Агрономія

Дотримання агрозаходів щодо догляду посівів озимого ріпаку восени дасть змогу отримати очікуваний результат

Контроль ріпаку

Контроль ріпаку

Дотримання агрозаходів щодо догляду посівів озимого ріпаку восени дасть змогу отримати очікуваний результат 

Основу успішного вирощування озимого ріпаку закладають восени. Як тільки рослини озимого ріпаку зміцніють, посівами можна управляти за допомогою цілеспрямованого підживлення та заходів із захисту. Щоб не упустити важливого в догляді за ріпаком в осінній період, ми підготували добірку порад щодо контролювання посівів культури від фахівців компанії Saatbau Probstdorfer Ukraine. 

Цілеспрямоване підживлення 

Для забезпечення потреби рослин ріпаку в основних елементах живлення восени слід внести фосфорні та калійні добрива вже до сівби. Завдяки загортанню, поживні речовини краще доступні навіть за посушливих умов на поверхні ґрунту. 

Ріпак, як і всі олійні культури, має високі вимоги щодо достатньої наявності фосфатів у ґрунті. Нестача фосфору гальмує утворення крохмалю та целюлози, а значить, і накопичення цукрів, через що підвищується синтез антоціанів. Листковий апарат набуває забарвлення від пурпурово-червоного до оранжевого. 

Калію у ґрунті має бути у достатній кількості. Натомість дефіцит калію знижує зимостійкість рослин і призводить до підвищеного ураження грибними хворобами. Окрім того, зменшується продукування крохмалю, білку та целюлози. 

Сірка є важливою складовою та структурним елементом рослини. Цей елемент містять багато ензимів і амінокислот. Основна потреба у сірці виникає у весняний період, утім, доцільним є внесення її невеликими дозами восени. Внесення всієї норми сірки під попередник не матиме особливого ефекту через ризик вимивання у нижні шари ґрунту. 

Ріпак належить до культур із найвищою потребою у борі. Під час посухи, навіть за достатньої наявності бору в ґрунті, можуть виникнути прогалини в забезпеченні рослини. Загальна потреба у борі становить 300–600 г/га, і її найкраще закрити багаторазовим обприскуванням посівів разом із застосуванням засобів захисту в бакових сумішах. Частку бору 100–150 г/га можна внести вже восени. Щоб не зменшити ефективність інсектицидів та фунгіцидів, за позакореневого внесення слід зважати на те, що рН маточного розчину перебуває у межах від нейтрального до слабокислого проміжку. У протилежному випадку доцільно додавати лимонну кислоту та подібні продукти.

Обережно з азотом 

Щодо забезпечення азотом ріпаку восени слід добре поміркувати. Наприклад, азотними добривами повільної дії, як-от гноївкою, можна удобрювати до проведення сівби. Мінералізований азот слід вносити за потреби, починаючи з фази від чотирьох листків. У разі надто раннього удобрення азотом швидкої дії утворюється надмірна листкова маса, що пригнічує гілкування ріпаку. 

Видовження стебла 

Посіви слід постійно моніторити й контролювати за наявними шкідниками. Окрім того, може виникнути потреба пригальмувати надмірний ріст рослин восени. За раннього висіву, вологої теплої погоди, доброго забезпечення азотом і високої щільності посівів зростає ризик видовження рослин. У разі збігу більшості цих чинників доцільно застосувати рістрегулювальний фунгіцид від фази чотирьох листків. 

Сильну скорочувальну дію показують також продукти, що містять метконазол і тебуконазол. Для рістрегулювальної дії норми внесення можна зменшити — насамперед за вологих і теплих погодних умов і якщо строки внесення є достатньо ранніми. Якщо пріоритетом є контроль фомозу, то слід збільшити норму внесення. 

Сумісні посіви 

Висівання у сумісних посівах справляє позитивний ефект на озимий ріпак. При цьому в основному з ріпаком висівають неморозостійкі бобові з додаванням інших культур, як-от: олійного льону, гвізотії абіссінської та інші. Крім кращої покривної дії на ґрунт і підвищеного біорізноманіття у посівах на промислових площах виявилось, що можна значно зменшити контроль шкідників. 

Якість ґрунтових вод 

Експерти радять зважати на захист ґрунтових вод. Під час внесення гербіцидів, які містять метазахлор і діметахлор, треба слідкувати за тим, що їх не можна вносити на одному й тому ж полі частіше ніж раз на три роки. 

У регіонах із захистом водних ресурсів і ландшафтів ці речовини взагалі не слід вносити. Це також стосується різних злакових гербіцидів за нерівномірного залягання ґрунтових вод. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ