Техніка

Українські аграрії отримали можливість купувати агротехніку в лізинг на пільгових умовах

Урожай буде якісним

Урожай буде якісним

Українські аграрії отримали можливість купувати агротехніку в лізинг на пільгових умовах.

Олена Пельтек, директорка ТОВ «БЕРТУ Україна»

Нещодавно універсальна лізингова компанія OTP Leasing та провідний французький виробник сільгосптехніки для обприскування Berthoud уклали угоду про співпрацю й запустили партнерську програму з фінансування агротехніки в лізинг на доступних умовах. Окрім того, для підтримки українських підприємців OTP Leasing відновила фінансування в межах державної програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%», а також має можливість надавати грантову підтримку від Євросоюзу для своїх клієнтів. Які можливості для оновлення парку агротехніки відкривають програми для аграріїв, розповіли директорка ТОВ «БЕРТУ Україна» Олена Пельтек і менеджерка з роботи з постачальниками OTP Leasing Юлія Гасюк.

— Пані Олено, розкажіть, будь ласка, про співпрацю вашої компанії з OTP Leasing.

— З OTP Leasing ми співпрацюємо понад 10 років. Наша співпраця взаємовигідна: з одного боку, ми зацікавлені, щоб наше високотехнологічне обладнання для обприскування посівів якомога швидше находило свого покупця, і лізингові програми OTP Leasing нам у цьому допомагають, з іншого — OTP Leasing зацікавлені у фінансуванні таких активів. Перший договір про співпрацю, який дав змогу нашим клієнтам отримати фінансування за пільговими ставками, ми уклали 2013 року. Відтоді наші ділові відносини тільки зміцнювались. За цей час компанія OTP Leasing профінансувала близько 100 обприскувачів.

Щойно ми завершили етап переговорів між OTP Leasing і нашою групою компаній Exel Industries, до якої належать компанії Berthoud і Tecnoma, та вкотре обрали лізингову компанію фінансовим партнером. Ми дуже цінуємо таке партнерство і надзвичайно задоволені, що, незважаючи на всю складність воєнного часу, агросектор отримує фінансування.

— Що передбачає партнерська програма Berthoud та OTP Leasing?

— Покупець обприскувача Berthoud може придбати його в лізинг не на стандартних умовах, а на пільгових у будь-якій валюті. Ставка фінансування від 0,5% річних, строком від одного до п’яти років. Це як у Європі, навіть дешевше.

Юлія Гасюк, менеджерка з роботи з постачальниками OTP Leasing

— Пані Юліє, яким вимогам повинен відповідати клієнт, щоб отримати такі умови?

— Підприємство має провадити діяльність від одного року. Вимог до банку землі немає. Головне, щоб лізингоодержувач мав достатній дохід, аби виконувати свої кредитні зобов’язання.

— Як практично можна стати учасником програми?

— Клієнт обирає обприскувач і звертається до менеджера компанії OTP Leasing, який готує йому комерційну пропозицію з урахуванням його побажань — валюту фінансування, розмір авансового платежу, сезонність (тобто клієнт обирає місяці, у які він буде робити посилені платежі). Після того погодження клієнта на запропоновані умови він підписує пропозицію і надає пакет документів менеджеру (копію заповненої анкети лізингоодержувача та фінансової звітності за останніх два повних роки та останній звітний період).

Після затвердження фінансування ми випускаємо тристоронній договір купівлі-продажу з дилером та клієнтом і договір фінансового лізингу з клієнтом. Після оплати узгодженого з клієнтом авансу перераховуємо дилеру залишок вартості техніки за договором купівлі-продажу та передаємо техніку на баланс клієнту. Надалі клієнт здійснює лізингові платежі згідно з підписаним графіком.

— Як довго чекати рішення OTP Leasing?

— Швидкість ухвалення рішення залежить від розміру і структури підприємства та від розміру угоди. Для малих і середніх підприємств строк ухвалення рішення становить від одного тижня — якщо відсутні судові спори й невизначені питання з іншими фінансовими установами. Для великих груп підприємств — місяць.

Клієнт сплачує тільки аванс, мінімальний розмір якого становить 20%, і запускає в роботу обприскувач, закладаючи тим самим основу для вищого та якісного врожаю. Тобто обприскувач миттєво починає заробляти гроші!

— Які додаткові витрати матиме клієнт, окрім оплати відсотків?

— Комісія в розмірі 1,5% вартості техніки та стандартні витрати на реєстрацію техніки, страхування, GPS та конвертацію валюти для валютного фінансування. Хочу зазначити, що ми фінансуємо додаткові витрати разом із технікою, таким чином клієнту не потрібно сплачувати їх наперед і витрачати власні кошти.

— Як відновлення фінансування в межах державної програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» може допомогти аграріям придбати техніку Berthoud?

— Справді, так збіглося, що на момент підписання нової партнерської угоди про співпрацю з компанією Berthoud ми розпочали фінансування з грантовим компонентом від держави за програмою «5-7-9». За цією програмою юридичні особи, які мають виробництво та переробку сільгосппродукції, можуть придбати техніку Berthoud за ставкою 5% для суб’єктів мікро- та малого підприємства (з річним доходом меншим як 10 млн євро) і ставкою 7% для суб’єктів середнього підприємства (з річним доходом від 10 до 50 млн євро). Разова адміністративна комісія — 0%.

Клієнт отримує графік, у якому зазначено платежі за тілом кредиту, винагорода за пільговою ставкою, розмір субсидії, яку сплачує за клієнта держава, додаткові витрати, які я згадувала раніше. Якщо клієнт порушує правила участі в програмі, зокрема має заборгованість перед бюджетом, Пенсійним фондом України, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування або порушує умови договору зі сплати лізингових платежів, його участь у програмі припиняється, і він втрачає право на отримання субсидії. Проте на час дії воєнного стану, якщо клієнт погасить заборгованість, він має можливість поновити участь у програмі й отримати компенсацію за весь період, у якому було порушення.

Щоб подати заявку на участь у програмі, потрібно завантажити й заповнити документи на нашому сайті у розділі «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» та передати їх менеджеру OTP Leasing.

— Чи можуть розраховувати українські аграрії на грантову підтримку від європейських партнерів ц рамках лізингової угоди?

— Так, у рамках кредитної лінії EU4Business-EBRD за лізингового фінансування нового обладнання Berthoud через нашу компанію клієнти отримують допомогу в розмірі 20% суми фінансування. Грант фінансується за кошти Європейського Союзу.

На цей грант можуть претендувати індивідуальні підприємці, підприємства малого та середнього бізнесу з кількістю працівників не більше як 250 осіб та з річним обігом не більшим ніж 50 мільйонів євро, у яких частка приватної власності становить понад 51% статутного капіталу. Місцем реєстрації та проведення господарської діяльності має бути Україна.

Для отримання гранту клієнт заповнює анкету й подає заявку. Після поставки техніки менеджер нашої компанії надає пакет документів верифікаторам, і за умови позитивної верифікації протягом двох-трьох місяців клієнт отримує грант. Валюта зараховується на спеціально відкритий для цього рахунок. Ми зобов’язані її продати в той самий день і перерахувати гривневий еквівалент клієнту.

З листопада 2018 року понад 600 клієнтів ТОВ «ОТП Лізинг» отримали грантову допомогу загальною сумою понад 5 мільйонів ЄВРО.

Усі зазначені програми фінансування не конфліктують між собою. Таким чином, клієнт за певних умов і завдяки отриманому гранту має можливість компенсувати всі витрати, пов’язані з обслуговуванням договору лізингу.

Олена Пельтек: Насамкінець хочу наголосити: компанії Berthoud та OTP Leasing постійно шукають нові можливості для допомоги аграріям щодо оновлення технічної бази, придбання нової техніки. Навіть у важкі часи ми перебуваємо разом із нашими клієнтами, надаючи гнучкі фінансові рішення. Ми віримо у відродження України й будемо з подвійним завзяттям разом із нашими партнерами та клієнтами відбудовувати й створювати державу нашої мрії.

Олена Пєльтєк
Директорка ТОВ «БЕРТУ УКРАЇНА»
[email protected]

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ