Техніка

Агрегат KUHN PERFORMER 4000 Select здатен виконувати багато операцій за один прохід

За один прохід

За один прохід

Агрегат KUHN PERFORMER 4000 Select здатен виконувати багато операцій за один прохід  

Комбіновані ґрунтообробні агрегати дають змогу скоротити витрати на підготовку ґрунту. Зменшується потрібна кількість техніки й персоналу в господарстві, поля менше ущільнюються внаслідок скорочення кількості проходів трактора. Прикладом такого комбінованого агрегата є KUHN PERFORMER 4000 Select. 

У цьому агрегаті виробник втілив концепцію «одна машина — один оператор — один прохід полем», у результаті чого поле стає готовим до сівби. Модель PERFORMER 4000 Select є новинкою, яка має розширені можливості щодо роботи в різних умовах. Різні зони обробітку тут можна налаштовувати окремо. Виробник також зменшив тяговий опір агрегата, покращив входження робочих органів у затверділий ґрунт без зниження якості обробітку. 

Комбінований дисколаповий агрегат виконує чотири види операцій за один прохід: поверхневе подрібнення, мульчування, розпушування, вирівнювання та ущільнення. За один прохід диск агрегата виконує якісну поверхневу культивацію з будь-яким типом решток, а лапи надалі розпушують ґрунт. Дрібні грудки залишаються на поверхні, земля ущільнюється без зайвої реструктуризації. 

За застосування механічного захисту лап від перевантаження агрегат краще працює на твердих ґрунтах, бо вібрація пружинних вузлів захисту є додатковим чинником розпушення, руйнуючи капілярну систему. Долота робочих органів можуть бути різної ширини — 50 та 80 мм, що у певних ґрунтових умовах дає змогу обрати зручніший варіант і оптимізувати у такий спосіб якість обробітку й витрати палива. Наприклад, долото завширшки 50 мм краще розпушує сухий та твердий ґрунт і зменшує вимоги агрегату до потужності трактора. На лапи можна встановити додаткові «крила» завширшки 350 мм, що дає змогу виконувати суцільне підрізання поверхні поля за всією шириною захвату. 

За потреби користувач може змінити кількість лап і якнайкраще підлаштуватися до умов у полі та потужності трактора. У стандартній комплектації на агрегаті встановлено 14 лап, але можна працювати з 12, або навіть і з 10 лапами, без негативного впливу на якість обробітку. 

Вдалим рішенням є встановлення лап у чотири ряди, при чому відстань від першого до четвертого ряду становить 2,9 м. Це технічне рішення сприяє роботі машини без забивання навіть на полях із великою кількістю рослинних решток кукурудзи або соняшнику. Якщо працювати з максимальною кількістю лап, відстань між сусідніми проходами становить 280 мм, що забезпечує високу інтенсивність обробітку ґрунту. 

Кожна секція агрегата регулюється окремо, за допомогою гідравліки безпосередньо з кабіни трактора. Для цього потрібно лише три пари гідровиходів на розподільнику в тракторі. За потреби можна виконувати тільки лущення стерні та прикочування, використовуючи лише дискові знаряддя та модернізований коток НD-Liner 600 мм. Диски діаметром 510 мм забезпечують якісне підрізання та перемішування рослинних решток на глибині від 5 до 10 см. 

Можна також працювати лише лаповими робочими органами, які виконують функцію глибокого розпушення ґрунту, руйнуючи плужну підошву на глибині до 35 см. Для цього диски на передній частині машини підіймають, щоб працювали тільки чотири ряди лап. Максимальна дозволена потужність трактора для агрегатування становить 400 к. с. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ