Техніка

Компанія Amazone переходить до повноцінного тестування причіпного обприскувача UX 5201 з технологією SmartSprayer

Інтелект проти бур’янів

Інтелект проти бур’янів

Компанія Amazone наступного року переходить до повноцінного тестування у виробничих умовах причіпного обприскувача UX 5201 з технологією SmartSprayer, яка дозволяє економити до 90% гербіцидів

Німецька компанія Amazone протягом останніх років сконцентрувала свої зусилля на інтелектуальному захисті рослин, впровадивши вибіркове обприскування смітної рослинності на полі. Свіжим результатом роботи інженерів Amazone став унікальний причіпний обприскувач UX 5201 SmartSprayer, створений у співпраці з командами BASF та Bosch.

Як відомо, завдання захисту посівів сьогодні виходить на новий рівень. Кожен фермер прагне скоротити витрати на пестициди й досягти максимальної ефективності. Надто, якщо йдеться про боротьбу з бур’янами. Адже через зростання їх резистентності до наявних діючих речовин щороку доводиться підвищувати норми внесення препаратів, від чого потерпають і культурні рослини, не кажучи вже про гаманець фермера.

Тому вихід на ринок такої унікальної машини для захисту посівів з інтелектуальною технологією обприскування видається дуже на часі. Поготів, що навіть базові технічні характеристики UX 5201 є одними з найкращих у сегменті причіпних обприскувачів. За своєю продуктивністю ця модель може посперечатися з багатьма відомими моделями самохідних обприскувачів.

Причіпний обприскувач UX 5201 від Amazone обладнано новою високотехнологічною штангою, що має ширину захвату 36 м. Штангу оснащено камерами та спеціальними світловими модулями для досягнення точкового обприскування за допомогою системи активного ведення штанги ContourControl, а також єдиною на ринку системи активного вирівнювання коливань SwingStop.

Також на штанзі встановлено камери від Bosch, які розпізнають бур’яни у посівах просапних культур і передають інформацію в систему xarvio™ Agronomic Decision-making Engine (ADE) від BASF Digital Farming Solutions, яка й «ухвалює рішення» про обробку.

Як це працює

Система розпізнавання зображень від Bosch за кілька мілісекунд розпізнає наявні бур’яни навіть на дуже ранній стадії росту. А спеціально розроблена технологія світлодіодного освітлення допомагає у складних умовах освітлення, наприклад, у нічний час чи в затінку.

Рішення про те, які специфічні налаштування потрібні, з якою рекомендованою сумішшю гербіцидів і коли систему SmartSpraying найкраще застосовувати, ґрунтується на вдосконаленому механізмі xarvio™ Agronomic Decision-making Engine (ADE) від BASF Digital Farming.

До того ж з урахуванням достатнього професійного досвіду застосування інтегрованого захисту рослин, різні параметри (такі як оброблювана культура, спектр бур’янів, погодні умови тощо) автоматично підтягуються із системи xarvio™ FIELD MANAGER, обробляються для ухвалення рішення і передаються в систему SmartSpraying. Таким чином досягається точне внесення гербіцидів у потрібному місці, в потрібний час і з потрібною нормою.

Крім того, комбінація вентилів широтно-імпульсної частотної модуляції (ШІЧМ), що вмикаються індивідуально, зі спеціальними точковими форсунками SpotFan від Agrotop, які розташовані на відстані 25 см одна від одної, сприяє точній точковій обробці та максимальній економії препарату за робочої швидкості до 12 км/год. І це ще не все: UX 5201 SmartSprayer може паралельно проводити суцільне внесення ґрунтових гербіцидів із додаткового бака за один прохід.

Ще однією перевагою інтегрованого рішення SmartSprayer над супутниками та БПЛА є здатність розпізнавати рослини в міліметровому діапазоні, що дозволяє здійснювати обробку в режимі реального часу.

Масштабні польові дослідження триватимуть упродовж цього сезону на таких культурах, як цукровий буряк, кукурудза та ріпак.

У найближчі роки планується поступове виведення на ринок технології SmartSprayer, яка, як ми бачимо, не має аналогів у світі за своїми технічними можливостями та системному підходу.

Не просто економія

Окремо звернемо увагу на той факт, що попередні польові тести засвідчили: ця технологія, залежно від кількості бур’янів і польових умов, зменшує обсяги застосування гербіцидів за окремих заходів до 90%. Тобто за усереднених розрахунків можна впевнено стверджувати про економію 40–50% гербіцидів.

Сьогодні за інтенсивної технології вирощування витрати на гербіциди в перерахунку на гектар площі кукурудзи чи озимого ріпаку можуть досягати 80 та більше доларів США. Це об’єктивна реальність. Поготів за умов, коли значна частина агровиробників практикують мінімальний або смуговий обробіток ґрунту, і механічні способи боротьби з бур’янами майже не діють.

Гірше того, таке враження, що бур’яни еволюціонують мірою підвищення інтенсивності технології вирощування сільгоспкультур. Це спричиняє стійкість до певних норм унесення гербіцидів й окремих діючих речовин взагалі. Дедалі більше фермерів змушені використовувати високі норми найпотужніших гербіцидів. За звичних технологій обприскування це неминуче спричиняє сильну фітотоксичність на культурні рослини, яка за негативом не поступається масштабам шкоди від бур’янів.

Тому майбутнє у сфері захисту рослин сьогодні якраз за точковим унесенням препаратів, коли завдання знищення бур’янів покладається на штучний інтелект. Ще кілька років тому, представивши найпершу таку розробку, компанія Amazone, чітко продемонструвала свої досягнення на цьому напрямі. Сьогодні ж її співпраця із BASF та Bosch дала змогу представити на ринку по-справжньому успішний комерційний продукт — причіпний обприскувач UX 5201 із технологією SmartSprayer.

По-перше, ця технологія дає змогу заощадити від 20 до 50 доларів на 1 га полів тільки завдяки економії гербіцидів. Сучасні рішення, реалізовані в конструкції UX 5201, забезпечать не менш разючу економію за внесення інших видів препаратів.

По-друге, гарантоване усунення такого негативного явища, як фітотоксичність культурних рослин через потрапляння гербіцидів, істотно покращить їх розвиток і дає змогу розраховувати на певне зростання врожайності.

Помноживши це на високі експлуатаційні характеристики базової моделі причіпного обприскувача UX 5201, ми отримуємо ідеальний інструмент для захисту посівів, який забезпечує точність, економію ресурсів і високу продуктивність роботи водночас.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ