Техніка

Захист може бути ефективним лише за використання сучасних технологічних обприскувачів

Захист із гарантією

Захист із гарантією

Захист може бути ефективним лише за використання сучасних технологічних обприскувачів  

Технології застосування хімічних і біологічних препаратів значною мірою впливають на ефективність захисту рослин. Ідеться як про кінцевий результат, так і про собівартість процесу. Сергій Вотяков, представник заводу — виробника обприскувачів Tecnoma, розповів, що протягом останніх років індустрії вдалось досягти значного прогресу у цьому напрямі. На прикладі бренду Tecnoma, що входить до EXEL Industries, він показав, на що здатні сучасні машини та які іновативні рішення стануть доступними найближчим часом. 

Без помилок на старті 

Досить часто під час вибору обприскувача і комплектації його певними опціями аграрії керуються тільки сьогоденними потребами. І ще кілька років тому це було зрозумілим — висока прибутковість рослинництва давала можливість не рахувати кожну копійку, і хто не прагнув максимальної ефективності, все одно мали змогу заробляти достатньо. Однак ситуація докорінно змінилась, і український агробізнес впритул наблизився до ситуації, коли слово «собівартість» має дедалі більшу вагу. Разом із цим ще одне слово набуває критичного значення — ефективність. А без сучасних технологій досягти потрібної ефективності вже неможливо. Тому нині слід ураховувати, наскільки певні технології можуть бути актуальними найближчого майбутнього, і замовляти їх одразу, бо до оснащення у процесі експлуатації буває або складним, або взагалі неможливим. 

Кроки до оптимального покриття 

Компанія Tecnoma має у своєму розпорядженні цілу низку рішень, які дають змогу значно покращити якість обприскування. Насамперед це система посекційного вимкнення, яка дає змогу уникати перевитрат і необроблених ділянок, а також її продовженням — система пофорсункового вимкнення NCІS (INCS). Це дає змогу економити від 5% ЗЗР і більше. 

Система оптимального вибору форсунок OSS+ є в Україні вже чотири роки. Вона забезпечує автоматичне перемикання між чотирма форсунками або їх одночасне використання у будь-яких конфігураціях. У звичайних обприскувачах оператор обирає певну форсунку, що найкраще відповідає нормі виливу і швидкості руху обприскувача. Але не на всіх ділянках поля вдається рухатись із постійною швидкістю. На краях загінок, а також на криволінійних ділянках, швидкість доводиться зменшувати, і тиск у системі автоматично падає. Крапля збільшується до критичних розмірів, факел розпилення втрачає конфігурацію, і, відповідно, якість обробки не відповідає очікуваному рівню. Коли ж швидкість руху перевищує оптимальні межі, тиск у системі підвищується, і розмір крапель суттєво зменшується. Зростає ризик дрейфу робочого розчину, механізм проникнення препаратів усередину рослин працює неповноцінно. Система OSS+ залежно від заданих параметрів і фактичної швидкості руху вмикає оптимальну форсунку, тому за різних швидкостей підтримується однакова якість обробки. 

Технології обприскування для підвищення ефективності застосування та економії витрат, OSS+, NCTS

Подальша модернізація системи містить контроль руху по криволінійних траєкторіях. Гіроскопічний сенсор визначає параметри кривих, а комп’ютер обчислює, з якою фактичною швидкістю до ґрунту або рослин рухається кожна секція, і вмикає відповідну форсунку. 

На сьогодні система поділяє штангу на 15 секцій, тобто через кожні 2 м можна встановлювати окремі параметри обприскування. Для роботи із системами точного землеробства цього цілком достатньо, щоб якісно захищати рослини й вносити рідкі добрива (наприклад, КАС). Застосування пневматичної системи керування робить її зручнішою для роботи з агресивною «хімією», тож користувачі можуть не перейматись щодо надійності й терміну експлуатації. 

Контроль тиску 

Відомо, що високий тиск сприяє швидкому зношенню форсунок. Досить часто трапляються ситуації, коли форсунки, розраховані на певну норму виливу в певному діапазоні швидкостей, змушені працювати поза межами визначених виробником параметрів. Наприклад, оператор хоче їздити швидше, щоб встигнути обробити більше гектарів, але форсунку міняти не хоче (лінь, немає відповідної форсунки або можна згадати купу інших причин). За таких умов отвори розпилювачів зношуються набагато швидше, і власник може навіть не здогадуватись про таку ситуацію. Тільки калібрування дасть відповідь щодо зношення розпилювачів. Система OSS+ не дає перевищувати визначені діапазони тиску, і як тільки рівень тиску підходить до верхньої межі, система одразу змінює форсунку на продуктивнішу або вмикає додатково ще одну. Коли тиск, навпаки, падає, вмикається менш продуктивна форсунка. 

Отже, система корисна, а її вартість — усього 1,5% вартості обприскувача. Разом із системою циркуляції рідини у штанзі це досить приваблива інвестиція з погляду економіки. Вона дозволяє економити засоби захисту і забезпечує максимальну ефективність їх використання. Крім того, це хороший інструмент для точного внесення рідких добрив. 

Наступний етап 

У 2018 році EXEL Group створила окремий підрозділ, до складу якого увійшли спеціалісти з робототехніки, програмісти й інженери. Вони розробляють елементи штучного інтелекту, які будуть використовуватись у різних підрозділах групи. Одним із проміжних результатів роботи підрозділу стала система 3S (Spot Spray Sensor). За допомогою відеокамер, що працюють у різних спектрах, і штучного інтелекту виконується пошук бур’янів або хворих рослин, після чого спрацьовує відповідна форсунка і точково оброблює відповідну ділянку поля. Система працює у режимі «зелене по коричневому» і «зелене по зеленому», здатна однаково ефективно функціонувати як вдень, так і вночі, на швидкості до 25 км/год. 

Було проведено багато випробувань у різних науково-дослідних інститутах світу і доведено, що система 3S дає нечувану економію засобів захисту. Крім того, відсутність гербіцидного стресу краще позначається на розвитку культурних рослин. Наразі лишається всього одна проблема — це висока вартість системи. Вона становить до 30% вартості всього обприскувача. Однак, ураховуючи можливості з економії гербіцидів, можна сміливо інвестувати у таку технологію. І, крім того, є сподівання, що у недалекому майбутньому електронні компоненти й камери дешевшатимуть і далі, що призведе до значного зниження вартості усієї системи. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Дмитро Селезень, заступник генерального директора з виробництва, ІМК  

— У нас обприскувачі Tecnoma працюють з минулого року. Ми проаналізували різні пропозиції і дійшли висновку, що ці машини найбільше відповідають нашим потребам з погляду технологічності й ціни. Тут установлено систему OSS+, яка підтримує потрібну норму виливу й забезпечує оптимальний розмір краплі. Отже, якість обробки цими обприскувачами завжди є відмінною. Крім того, на обприскувачі було встановлено систему навігації та автопілотування Trimble, і тепер машини можуть працювати з картами полів. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ