Точка зору

«Агрікор Холдинг» виробив власну систему вакцинації для збереження ВРХ

Олександр Буднік
керівник напряму тваринництва агрогрупи «Агрейн»

Завдяки новій стратегії вакцинації в «Агрікор Холдингу» (Чернігівський кластер групи компаній «Агрейн») вдалося значно поліпшити збереженість і продуктивність стада ВРХ. Зокрема, застосування високоякісних препаратів дозволило нам підвищити збереженість поголів’я з 68% до 94% на рік.

На якість вакцини звертаємо особливу увагу. Використання продукції одного з провідних світових виробників протягом кількох років дозволило створити потужний стадний імунітет до найпоширеніших збудників інфекційних хвороб. Вакцина захищає ВРХ уже з першого дня життя. Результати досліджень на напруженість імунітету, які «Агрікор Холдинг» робить щороку, виявляють наявність титрів антитіл на 96-й день після вакцинації.

Із березня по квітень телят обробляють антигельмінтами і роблять стандартну вакцинацію проти сказу та сибірки. Перед переведенням на пасовище тваринам кріплять бирки флектрон, що зменшує стрес від набридливих мух і комах. 

З 1 серпня по 1 вересня вакцинують корів і теличок. У цей період телят відлучають, здійснюють дегельмінтизацію та переводять на відгодівлю.

Якщо бізнес-модель господарства не передбачає відгодівлю молодняку, достатньо щепити корову протягом двох-трьох років і провести першу вакцинацію теляті. 

Ця інформація не сподобається виробникам вакцин, але для виробника ‒ гарний лайфхак. Тепер ми вакцинуємо тільки тих тварин, які вирощуватимуться на відгодівлі.

Загалом вчасне і правильне щеплення стада здатне суттєво поліпшити ситуацію на фермі, зокрема значно скоротити потребу в антибіотиках. Водночас вакцинація – головний, але не єдиний компонент у забезпеченні високого імунобіологічного статусу поголів’я ВРХ. Значну роль відіграють відпрацьована до дрібниць система біобезпеки, якісна годівля, належні умови утримання худоби.

Поголів’я ВРХ м’ясного напряму в «Агрікор Холдингу» складає 5 тис. голів, або близько 23% загального м’ясного поголів’я ВРХ в Україні, що утримується в сільськогосподарських підприємствах. Худоба утримується безприв’язно і повністю забезпечена кормами власного виробництва й випасами багаторічних трав.