Техніка

Компанія AGRIFAC розробила системи обприскування вищого рівня

Етапи точного захисту

Етапи точного захисту

Компанія AGRIFAC оснащує свої самохідні обприскувачі низкою систем, що допомагають підвищити точність захисту рослин

Усі розуміють, що точне землеробство має на меті індивідуальний підхід до кожної зони неоднорідності, а в ідеалі — до кожної рослини. Розмови про точність тривають, а фактично у 90% господарств застосовують одну норму висіву, внесення і виливу на всі площі без винятку. Це можна порівняти з однаковим загальним лікуванням для великої групи людей, з якої лікувати потрібно тільки одну або дві особи. 

Компанія AGRIFAC удосконалила й розробила системи обприскування вищого рівня й на цьому етапі може забезпечувати внесення індивідуальної дози для кожної площі розміром 25 . 25 см. Це стало можливим завдяки технології широтно-імпульсної модуляції (ШІМ), що працює з частотою до 100 Гц. 

Система ШІМ забезпечує однакову норму виливу під час проходження криволінійних ділянок по краях нерівних полів тощо. На внутрішньому й зовнішньому боці штанги на рослини потрапляє однакова кількість робочого розчину. Також система ШІМ застосовується для точкового обприскування разом із системами камер AiCPlus і WEEDIT. Система AiCPlus працює за трьома алгоритмами й виявляє будь-які бур’яни на фоні ґрунту, широколисті бур’яни на фоні зернових культур (на початкових етапах вегетації, коли висота культурних рослин не перевищує 20 см), а також бур’яни в міжряддях, коли є можливість визначати положення рядків культурних рослин. Система розпізнає бур’ян і вмикає потрібну форсунку саме під час її проходження над небажаною рослиною. 

Створення обприскувачем Agrifac репродукції «Мона Ліза» розміром 132 × 200 м завдяки системі ШІМ (100 Гц) відповідно до карти завдань

Крім того, широтно-імпульсна модуляція застосовується разом із системою DynamicDоsеPlus — це обприскування за картами-завданнями, які можна створити на основі знімків із дронів або ж супутників. Карта завантажується в бортовий комп’ютер, і обприскування відбувається в автоматичному режимі. Система здатна забезпечити окрему норму робочого розчину на кожен квадрат розміром 25 . 25 см (за умови розташування форсунок через кожні 25 см), або взагалі не обприскувати певні ділянки, якщо у цьому немає потреби. До речі, цього року компанія продемонструвала роботу цієї системи, «намалювавши» на полі Мону Лізу за допомогою спеціально підготовленої карти-завдання. 

Повітряна допомога 

Компанія AGRIFAC розробила власну систему обприскування AirFlowPlus за допомогою гідравлічно контрольованих повітряних потоків, що суттєво покращує якість покриття всієї рослини робочим розчином і не залежить від погодних умов. Кожні три метри по всій ширині захвату штанги встановлюють вентилятори, які нагнітають повітря в металевий короб. Таке рішення дозволяє рівномірно розподіляти повітря по ширині захвату штанги. Звідти крізь спеціальні отвори повітряний потік спрямовується на рослини — напрямок потоку можна змінювати залежно від потреб. Обприскування за допомогою повітряних потоків відкриває листяний навіс сільськогосподарської культури і дає можливість робочому розчину повністю вкрити поверхню рослин, зокрема й листя з-під низу — де нерідко ховаються шкідники. Крім того, потужні вертикальні повітряні потоки допомагають подолати знесення вітром робочого розчину. Система AirFlowPlus забезпечує ідеальну обробку навіть у вітряну погоду із сильними поривами вітру. Випробування визначили, що максимальна швидкість вітру, за якої зберігається достатня якість обприскування із системою AirFlowPlus, становить понад 15 м/с. За таких умов  аграрії можуть майже не зважати на погодні умови, остерігаючись тільки дощу та спеки. 

Система AirFlowPlus та візуалізація можливих кутів розпилення

Система повітряної підтримки внаслідок кращого вкриття рослин робочим розчином дозволяє зменшувати норму внесення на гектар. Дослідження показали, що вкриття зон під глибоким листяним навісом і загальна ефективність обприскування покращуються, якщо цю систему налаштувати відповідно до умов обприскування. 

Точний розмір 

Від розміру краплі, що потрапляє на рослину, залежить багато чого. Надто малі краплі можуть не долетіти через випаровування або знесення вітром. Надто великі стікатимуть на землю й не принесуть користі. Щоб довести ефективність обприскування до максимально можливого рівня, компанія AGRIFAC розробила систему HighTechAirPlus. Система контролює розмір крапель завдяки змішуванню робочого розчину з повітрям під тиском безпосередньо в камері форсунки. Крім того, це дає змогу дотримуватись сталої норми на різних швидкостях руху. 

Завдяки можливості змінювати розмір краплі, система HighTechAirPlus може якісно проводити польові операції навіть за сили вітру до 15 м/с

Завдяки кращому вкриттю можна відразу зменшувати норму виливу на 20–30%. На жаль, українські агрономи бояться зменшувати норму, бо в разі виникнення проблем відповідати доведеться їм. Обприскувачі AGRIFAC Condor із системою НТА відкривають реальну можливість економити на хімікатах і воді, а також зменшувати хімічне навантаження на культурні рослини, ґрунт, і довкілля. 

Ефективність з кожної краплі 

Цього року компанія AGRIFAC провела досліди на полях українських аграріїв зі зменшення використання води в робочих розчинах гербіцидів. Застосовували суміш РаундапМак с і Естет у рекомендованій концентрації 3 та 0,5 л/га відповідно. Робочий розчин для цих гербіцидів готують відповідно до запланованої норми виливу на гектар. За допомогою обприскувачів AGRIFAC Condor із системою HTA (HighTechAirPlus) обробили дослідні ділянки, на яких застосовували норми виливу 50 і 75 л/га — кількість діючої речовини не зменшували. Результат здивував: засоби захисту спрацювали на відмінно в обох випадках, і до того ж було зекономлено значну кількість води, час на доставку води та, відповідно, її закачування та заправляння, пального для трактора та ЗП оператору який робить цю роботу. Для господарства, на базі якого проводили дослідження, важливо зменшувати витрати води, бо її доводиться довозити за десятки кілометрів. Крім того, з меншими витратами робочого розчину обприскувач встигає обробити більшу площу за однієї заправки. Аналогічні досліди проводили й у Польщі, але зі зменшенням концентрації діючої речовини: замість 3 л/га вносили 1 та 1,5 л Раундапу за норми виливу 50 л/га. Отримані результати показали, що ефективність знищення бур’янів не постраждала навіть за меншої норми гербіциду на гектар завдяки кращій якості вкриття із системою обприскування повітряно-рідинною сумішшю HighTechAirPlus. 

Без коливань 

Рівномірність ведення штанги є важливим чинником, що впливає на ефективність обприскування. В обприскувачах AGRIFAC штангу зроблено масивною, щоб збільшити її інертність до коливань і, відповідно, покращити плавність руху. Завдяки модульній конструкції штанги самохідний обприскувач має компактні розміри як у довжину, так і в ширину, що забезпечує хорошу загальну оглядовість із кабіни, безпеку під час руху дорогами загального призначення та кращу маневреність. Кожне крило штанги може підійматись й опускатись незалежно, що дає змогу працювати на полях із горбистим рельєфом. За бажанням штангу можна замовити в різних варіаціях поділу, з різною шириною захвату й додатковими опціями. 

Постійно під контролем 

Уже в базовій комплектації всі обприскувачі AGRIFAC Condor оснащують телематичною системою моніторингу MyAgrifac. З будь-якої точки світу, де є можливість приєднання до інтернету, керівник або власник може не лише бачити, де перебуває машина і що вона робить, а й отримати повний звіт по всіх параметрах, що контролює комп’ютер. Якщо машина працює поза межами зони дії мобільної передачі даних, інформація зберігається в комп’ютері. Як тільки з’являється зв’язок, дані передаються на сервер компанії AGRIFAC. Для цього ще на заводі в Нідерландах в обприскувач установлюють картку мобільного зв’язку, яка працює і в Україні. Для передачі даних достатньо мережі 2G. Система телематики безплатна. Власники мають доступ до даних про обприскувач так само, як і сервісна служба виробника для дистанційної діагностики обприскувача так і для оновлення програмного забезпечення. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ