Техніка

Компанія Trimble запропонувала хмарне рішення для керування виробничими процесами

Уніфікація з Trimble

Уніфікація з Trimble

Компанія Trimble запропонувала хмарне рішення для керування виробничими процесами й підвищення рівня контрольованості виконуваних завдань  

За 40 років існування компанія Trimble завоювала місце серед світових лідерів у виробництві обладнання для точного землеробства. Нині ним користуються клієнти у більш ніж 150 країнах світу. Тобто там, де люди розуміють важливість землеробства, присутні продукти компанії Trimble. 

Незважаючи на бренд 

У будь-якому господарстві — від дрібного фермера до підрозділу агрохолдингу є певна кількість брендів техніки. У жодного виробника немає повної лінійки обладнання, яке б закривало всі потреби — від обробітку ґрунту до збирання врожаю. Саме тому спеціалісти Trimble вирішили підійти до оснащення сільгосптехніки універсально, щоб унеможливити прив’язку до бренду. Для цього було створено екосистему Trimble під назвою Trimble Connected Farm. Вона дозволяє оцифрувати всі процеси й донести до фермера інформацію про виконану роботу в зручному форматі. І що важливо — усе це можна зробити, незважаючи на стан, вік і бренд техніки. Таким чином, будь-яка технологічна операція може бути проконтрольована, і власник, керівник, агроном або диспетчер отримує доступ до потрібної інформації. 

Апаратна частина складається з певного набору обладнання. Будь-яка система автоводіння на базі монітора GFX є точкою відліку для подальшого використання всіх функцій. Крім того, у Trimble є обладнання, яким можна дооснастити наявні агрегати наступним із контролем норми висіву, внесення добрив тощо. Це дає можливість вивести контроль технологічних процесів на новий рівень із точною фіксацією усіх дій і прив’язкою до координат. 

Окрім фізичних пристроїв до екосистеми Trimble входять програмні рішення, за допомогою яких створюють карти полів, хмарні технології для створення завдань й обміну даними між технікою, співробітниками підприємства різних рівнів відповідальності й офісом або сервером. 

За допомогою програм 

Хмарне рішення Trimble суттєво полегшує і спрощує організацію робіт, а саме дає змогу швидко створювати завдання на виконання технологічних операцій. Для роботи з хмарними рішеннями Trimble треба мати монітор, а також причіпне знаряддя, що приєднано за протоколом ISOBUS. Це дає можливість записувати всю інформацію, яка надходить зі знаряддя, й передавати її через хмару користувачу. Тож якщо раніше керівник або власник витрачав значну кількість часу тільки для того, щоб розставити працівників по роботах і зафіксувати це в електронній системі обліку (або й у паперовій), то з хмарним рішенням Trimble це робити значно простіше. 

Загалом хмарне рішення Trimble допомагає оптимізувати ті процеси, що забирають велику кількість часу. Якщо говорити про сівбу, це наради, планування, врахування попередників, розрахунок кількості добрив і планування системи живлення, вибір сортів і гібридів тощо. Тут можна зробити попередній аналіз, забезпечити цифровий супровід виконання, промоніторити розвиток рослин, а після збирання підбити підсумки. 

Створюємо завдання 

Уявімо, що ви агроном або власник підприємства, тобто людина, яка знає, що потрібно робити на конкретному полі в конкретний час. Для цього в додатку Trimble Connected Farm на планшеті або смартфоні слід обрати поле або додати нове, обрати операцію і встановити дату виконання. Тепер оператор не зможе помилитись або обрати термін виконання операції самостійно. Далі слід обрати транспортний засіб, який працюватиме зі знаряддям, а також саме знаряддя. За потреби сюди додають необхідні матеріали (добрива, насіння, засоби захисту). У разі роботи за картами-завданнями монітор Trimble GFX 750 може одночасно контролювати внесення чотирьох продуктів — кожен за власною нормою й з використанням окремої карти. Саму карту можна створити безпосередньо у хмарному сервісі, узявши за основу карту із зонами неоднорідності (за врожайністю, поживними речовинами, рельєфом тощо), і для кожної зони призначити свою норму висіву або внесення добрив. 

За картами-завданнями монітор Trimble GFX 750 може одночасно контролювати внесення чотирьох продуктів

На останок треба обрати оператора, який здатен в обраний час виконати вказану роботу. Також можна встановити обмеження за температурою, вологістю або часом доби, що може бути вкрай важливим під час виконання обприскування. Тобто оператор фізично не зможе працювати, якщо умови виконання робіт не відповідатимуть встановленим.  

Обране поле обмежується його контурами, і за їх межами оператор також не зможе виконувати ніякої роботи. Це стосується тих операцій, що передбачають внесення будь-яких матеріалів: насіння, добрив, засобів захисту. Звісно, що механічний обробіток ґрунту запускається простим опусканням робочих органів знаряддя, і завадити цьому програмно важче. Тож такі операції має контролювати служба моніторингу підприємства. 

Як на практиці? 

Після створення завдання воно відправляється в хмару, а звідти передається на монітор трактора. Механізатор сідає за кермо, вводить власний пін-код і розблоковує монітор. За наявності інтернет-зв’язку на монітор одразу надходить завдання, і оператор бачить, що і на якому полі він має робити. Звісно, краще створювати завдання заздалегідь, щоб до початку виконання роботи трактор потрапив у зону дії мережі Wi-Fi, і завдання надійшло на монітор. 

Через віддалений доступ через той самий TeamViewer спеціаліст підприємства або інша особа з правами доступу може приєднатися до монітора й самостійно керувати всіма процесами. Оператор перебуває в машині й нічого не робить. Це досить корисно, бо можна усунути більшість проблем дистанційно з мінімальними витратами часу. 

Коли машина розпочала працювати, за нею можна спостерігати в режимі реального часу. 

За увімкненого авторозвороту машина перетне внутрішню границю, але розвернеться, не перетинаючи зовнішньої межі

Робота машини по лініях навігації відбувається у звичайному режимі. Коли ж вона наближається до краю поля, то «бачить» його внутрішню і зовнішню межі. За увімкненого авторозвороту машина перетне внутрішню границю, але розвернеться, не перетинаючи зовнішньої межі. Усе це можна налаштовувати залежно від використовуваних машин і знарядь, а також від конфігурації поля. 

Коли робота завершується, оператор натискає на кнопку на моніторі, результати зберігаються й відправляються в хмару. Там інформація про виконану роботу відразу стає доступною визначеним користувачам. 

Оператор, отримавши завдання, практично нічого не може змінювати. Таким чином, власник або керівник може бути впевненим, що технологічна операція виконуватиметься відповідно до встановлених вимог. Наприклад, сівба або внесення добрив відбуватиметься з установленою нормою. Оператор опікується тільки тим, щоб приєднати до трактора правильне знаряддя, заправити його необхідними матеріалами (за потреби), доїхати до потрібного поля й розпочати роботу. Далі система зробить усе автоматично. 

У звіті відбивається фактична інформація про всі параметри, що фіксує монітор, — починаючи від швидкості руху й закінчуючи нормами та коректністю роботи секцій/сошників — користувач усе побачить. Ці дані також неможливо змінити, оператор нічого не зможе підробити. Тобто якщо він порушував якісь параметри, усе відбиватиметься у звіті. Таким чином, керівник або власник отримує певну гарантію якісного виконання технологічних операцій. 

До нового рівня автономії 

Нещодавно в Україні відбулося відкриття нового представництва компанії HORSCH. У рамках події демонстрували роботизований пристрій (тяговий засіб із 24-рядною сівалкою Maestro). На тяговому засобі було встановлено монітор Trimble GFX 750 з антеною NAV 900. Це дає змогу виконувати технологічні операції з дотриманням усіх установлених параметрів, не виходячи за межі поля. 

На тяговому засобі встановлено монітор Trimble GFX 750 з антеною NAV 900

Оператор стоїть на краю поля з пультом і контролює виконання завдання. До того ж пульт використовується задля безпеки (раптом у полі виникне потреба в терміновій зупинці або зміні траєкторії руху), а також для переміщення машини за межами поля — наприклад, для заїзду на трал або переїзду на інше поле. Так за допомогою технічних і програмних рішень Trimble на наших очах створюються автономні машини, що в недалекому майбутньому розпочнуть працювати в господарствах усього світу.   

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ