Техніка

Як правильно обрати розпилювачі для обприскувача з широтно-імпульсною модуляцією

Вибираємо розпилювач

Вибираємо розпилювач
Система широтно-імпульсної модуляції, встановлена на обприскувач

Як правильно обрати розпилювачі для обприскувача з широтно-імпульсною модуляцією. 

Боротьба за цьогорічний урожай — вкрай складна і важлива як для нас, українців, так і всіх, хто підтримує нас у цю складну годину. Кожен учасник аграрної спільноти має розуміти важливість особистого внеску, ставитись із повагою до своєї праці й праці своїх колег, підтримувати один одного та прагнути найкращих можливих результатів у таких складних умовах. 

Обприскувач — це одна з найголовніших складових хімічного захисту рослин. Комплексне розуміння процесу обприскування, отримання нових знань, розвиток навичок ефективного застосування пестицидів — ось, що дає силу для хороших результатів сьогодні й впевнене майбутнє завтра. Коли кожен із нас ефективний на своєму місці і всі ми разом працюємо як команда — це перемога, жадана і тверда! 

Виробники обприскувачів усе частіше пропонують аграріям системи широтно-імпульсної модуляції (ШІМ) задля покращення ефективності обробок та економії засобів захисту. Однак ця система все ще є маловивченою, і навіть ті, хто нею користується, стикаються з питаннями щодо її експлуатації. 

На думку автора, ШІМ розвиватиметься і набиратиме популярності, адже ті переваги, про які кажуть виробники обладнання, досить значущі: 

• пофорсункове вмикання-вимикання і можливість змінювати норму виливу відповідно до карт завдань або даних із сенсорів у режимі реального часу; 

• сталий розмір крапель і норма внесення за змінної робочої швидкості; 

• зменшення дрейфу та рівномірна якість змочування за постійного розміру крапель; 

• автоматична компенсація повороту; 

• керування широким діапазоном норм виливу розпилювача без істотної зміни розміру крапель; 

• точкове обприскування — для точного нанесення засобів захисту рослин на невеликих площах. 

Досить часто ті аграрії, що почали працювати із системою ШІМ, питають: як правильно підбирати розпилювачі для своєї системи. Допоможемо розібрати з цим. 

Із самого початку слід зазначити, що, незалежно від того, з яким обприскувачем ви працюєте, слід пам’ятати три правила: 

• підбирати розпилювачі відповідно до ваших конкретних завдань (модель і типорозмір); 

• експлуатувати розпилювачі відповідно до рекомендацій виробника розпилювачів; 

• вчасно перевіряти розпилювачі, не користуватись зношеними. 

У більшості випадків двох моделей розпилювачів (однофакельний і двофакельний) буде достатньо, щоб забезпечити розпилення крапель розмірами від середніх (medium) до дуже великих (very coarse). Саме таке розпилювання забезпечує якісне покриття з розумними обсягами води й хорошим контролем дрейфу. Для забезпечення якісного покриття цільової поверхні (особливо актуально для внесення гербіцидів, боротьби з фузаріозом) розглядайте моделі двофакельних інжекторних розпилювачів. Для надійного захисту від дрейфу кращі однофакельні інжекторні розпилювачі, вони є просто незамінні, коли першочерговим завданням є контроль знесення препарату і проникнення в стеблостій. 

Найправильніший спосіб перевірити якість обприскування — це розмістити водочутливий папір на цільових поверхнях. 

Водочутливий папір — ефективний спосіб візуалізації й оцінювання покриття цільової поверхні під час обприскування

Зазвичай більшість агрономів хочуть бачити якість покриття аналогічну тій, що показано на папірцях посередині матриці на рисунку. 

Федеральний науково-дослідний інститут рослинництва Julius KuhnInstitut (JKI) в Німеччині затвердив використання клапанів ШІМ із різними моделями розпилювачів. Список дозволених розпилювачів, а також присвоєні їм класи зменшення дрейфу в роботі з ШІМ, можна знайти на офіційному сайті JKI в «Реєстрі обладнання, що зменшує втрати». 

Діапазон регулювання норми виливу розпилювача значно розширюється завдяки системі ШІМ. Але вибір правильного типорозміру розпилювача тут вимагає іншого підходу. В ідеалі вибирається типорозмір розпилювача для робочого циклу 70% і середньої робочої швидкості обприскувача. За постійного тиску в штанзі це дозволяє збільшувати або зменшувати норму виливу на 30%, тобто працювати в діапазоні від 100 до 40%.  

Перевірка рівномірності розподілення робочого розчину по ширині штанги

Вибір правильного типорозміру розпилювача гарантує успішне обприскування. Якщо типорозмір занадто малий, то буде обмеження в збільшенні норми виливу або можливій швидкості руху обприскувача. ШІМ-система може відкритися до максимальних 100% і, можливо, збільшити тиск. Однак, якщо тиск перевищуватиме рекомендований виробником цієї моделі розпилювача, розмір крапель зменшуватиметься, і суттєво зросте ризик дрейфу. 

Перевірка виливу з одного розпилювача, л/хв

ШІМ-система може компенсувати надмірно великий типорозмір сопла розпилювача, наприклад, за допомогою меншого робочого циклу на 50–30% і часткового зменшення робочого тиску в магістралі. Також слід ураховувати ризики більш нерівномірного розподілення робочого розчину та меншого зволоження через збільшення розміру крапель. Рівномірність розподілення може бути неоптимальною, особливо на підвищених швидкостях (понад 10 км/год) і з коефіцієнтом навантаження меншим за 40% 

Правило підбору типорозміру розпилювача для роботи з ШІМ із практики: 

Типорозмір розпилювача . 1,5 = типорозмір розпилювача для ШІМ 

Наприклад, якщо розпилювач типорозміру 04 використовується без технології ШІМ, то з технологією ШІМ за інших незмінних умов рекомендується обирати типорозмір 06. Рекомендовані робочі діапазони тиску для кожної з моделей розпилювачів у каталогах виробника також придатні для ШІМ. Тут не потрібно застосовувати коефіцієнти — усе працює відповідно до встановлених показників. 

Ну, і останнє, але не менш важливе: систематично перевіряйте розпилювачі й вчасно їх замінюйте, якщо вони вже зносились від навантажень. Не можна користуватися зношеними розпилювачами й водночас очікувати якісного внесення препарату, якими б сучасними та дорогими не були інші системи, встановлені на обприскувачі. Якщо не витримується норма виливу і препарати нерівномірно розподіляються по цільовій поверхні, досягти бажаного ефекту від обробки буде дуже важко. Інші показники також важливі, але передусім потрібно забезпечити базові параметри роботи обприскувача.  

Джерело: www.lechler.de, www.sprayers101.com

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ