Тваринництво

Мета – здоровий індик

Мета – здоровий індик

Якщо створити нормальні умови для утримання індиків, виключити інфекцію та своєчасно проводити профілактику хвороб, птиця майже не хворітиме.

Головний лікар ветеринарної медицини «Агрофірми «Добробут Прикарпаття» Орест Остапович Бойко Головний лікар ветеринарної медицини «Агрофірми «Добробут Прикарпаття» Орест Остапович Бойко зазначає, що усі хвороби у птахівництві пов’язані між собою. Зазвичай вони виникають з двох причин: гостра інфекція і неналежні умови утримання. І тому, якщо виключити інфекцію і створити нормальні умови утримання для індиків, птиця майже не хворітиме. Про особливості ветеринарного догляду за індиками та основні профілактичні заходи Орест Остапович розповів журналу «Наше птахівництво».

Оресте Остаповичу, нині, в умовах інтенсивного виробництва птахівничої продукції, найнебезпечнішими проблемами виробники індичатини вважають інфекційні хвороби. Розкажіть, будь-ласка, як вам вдається ефективно стримувати спалахи інфекцій на виробництві.
– Індики мають генетично зумовлену стійкість до хвороб. Проте цю стійкість протягом періоду вирощування треба підтримувати. Для цього існують різні методи специфічної профілактики: вакцинація, дезінфекція тощо. А також комплекс санітарно-ветеринарних заходів. Перш за все у господарстві мають бути обладнані санпропускники, працівники птахофабрики повинні дотримуватись усіх профілактичних заходів (зокрема не утримувати птицю вдома), щодня слід проводити розтин трупів.
Від найнебезпечніших хвороб, які можуть призвести до масової загибелі поголів’я, птицю слід вакцинувати. Наприклад, проти хвороби Ньюкасла, ТРТ (ринотрахеїт), геморагічного ентериту, кокцидіозу. При спалахах цих інфекцій у птахогосподарствах може загинути значна частина поголів’я, а та, що залишиться, матиме погані прирости. Економічні збитки від цих хвороб можуть бути дуже серйозними. 
Якщо ж у господарстві виникає, наприклад, коліінфекція, проблему можна вирішити шляхом застосування антибіотиків – нині існує цілий ряд дієвих та ефективних антибіотиків широкого спектра дії. Для того щоб не з’являлися стійкі до антибіотиків колібактерії, важливо періодично змінювати препарати. Нині виробники вакцин пропонують проти коліінфекції вакцинувати птицю, але я вважаю такі заходи малоефективними і надто дорогими. Краще проводити ефективні профілактичні заходи у господарстві, чітко дотримуватись усіх санітарно-дезінфекційних етапів, періодично застосовувати аерозольні препарати для дезінфекції повітря. У разі ж виникнення хвороби птицю дешевше лікувати. 
Слід зауважити, що часто колісептицемія виникає у пташниках, якщо погано працює система мікроклімату (звідси волога підстилка тощо), у разі стресів у птиці. До того ж при поганій вентиляції у пташниках піднімаються пари аміаку, що призводить до виникнення у індиків кон’юнктивіту, риніту, пневмонії, трахеїту.
Окрім колібактеріозу найчастіше при виробництві індичатини може зустрічатись ОРТ (орнітобактеріальний трахеїт). Це складна хвороба, оскільки бактерія, що її викликає, дуже часто мутує, тому підібрати схему антибіотикотерапії дуже складно.
Порушення норм утримання і стреси призводять до зниження опору організму, у результаті чого інфекція, яка присутня у будь-якому господарстві, починає активно поширюватися і викликає захворювання. 
Для попередження спалаху інфекції на виробництві вкрай важливо підтримувати оптимальні показники мікроклімату, проводити правильне нормування раціонів, де будуть збалансовані мікро-, макроелементи, біологічно активні речовини. Це забезпечить біологічну опірність організму і нормальне здоров’я стада.   

Чи трапляється передача збудників різних інфекцій через завезений молодняк?
– Нині на ринку молодняку дуже висока конкуренція. Кожен виробник племінної продукції намагається пропонувати якнайкращу продукцію. Здоров’я молодняку чітко контролюється, тому випадки передачі інфекції не трапляються. Найгірше, що може трапитися, – це коліінфекція.
З інфекційними хворобами зрозуміло. А які ще проблеми найчастіше можуть турбувати виробників індичатини? 
– Серед неінфекційних хвороб у індиків найчастіше виникає проблема з кінцівками. Збалансована годівля і суха підстилка – основні заходи профілактики у цьому разі. Неврегульована система мікроклімату у пташнику призводитиме до накопичування вологи у підстилці. При цьому часто утворюються сполуки азотної кислоти, які пошкоджують шкіру кінцівок птиці, викликаючи пододерматити. Тому вологу і аміак з підстилки треба вчасно видаляти.
Мета – здоровий індикНедостача у раціоні кальцію та вітаміну Д3 призводить до рахіту – захворювання, що супроводжується викривленням кінцівок, слабим розвитком кістяку, викривленням ніг, кіля, хребта, розм’якшенням кістяка та дзьоба. Це захворювання дуже часто зустрічається у молодняку індиків.
Окостеніння у птиці відбувається поступово. Цю ознаку важливо постійно перевіряти, бо якщо пустити розвиток кістяка на самоплив, можна отримати зайву проблему, позбутись якої доволі важко. Іноді захворювання може проявлятись у молодняку на 7–8-му добу. Все залежить від складу преміксу. На 4–5-ту добу при забої птиці важливо перевіряти, чи буде характерний хруст при надломі стегна. На 7–8-му добу перевіряють хруст у гомілці. При огляді, наприклад, 10 трупів птиці, якщо навіть у трьох з них не буде чути специфічного хрусту – це вже захворювання 30% поголів’я, вже пізно лікувати, треба проблему виявляти раніше.
Якщо вже хвороба виникла, її бажано лікувати ударною дозою вітаміну Д3. Тобто краще 2–3 рази дати птиці високу дозу вітаміну Д3, ніж додавати препарат довго і потрохи. Ударна доза тут ефективніша за нормовану. Далі слід продовжити терапію шляхом додавання до раціону преміксу з підвищеною нормою вітаміну Д3. Важливо позбутись не лише хвороби, а й її причин: у преміксі має бути правильно врегульоване співвідношення кальцію і доступного фосфору, тому що порушення цього співвідношення провокує розвиток захворювання.
 Ще одна поширена проблема, про яку часто можна почути від ветеринарів-початківців, – розрив аорти. Найчастіше такий діагноз ставлять недосвідчені спеціалісти. Розрив аорти – одна з комплексних ознак різних діагнозів, таких як пневмонія, ТРТ. Тут спеціалісти часто припускаються помилки, коли при розтині птиці бачать крововиливи і ставлять діагноз розрив аорти, не встановлюючи причини. Найчастіше ж розрив аорти трапляється на фоні пневмонії, крупозного захворювання легенів. При захворюванні легенів індик починає частіше дихати, щоб компенсувати брак кисню, при цьому частішає серцебиття, підвищується тиск, судини не витримують і лопаються.

Розкажіть про ваш досвід профілактики кокцидіозу. Нині чимало господарств відмовляються від використання кокцидіостатиків, віддаючи перевагу профілактиці птиці від кокцидіозу шляхом вакцинації. Наскільки виправданим є таке рішення і який спосіб використовується у вас?
– Профілактика кокцидіозу шляхом вакцинації значно ефективніша за використання кокцидіостатиків. Навіть якщо у господарстві трапляються збої системи мікроклімату, вакцинована птиця не хворіє.
Ефективність використання кокцидіостатиків пов’язана з людським фактором. При неправильному виборі дози препарату відбувається подразнення слизової оболонки кишечника птиці, що може призводити до порушення засвоюваності корму, збільшення його конверсії. Частими при використанні кокцидіостатиків є випадки отруєнь і  крововиливів у птиці. Крім того, до цих препаратів у птиці формується швидке звикання. Вакцинація усі вищеназвані проблеми вирішує.

 

 

 Вікторія Дичаковська

журнал“Наше Птахівництво”  березень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Наше Птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “Наше Птахівництво”з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines.  Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому АГП Медіа.

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ