Техніка

Свої надійні обприскувачі компанія Tecnoma оснастила інтелектуальними системами для точного обприскування посівів

Готові рішення

Готові рішення

Свої надійні обприскувачі компанія Tecnoma оснастила інтелектуальними системами для точного обприскування посівів.  

Ми прагнемо змінити філософію виробництва — бути не просто виробником якісної техніки, а компанією, що пропонує аграріям готові рішення. Нині кожен наш бренд має інновації, які ми представляємо на виставці Agritechnica. Усі новітні розроблення спрямовано на поліпшення екологічної ситуації та збереження ресурсів клієнта. Завдяки такому підходу, синергії всіх брендів нам уперше досягли поставлених цілей, збільшили за рік загальні фінансові показники на 43%, досягнувши загального обігу коштів понад 1 млрд євро», — так схарактеризував сучасний стан і цілі розвитку міжнародної сімейної групи EXEL Industries головний виконавчий директор федерації France pulve Філіп Бребан на пресконференції «Точне обприскування: пом’якшення впливу на довкілля за збереження врожайності». Нагадаємо, EXEL Industries Group об’єднує головних гравців ринку техніки для обприскування Hardi, Evrard, Berthoud, Tecnoma, Nicolas, Matrot, CMC, Agrifac and Apache, яких на міжнародному ринку просуває федерація France pulve. 

Розумне обприскування 

В EXEL Industries Group переконані: точне обприскування є головним чинником у забезпеченні оптимального захисту врожаю й довкілля. Обприскуючи тільки бур’яни, можна уникнути стресу для здорових рослин і гарантувати врожайність з одночасним обмеженням використання засобів захисту рослин. 

Представник компанії Tecnoma в Україні Сергій Вотяков та комерційний директор з експорту федерації France pulve Ерік Досер (зліва направо)

Відтак компанія Tecnoma працює над оснащенням своїх обприскувачів мапами високої роздільної здатності, які створюють на основі зображень із дронів і супутників, для виявлення самим обприскувачем ділянок бур’янів і цільового їх обприскування. Завдяки такому підходу фермеру не потрібно оснащувати обприскувач дорогими камерами: усі машини від Tecnoma готові отримувати мапи стандартної форми (SHP) або у форматі ISOXML, які створює незалежний постачальник послуг. 

Після створення мапи рекомендацій інтегруються файли ділянок, а алгоритм керування від Tecnoma автоматично керує обприскуванням у режимі увімкнення/вимкнення й розрізом секцій відповідно до зон, які потрібно обробити. Обприскування виконується з високою ефективністю тільки на заздалегідь виявлених ділянках бур’янів. 

Локалізована обробка небажаної рослинності дає змогу значно заощадити на ЗЗР — від 40 до 60%, залежно від рівня зараження, гарантуючи ефективну обробку. Завдяки точному обприскуванню посіви зазнають меншого стресу, а їхній розвиток і врожайність зберігаються. 

Інновації для України 

Незважаючи на війну в Україні, французькі виробники техніки для обприскування, як і раніше, вважають український ринок надзвичайно цікавим і перспективним. Ось що сказав щодо цього кореспонденту The Ukrainian Farmer Ерік Досер, комерційний директор з експорту федерації France pulve: «Цього року оборот France pulve становив 189 млн євро. 35% цього обороту  припадає на експортні ринки. Це добрі показники, утім, ми прагнемо збільшити цей показник хоча б до 65% і сподіваємося через кілька років досягнути цього рівня. Принаймні ми докладаємо багато зусиль для цього. Я впевнений, що Україна, наш давній партнер, лишатиметься ним і надалі. Сьогодні для нас це — основний ринок і не тільки за обсягами. Так, це складний ринок, особливо в теперішніх умовах, але ми вишукуємо всі можливості для підтримання наших клієнтів в Україні, адже маємо доволі тривалу історію співпраці — з деякими дилерами працюємо з 2006 року». 

За словами пана Еріка, компанія Tecnoma має кілька рішень, які можуть допомогти аграріям в усьому світі успішно вести сільське господарство. Одне з таких компанія нині активно просуває на ринку України — система OSS+, яка насамперед спрямована на зменшення витрат на агрохімію, раціональне її використання. Система являє собою комбінацію чотирьох або двох форсунок, розміщених в одну лінію, систему AGP, яка забезпечує постійну циркуляцію рідини в штанзі, бортовий процесор і додатковий гіроскоп. Усе разом забезпечує точне внесення ЗЗР та добрив. Під час зміни норми внесення, швидкості обприскувача чи маневрів машини система OSS+ вибирає потрібну форсунку чи їх комбінацію та забезпечує оптимальний тиск, точну дисперсію краплі, зберігаючи норму внесення і стабільний факел розпилення без дрейфування. Окрім диференційованого внесення вона дає ще додаткові можливості роботи за картою полів. Систему OSS+ встановлено на моделях обприскувачів Tecnoma Laser 4200 HVC та Laser 4200 XL, представлених в Україні. 

Цифрова платформа FieldView від компанії Climate Corporation (один із підрозділів цифрового сільського господарства Bayer), яку застосовують для збирання та систематизування інформації щодо процесу обприскування посівів, — ще одна опція, що віднині доступна для обприскувачів Tecnoma. «Два роки тому разом із колегами я відвідував Україну, ми провели низку зустрічей із представниками сільгосппідприємств — невеликих, середніх й агрохолдингів. На цих зустрічах ми намагалися з’ясувати, яких саме технологій від нас потребують українські виробники. Основний запит був на відстежування процесу обприскування, — розповідає Ерік Досер. — Рік тому ми отримали пропозицію від компанії Bayer щодо співпраці, застосування цифрової платформи FieldView. Тож тепер ми застосовуємо це цифрове рішення на наших обприскувачах. Для просування цієї системи ми маємо пропозицію для наших клієнтів — наступні 15 обприскувачів будуть обладнані цією системою безплатно для клієнта. Українські фермери також мають можливість протестувати цю систему». 

Доведена ефективність 

Виставка Agritechnica — не лише інноваційні цифрові рішення, а й насамперед — надійна техніка. Цього разу компанія Tecnoma на спільному з іншими членами групи EXEL Industries — брендами Berthoud та Nicolas — представила свої флагманські обприскувачі: самохідний LASER та причіпний TECNIS II. 

LASER — потужна машина з об’ємами до 5200 л, доступними штангами до 44 м і швидкістю 40 км/год. Всі LASER оснащено найновішими технологіями. Основними перевагами серії є гідравлічне шасі 4 4, точне дозування та економія агрохімії завдяки комп’ютеру Novatop, надійні сталеві штанги із системою стабілізації, надійні та потужні двигуни Deutz, комфортна кабіна з кондиціонером тощо. Відповідно до версій і моделей доступно кілька опцій: фіксований кліренс від 1,05 до 1,80 м, гідравлічно змінна ширина колії на 3200, 4200 та 5200 л та гідравлічний змінний кліренс на моделі 4200L (робочий діапазон від 1,25 до 1,80 м). 

Компактний TECNIS II, що доступний в об’ємах бака 3500, 4500 і 6000 л та штангою до 44 м, завдяки численним інтелектуальним функціям (ISOBUS, GPS, OSS+, пофорсунковому вимкненню тощо) є ідеальною машиною для оптимального обприскування. Надійне шасі, міцний тяговий брус і низьке зчеплення, точне відстеження осі колісних колій трактора роблять цей обприскувач ефективним у роботі. Досконала до найдрібніших деталей штанга TecLine-L є надзвичайно компактною, а нова кінематика складання значно полегшує транспортування машини. 

«Основні обприскувачі нашої лінійки достатньо давно зарекомендували себе як продуктивні та надійні, — каже Ерік Досер. — Нині ми ставимо перед собою завдання зробити їх розумнішими, допомогти оператору краще контролювати їхню роботу, ефективніше керувати машиною і зменшити свої витрати на обприскування. Одна з ідей нашого подальшого розвитку — полегшити оператору керування машиною. Адже обприскувач — доволі складний комплекс. На жаль, нині доволі складно знайти оператора для роботи на обприскувачі, зокрема у Франції. Щоб опанувати цю техніку, потрібна доволі інтенсивна підготовка. Тому ми хочемо оснастити обприскувач системами штучного інтелекту, який спростить вивчення самої машини та керування нею». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ