Техніка

Компанія BERTHOUD презентувала обприскувачі, які не травмують поле й розрізняють бур’яни

Інтелектуальні новинки

Інтелектуальні новинки

 Компанія BERTHOUD презентувала обприскувачі, які не травмують поле й розрізняють бур’яни.  

На виставці Agritechnica 2023 компанія BERTHOUD як частина міжнародної сімейної групи EXEL Industries, що спеціалізується на виготовленні обладнання для обприскування, була представлена єдиним стендом разом з іншими брендами групи — Tecnoma та Nicolas. Окрім своїх бестселерів — причіпних обприскувачів Tracker і VANTAGE — компанія показала дві довгоочікувані новинки: обприскувач HERACLES EVO, що являє собою тандем із навісного обприскувача та передньонавісного додаткового бака, й інтелектуальний обприскувач Spectre, здатний розрізняти цільові об’єкти обприскування. 

Продуктивний тандем 

— Agritechnica — це велика подія для нас, — каже директор ТОВ «БЕРТУ Україна» Олена Пельтек. — Після чотирирічної перерви ми знову тут і раді представити наші напрацювання. Нам є чим пишатися. Зокрема нашими рішеннями щодо навісних обприскувачів — хоч в Україні ми поки що не розвивали цей напрям, але вважаємо, що їх час настав. 

Навісні обприскувачі цікаві насамперед своїм конструктивним рішенням, що менше травмує ґрунт, адже по полю рухається тільки трактор, без причепа. Щоб досягнути високої продуктивності такого обприскувача, потрібно мати великий бак, який у навісному варіанті має бути рівномірно розподілений по осях трактора. Тому ми представляємо тандем HERACLES EVO — навісний обприскувач із додатковим переднім навісним баком. Співвідношення об’ємів між двома баками може бути різним, але загалом від 1,5 до 3,5 т. Ширина захвату такої машини може сягати 20–30 м, що вписується в наші технологічні норми. 

Взагалі HERACLES EVO — це сукупність знаменитих запатентованих технологічних рішень BERTHOUD. Як от легендарна стабілізована штанга ALSR завдовжки 21–30 м, що гарантує якість обприскування. А можливість штанги складатися втричі-вчетверо, до того ж позаду кабіни, робить машину компактною під час руху дорогами й не знижує оглядовість оператору. На HERACLES EVO встановлено двопоршневий насос, який у рази надійніший і довговічніший, як порівняти з мембранними насосами, та менше потребує уваги механіка. Cистема EcoMatic повністю виключає шланги, які зазвичай зв’язують операційний центр і насос — тепер це одна конструкція, завдяки  якій значно поліпшилася якість обприскування, адже усунуто таке явище, як залишок попереднього препарату в шлангах, що негативно впливає на рослину. Нарешті станція заправляння SecurMix допомагає оператору безпечно заправити обприскувач, адже конструкція нової секції попереднього змішування захищає станцію заправляння від будь-яких бризок рідини чи пилу й полегшує потік, а всі функції можна контролювати із самої станції. 

Вражає швидкість, з якою HERACLES EVO може бути готовим до роботи, — процес навішування обприскувача, тобто конекція з трактором (потужність якого залежно від об’єму бака може бути 100–250 к. с.), триває всього 40 с, що також впливає на його продуктивність. 

Побачив — ідентифікував — знищив 

Потужний високотехнологічний обприскувач SPECTRE — спільне розроблення всієї групи Exel Industries Group, відтак і позиціонують цю унікальну машину як колекцію SPECTRE, адже вона об’єднує все найкраще від кожного бренду. Так, від Tecnoma розробники взяли електроніку, від Hardi — заправний бак і операційний центр, натомість BERTHOUD дали найбільше — шасі, кабіну, штангу й насос. Зокрема, SPECTRE має у базовому виконанні гідравлічно змінний кліренс 1,25–1,80 м та гідравлічно змінну колію 2,20–3,20 м — як у Raptor. 

На сьогодні обприскувач виготовляють тільки з баком 5200 л і тільки з передньою кабіною. Вона дуже простора, з панорамним оглядом і гідравлічним підіймачем, а її підвіска забезпечує комфортну роботу оператора. За допомогою планшета із сенсорним екраном користувач може дистанційно керувати різними функціями обприскувача, наприклад, приготуванням рідини для обприскування. Планшет також має функції керування секціями та самонаведення. 

Електропривід є стандартним, що робить самохідну машину набагато простішою у використанні. Доступ до всіх функцій можна отримати з термінала в кабіні або з простої, інтуїтивно зрозумілої панелі керування на робочому місці оператора. Клапани з ручним керуванням не використовуються, що гарантує безпеку оператора. 

Унікальною нову колекцію SPECTRE робить інноваційна технологія точкового обприскування SNIPER. Фактично обприскувач сам бачить проблему на полі — виявляє бур’яни шляхом спектрального аналізу зображення й знищує їх. 

«Коли Європою почав ширитися рух за захист екології, це вилилося у вимогу до агровиробників зменшити до 2025 року кількість пестицидів на 50%, що стало викликом і для виробників ЗЗР, і для виробників машин для їхнього внесення, — каже Олена Пельтек. — Exel Industries Group і компанія BERTHOUD є піонерами цього напряму виробництва. Ми залучили штучний інтелект, щоб розробити рішення для точкового обприскування. Це працює так: на обприскувач установлено кілька камер, що зчитують зображення рослинності в полі. Далі система обробляє це зображення і визначає рослину: це — культурна рослина чи бур’яни. Ідентифікуючи бур’ян за кольором, формою та текстурою, система активує одну чи кілька форсунок і спрямовує на нього суміш. До того ж не потрібно зменшувати швидкість обприскувача, щоб камери фіксували об’єкт, а система обробляла побачене». 

За словами Олени Пельтек, над технологією фахівці працювали з 2019 року, а завершили тестування на початку 2022 року. «Дуже багато експериментували, щоб досягнути точності зображення камер, щоб досягнути ідеалу як самої конструкції, так і роботи штучного інтелекту. Адже і штучний інтелект потребує навчання — ми завантажили в нього базу даних бур’янів на різних фазах вегетації, але цього виявилося замало, бо на зовнішній вигляд бур’янів впливають ще й умови вегетації, наприклад, посуха, і тоді рослини міняють зовнішній вигляд. Наприклад, стикнулися з тим, що система сприймала засохлі бур’яни як кукурудзу на початкових фазах — вони справді були схожими. Над розв’язанням таких проблем ідентифікації ми працювали чотири роки. Тепер маємо модулі обприскування практично всіх культур, коли система обробляє всі рослини, окрім культурних. Але якщо стикнемося з чимось новим, то система може створювати модуль за добу на основі зроблених знімків». 

Нині технологія SNIPER доступна для країн ЄС — 12 машин працюють у Болгарії, близько 18 — у Франції, наступного року компанія планує представити колекцію SPECTRE в Україні. «Для України технологія буде цікавою насамперед через економічну складову, адже дасть змогу суттєво знизити затрати на ЗЗР, — наголошує Олена Пельтек. — Так, результати роботи у Європі довели, що кількість ЗЗР можна зменшити на 65–85%. Відтак ми бачимо суттєву допомогу нашим клієнтам в Україні, які нині опинилися в доволі скрутному становищі». 

Поки що SNIPER залучено для внесення гербіцидів, утім, її розробники вже працюють над застосуванням технології для внесення фунгіцидів — навчають штучний інтелект ідентифікувати хвороби. 

Обов’язкова телематика 

Насамкінець іще одна новина для всіх теперішніх і потенційних клієнтів брендів Exel Industries Group — завдяки співпраці з компаніями Bayer і Trimble з 2024 року всі обприскувачі в серійному виконанні будуть обладнані телематичною системою FieldView. Це дасть змогу під час роботи в полі збирати інформацію щодо культур та умов їх вирощування, проведених операцій тощо, аналізувати цю інформацію й ухвалювати рішення на її основі. Адже в компанії переконані: обробка поля має бути продуманою і чітко визначеною — що треба вносити, куди та скільки, щоб отримати максимальний прибуток із гектара. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ