Тваринництво

На фоні загальної кризи в агросекторі України є приклади високорентабельних і високотехнологічних молочних ферм

Успіх — в інноваціях і супроводі

Успіх — в інноваціях і супроводі
Німецький автоматизований комбікормовий завод NEUERO від Chub Agrokoncept

На фоні загальної кризи в агросекторі України є приклади високорентабельних і високотехнологічних молочних ферм

Інновації в молочне тваринництво в нас запроваджуються ще дуже повільно. У кілька разів повільніше, ніж на полях. Маємо поширений стереотип: доїльна зала покриває всі потреби керування ферми й автоматизації. Нібито вже маючи її, можна відпочивати й мати високий ступінь керування та рентабельність. Це шкідливий стереотип. Другий шкідливий стереотип: «стару прив’язну ферму не варто розвивати, бо це вчорашній день». Ми теж ламаємо цей стереотип. Так, у ТОВ «Понори» (Чернігівська обл.), яке супроводжуємо щодо автоматизації виробництва молока, споживання корму коровами становить 25 кг сухої речовини (3,7% живої маси 700 кг), конверсія корму — 1 : 1,58. Надій становить 40–41 л на корову на прив’язі за нормальних показників білка та жиру в молоці. Отже, розберімося: як досягли показника 40 л? 

Перше — це закупівля та використання дорогої і якісної сперми й інтенсивне вирощування молодняку з добовими приростами 900–1000 г у молочний період. Для випоювання телят використовують молочний шаттл Urban і в планах — встановити роботизовані автонапувалки Alma Pro через дефіцит кадрів. З урахуванням того, що це прив’язне утримання, має бути забезпечений комфорт: є м’які матраци, вентиляція, високопродуктивні індивідуальні напувалки для води з провідністю 10–20 л/хв індивідуально для кожної корови, відповідний молокопровід, який даватиме змогу видоїти корів із продуктивністю 70 л/добу, які вже є у їхньому стаді. 

Дуже важлива деталь — згодовування тільки якісного основного корму, раціон має бути збалансованим. У раціоні згодовується кукурудзяна паста як найкраща альтернатива сушінню зерна та навіть плющенню через її кращу засвоюваність. 

На цьому підприємстві добре спрацював симбіоз команди спеціалістів господарства та консультантів з автоматизації ферм від Chub Agrokoncept: з годівлі — В. О. Горобець та з відтворення — В. В. Лотоцький. Робота ведеться за протоколами по аналогу АВМ, нині господарство загалом інвестує до 40% прибутку в інновації — недавно встановлено моніторингову систему для здоров’я та відтворення SenseHub, почали комплектувати німецький автоматизований комбікормовий завод NEUERO. Це сукупно дасть можливість ще більше контролювати й керувати процесами виробництва. 

Головний технолог М. Віблій завжди на зв’язку

Наразі існують три недооцінених основи правильного вирощування телят: маса паренхіми вимені в правильно вирощених телиць вищий на 450%, тобто за приростів 900–1000 г/добу. Це сприятиме тому, що від первістки за 305 днів лактації надоюють по 10 т молока! І вже стає нормою в Україні, коли інтенсивно вирощені первістки не поступаються своєю продуктивністю імпортованим. І це вже наш, український, досвід! 

Однак є й проблеми, притаманні саме нашій країні. Так, у 80% випадків в Україні спочатку будують або реконструюють ферму, а потім займаються телятами. І часто не завжди правильно це роблять. До того ж вартість телятника становить кілька відсотків загального бюджету вкладень. 

Бізнес-логіки в цьому немає зовсім. Час втрачено безповоротно. Це має вигляд самосаботажу. Що таке правильне вирощування телят? Це якісна спермопродукція, добові прирости близько 900–1000 г до шести місяців і міцне здоров’я. Використання роботизованого випоювання молоком полегшує досягнення цих показників і розв’язує проблему дефіциту кадрів. 

Одне захворювання в молочний період — мінус 1000 л молока. Запліднення від 400–420 кг і віком 13–14 місяців — тут ефективне автоматизоване виявлення охоти. Яка жива маса корів потрібна для високого приймання корму? Ідеал споживання 3,6–3,8% від живої маси корів. Жива маса 700 кг — 40 л, 600 кг — 35 л. 

Для забезпечення ефективної та прибуткової роботи ферми варто порахувати свої показники на вашій фермі: скільки кілограмів сухої речовини з’їдають ваші дійні корови? Норма — 3,6–3,8% їхньої середньої живої маси. Скільки літрів молока отримуєте з 1 кг сухої речовини? Бажано від 1,5 л. Якщо менше, потрібне комплексне вирішення цього питання, яке буде ефективніше із залученням кількох фахових консультантів — менеджменту, автоматизації та годівлі. За нашими спостереженнями на багатьох фермах доволі низь кий рівень споживання корму і низька конверсія, що є причиною низької прибутковості ферми. За бажання ці процеси можна покращити за місяць-другий! 

Комплексним рішенням високого менеджменту може стати запровадження розумної молочної ферми, яка вже ефективно працює на десятках українських ферм. Це комплекс автоматизованих рішень — відбір та підгортання корму, випоювання телят, заготівля кукурудзяної пасти, моніторинг здоров’я та відтворення у корів, автоматизоване виробництво комбікорму та вентиляція. Всі ці послуги щодо автоматизації та роботизації надає компанія Chub Agroconcept понад 13 років, її клієнтами є 50% всіх молочних ферм України. Консультанти компанії готові надавати свої послуги з моніторингу того чи іншого технологічного процесу з метою його подальшої автоматизації. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ