Точка зору

Можна знову говорити про дохід від яблук

Богдан Білик
керівник ПрАТ «Жорнище» (Вінницька обл)

Оскільки наше господарство окрім садівництва займається ще зерновими, а ціни на них торік були достатньо низькі, ми вирішили спочатку продати яблука за нормальною ціною, а продаж зернових відклали на весну, чим зараз і займаємось. Тобто осінь ми прожили за рахунок яблук – виплачували паї, зарплати і так далі.

Звісно, хотілося б, щоб ціна на яблука була ще більша, але така, як у тому році, – це вже нормально, і можна знову говорити про якийсь дохід від садівництва. Адже у минулі роки заробіток якщо й був, то мінімальний. Для сільського господарства це не варіант – там дохід має бути значний, як мінімум вдвічі вищий за витрати, щоб ти міг поновити цикл, щось підремонтувати, щось пересадити, доглянути сад поза сезоном тощо.

Вважаю, що ця тенденція буде довготривалою, тому що дуже багато яблуневих садів викорчували, особливо старих, з яблуками, які в основному йшли на сік. Думаю, ціна стабілізується на кілька років, її падіння я вже не очікую. Вже зараз переробникам доводиться викуповувати яблука, які вирощувалися на свіжий ринок – відповідно їм треба давати вищу ціну для виробників. А переробних заводів багато, і в них є свої контракти, які треба виконувати, бо є великий попит на соковий концентрат з боку Америки, який закривають в тому числі постачанням з Україні. А більше яблук для переробки не стає, адже зараз всі прагнуть саджати дорогі сади з модними сортами, орієнтуючись на експорт – садять менше та краще. Відповідно великого валу для сокових заводів не буде, і вони, щоб щось десь викупити, будуть давати відповідну ціну. Збільшення попиту та ціни на концентрат – це загальносвітова тенденція.