Агрономія

Інноваційна цифрова платформа допомагає оптимально використовувати потенціал кожної зони поля

Обґрунтовані рішення

Інноваційна цифрова платформа допомагає оптимально використовувати потенціал кожної зони поля, підвищує ефективність виробництва  

Цифрове землеробство — майбутнє сільського господарства, і це вже ні в кого не викликає сумнівів. Поступово спектр надаваних фермерам цифрових продуктів, які дають змогу аналізувати проблеми в полі та приймати виважені управлінські рішення, розширюється, а на ринку вже з’являється конкуренція між різними розробниками. 

Прогноз розвитку хвороб та шкідників

На ринку України 2018 року з’явилася унікальна цифрова платформа — xarvio Digital Farming Solutions, що оптимізує сферу рослинництва. Продукти xarvio — SCOUTING, FIELD MANAGER та HEALTHY FIELDS нині використовують аграрії у понад 100 країнах світу. xarvio FIELD MANAGER користуються 60 тис. агровиробників (загальна площа понад 7 млн гектарів) у 17 країнах, а xarvio SCOUTING — понад 4 млн аграріїв та консультантів. Низка рішень відтепер доступна й українським аграріям. Про їхні переваги під час Міжнародного форуму агроінновацій «DIGITAL FARMING. Ефективність сучасних цифрових технологій в агробізнесі» розповів комерційний менеджер хarvio™ BASF Digital Farming GmbH у Східній Європі Володимир Кондратюк. 

Бути в курсі 

Надзвичайно важливою для аграрія є оперативна інформація про стан полів, прогноз погоди. У цьому йому надійний помічник безплатний додаток xarvio SCOUTING, який підтримує шість різних напрямів застосування — від сівби до збирання врожаю. Додаток може розпізнавати бур’яни, хвороби, визначати рівень азоту в ґрунті, аналізувати проростання насіння та пошкодження листя, робити аналіз жовтої пастки. 

Розпізнавання хвороб

За фотографією SCOUTING здатний визначити понад 200 видів бур’янів — як окремого виду, так і весь спектр на фото. Програма за фотографією на телефоні може порахувати кількість пророслих насінин кукурудзи та буряку на метр квадратний. А ще вміє рахувати та класифікувати шкідників у пастці, тож можна одразу прийняти рішення щодо внесення інсектициду. За фото система також показує, скільки листкової поверхні пошкоджено хворобами. Допомагає прийняти відповідне рішення щодо оброблення ЗЗР і норми внесення і навіть визначити рівень азоту, фосфору чи калію в рослині. Завдяки активній опції «сповіщення» на мобільний телефон надходить інформація про ризики, які можуть виникати на полі, та новини SCOUTING. 

Якщо ви агроном, то всі ваші обстеження зберігаються в мобільному телефоні й віднедавна доступні в обліковому записі FIELD MANAGER. Тож власник чи керівник господарства може мати доступ до них. 

Планувальник завдань 

Цифрова платформа xarvio FIELD MANAGER — це не тільки визначення проблем у полі на основі статистичних даних про поля та посіви, аналіз їхнього стану та надання рекомендацій щодо подальших рішень. Це й оптимізація майбутніх затрат. 

Насамперед за допомогою FIELD MANAGER користувач має змогу бачити історію поля: попередники, внесені продукти, історичні карти продуктивності поля за 15 років, кліматичні карти за 10 років, оцифровані межі поля, є інформація щодо складу ґрунту та рельєфу, а також оптимізація руху техніки — навіть можна подивитися, у який спосіб робити менше розворотів. 

— Нова функція FIELD MANAGER — захист рослин, — розповідає Володимир Кондратюк. — Система здатна прогнозувати розвиток шкідників та хвороб. Звісно, поля та навіть окремі їхні зони можуть суттєво відрізнятися, на фітосанітарний стан посівів впливає гібрид чи сорт, погода, метод обробітку ґрунту або розвиток біомаси. xarvio FIELD MANAGER аналізує всі наявні дані та обробляє їх за допомогою агрономічних моделей і таким чином забезпечує оптимальний захист кожного  поля. Окрім того, система містить  результати тестів, які ми проводимо в Україні. Наша компанія одна з небагатьох, хто проводить в Україні досліди ефективності цифрових агротехнологій. У результаті система прогнозує розвиток певної хвороби чи поширення шкідника й дає рекомендації щодо внесення ЗЗР. 

Отже, взявши до уваги ці дані, можна переходити до наступного етапу виробництва — планування. У цьому розділі системи міститься інформація про тип обробітку ґрунту, сортові та посівні характеристики, дату сівби, планову кількість добрив, систему захисту. FIELD MANAGER дає змогу вибрати найкращі гібриди відповідно до якості поля — на основі карти продуктивності за 15 років. Оскільки система може надавати метеопрогноз на 10 днів, можна легко планувати строки сівби. Також можна розрахувати кількість унесених добрив відповідно до зон продуктивності поля. Система може підказати, коли варто внести ЗЗР і навіть скоригувати норми внесення, визначивши, скільки треба цього продукту на поле. Потім сформоване завдання передається на бортові комп’ютери техніки. 

Перенесення завдань на техніку та збирання і аналіз даних про якість виконання робіт

Для якісної посівної FIELD MANAGER надає рекомендації щодо гібрида, якості насіння, містить рекомендації виробників насіння щодо густоти та планову дату сівби. Система допомагає оптимізувати густоту посіву на основі аналізу даних зон продуктивності, історичного розвитку біомаси, карт врожайності, ґрунтів та висот. 

Цікава модель внесення добрив. FIELD MANAGER дає змогу більше вносити добрив у зонах з високою продуктивністю і навпаки, тобто розробляє стратегію внесення. Для цього система аналізує зони продуктивності на основі вибраних добрив і планових норм, а також стадій розвитку культури (для підживлення). Насамкінець створює карту завдань для внесення добрив. До речі, можна обрати диференційовану чи стандартну опцію. 

Зв’язок між xarvio та технікою здійснюється за допомогою спеціального пристрою xarvio CONNECT, встановленого в кабіні трактора чи комбайна. Цей пристрій дає змогу пересилати дані з FIELD MANAGER до техніки, даючи їй завдання, та назад, відсилаючи звіти про виконані роботи. За допомогою цього пристрою також можна відстежувати виконання завдання прямо під час роботи, щоб мінімізувати можливі помилки. У FIELD MANAGER можна організувати командну роботу, надавши доступ до вашого акаунту усій команді чи дистрибутору, який може надавати рекомендації. 

Що це дає? 

xarvio FIELD MANAGER дає змогу приймати досконаліші агрономічні рішення, завдяки яким можна економити ресурси та правильно їх використовувати. Доведено, що ця платформа здатна принести неабиякий економічний зиск. Так, на основі проведених на 82 полях у різних країнах Європи досліджень підраховано, що завдяки оптимізованому вибору фунгіциду для внесення на пшениці, а також строку внесення можна на 30% зменшити його обсяг і у такий спосіб зекономити 32 євро/га. Можна зекономити кошти, не вносячи препарат на поле, з огляду на стан рослин. В умовах екстремальної посухи валовий прибуток становив 19 євро/га. Використання фунгіциду було меншим на 30% (ці дослідження проведено на 20 полях у різних країнах Європи). 

Інші дослідження 66 полів у Німеччині, Франції та Україні показали зростання валового прибутку до 32 євро/га, врожайності — на 1,7% завдяки застосуванню карт змінного внесення для озимої пшениці. Використання ж фунгіциду при цьому зменшилося на 12%. В умовах екстремальної посухи (дослідження проведено на 21 полі) валовий прибуток становив 20 євро/га, врожайність зросла на 1%, а використання фунгіцидів зменшилося на 18%. 

Таким чином, xarvio Digital Farming Solutions допомагає оптимально використовувати потенціал кожної зони поля, підвищує ефективність виробництва й сталий розвиток сільського господарства. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ