перші два місяці життя) інтенсивніше набирають масу тіла та характеризуються більшими показниками живої маси порівняно з гусьми середнього і особливо легкого типу. Качки з білим оперенням різних кросів виведені на основі пекінської породи і незначно відрізняються між собою за основними продуктивними ознаками.
Для активного фуражування на водоймищах придатні качки українських популяцій (сірі, глинясті, чорні білогруді, білі), виведені в Українському науково-дослідному інституті птахівництва. До речі, і сьогодні птицю цих популяцій розводять в Державному підприємстві «Дослідне господарство «Борки» НААН, розташованому в с. Бірки Харківської області. Качок українських популяцій розводять також в Аграрному підприємстві «Благодатненський птахопром» Миколаївської області.
Великого поширення в Україні набули качки кросу Благоварський російської селекції, яких також з успіхом можна використовувати в системі інтегрованого виробництва. У Вінницькій області цю птицю розводять у СТОВ «Медео» та ПСП «Промінь», в Полтавській – у СТОВ «Карлівське інкубаторно-птахівниче підприємство» та ПАФ «Полузірська», в Сумській– у ТОВ «Колос-Агро Трейд», у Тернопільській – у ТзОВ «Чортківська племптахофабрика», в Миколаївській – в Аграрному підприємстві «Благодатненський птахопром», в Херсонській – у ТОВ «Гримат Групп» та СПП ТОВ «Шевченкове».
Качок породи Пекінська розводять у ПСПА «Птахівник-2» Івано-Франківської області та ПСППП «Здолбунівське» Рівненської області, кросу Башкірські цвітні у ТОВ «Колос-Агро Трейд» Сумської області, кросу Темп у СЗАТ «Охоче» Харківської області. Качок кросів Стар-53, Черрі-Веллі та Сарваші закордонного походження утримують у племінному птахівничому репродукторі ІІ порядку СТОВ «Птахоплемзавод «Коробівський» Черкаської області.
Гусей породи Горьківська розводять у ПСП «Промінь» та «Томашпільська інкубаторно-птахівнича станція» Вінницької області, ПАФ «Полузірська» Полтавської області, ПСП «Долина» Рівненської області; гусей породи Велика сіра утримують у ДП «Агрофірма Шахтар» орендного підприємства «Шахта ім. О. Ф. Засядька» та ТОВ «Агрофірма Агротіс» філія «Павлівська» Донецької області, у ПП «Агрофірма «Авангард» та СВК «Вікторія» Одеської області, у СТОВ «Карлівське інкубаторно-птахівниче підприємство» та Миргородському приватному орендному сільськогосподарському інкубаторно-птахівничому підприємстві Полтавської області, у ЗАТ «Агротон» Харківської області, у ПСП «Промінь» Вінницької області; з гусьми породи Італійська біла працюють ЗАТ «Білоцерківське птахопідприємство» Київської області, ТОВ «Зубр» Львівської області, СВК «Дружба» та СТОВ «Нікомарівське» Миколаївської області; гусей Велика біла розводять у ТОВ «Марганецька птахофабрика» Дніпропетровської області та у ТОВ «Агропромислова компанія» Запорізької області.

Забезпечення кормами

Для годівлі водоплавної птиці застосовують спеціальні комбікорми, розроблені за рецептурою для кожного виду птиці. Виробництвом та реалізацією комбікормів, кормових концентратів, вітамінно-мінеральних преміксів, кормових сумішей для птиці займаються ЗАО «Млібор» (КХП №2) в Чернігівській області; ТзОВ «Оптимус», ФОП Кирилов Г. В. та Томаковський комбікормовий завод в Дніпропетровській області; ТОВ «Каскад-Агро», ТМ «Кутейніковський комбікорм», ТОВ «Фідлайф», Кіровський Комбікормовий завод, ТОВ «ТД БіоС», ТОВ «Агротех», ТОВ «Константа Агро» в Донецькій області; ТОВ «Комбіфід», ТОВ «Завод «Екорм», «Київ-Атлантик Україна» та ТОВ «НВП Авангард» у Київській області; Ізюмський КХП, ДП «Новопокровський КХП», Граківський КХП, МПП Фірма «Ерідон» в Харківській області; ВАТ «Луганськмлин», ЗАТ «Нива» в Луганській області; ТОВ «Тандем 2002», ПП «Льотка» в Полтавській області; ТОВ «Д-Мікс», ТзОВ «Агрокорм» у Львівській області; ТОВ «Малинкомбікорм», ТОВ «Житомирзоосвіт», ТОВ «Украгрозакупка» в Житомирській області; ТОВ «НПП Біовіткорм» в Автономній Республіці Крим; ТОВ «Агротрейд-Юг» в Одеській області; ТОВ «Або-Мікс» в Івано-Франківській області; «Откорм», СПД Авраменко М. Ю. в Черкаській області; ПП «Бабійчук В. В.» у Хмельницькій області.

Ветеринарно-профілактичні заходи

Дотримання санітарних норм і виконання профілактичних заходів – неодмінна умова успішного функціонування змішаного господарювання. Перед кожною наступною посадкою каченят на вирощування необхідно у водойму внести негашене чи гашене вапно з розрахунку 40–50 кг/га. Восени, якщо передбачається спуск води, повторити обробку. Ці заходи перешкоджають виникненню різних хвороб як качок, так і риби. Літом у спекотливі дні, коли збільшується кількість органічної речовини, котра надходить у воду, можливе зниження прозорості води, зменшення концентрації розчиненого в ній кисню. У цьому разі в ставку треба організувати водообмін. Якщо качок з рибою вирощують в не спускних водоймах, то поряд із санітарними заходами роблять профілактичну перерву при вирощуванні птиці через кожні три роки. Необхідно дотримуватися норм посадок птиці, встановлених для кожної водойми конкретно, регулярно оглядати птицю, слабких особин розміщувати окремо в ізоляторі, своєчасно дезінфікувати і ремонтувати приміщення, обладнання, постійно контролювати гідрохімічні показники води, проводити профілактичні роботи, здійснювати регулярний іхтіопатологічний контроль і вапнування ставків.

 

Віктор Хвостик, канд. с.-г. наук

Інститут тваринництва НААН

журнал“Наше Птахівництво”  травень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Наше Птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “Наше Птахівництво”з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines.  Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому АГП Медіа.

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ