Техніка

На виставці Аgritechnica 2023 компанія ELVORTI презентувала техніку, що зацікавить європейських фермерів

З акцентом на точне землеробство

З акцентом на точне землеробство

 На виставці Аgritechnica 2023 компанія ELVORTI презентувала техніку, що зацікавить європейських фермерів

Після десятилітньої перерви компанія ELVORTI взяла участь у виставці Аgritechnica. Звісно, багато в чому виставка має іміджевий характер, присутність на ній уже свідчить про високий технологічний рівень її учасників. Утім, керівництво підприємства з майже 150-літньою історією, їдучи в Ганновер, ставило перед собою цілком практичне завдання: презентувати новинки техніки потенційним користувачам, узгодити плани з дистриб’юторами в країнах ЄС та знайти нових партнерів для просування своєї продукції на західні ринки. 

Ігор Власенко

Ось як бачить майбутнє своєї компанії директор з маркетингу ELVORTI Ігор Власенко: «Пріоритети дуже змінилися. Ми розуміємо, що ринок України нині не в змозі забезпечити нам результати, які здатні хоча б підтримувати роботоздатність підприємства. Тому ми намагаємося розширювати європейські ринки. На сьогодні маємо дилерів у Румунії, Угорщині, Литві, Болгарії, Польщі. Проте хочемо розширити свою присутність у Європі — нам цікаві ринки Німеччини, Словаччини, Чехії, Франції, Данії. Відтак на виставці Аgritechnica 2023 представили техніку, модернізовану під потреби європейських фермерів». 

Точна пневматика 

Презентуючи на виставці свою продукцію, компанія акцентувала на точному землеробстві, адже в ELVORTI уважають, що за цією технологією, яка справді оптимізує ресурси та підвищує продуктивність, — майбутнє. Відтак із п’яти представлених на виставці моделей техніки три — сівалки Alfa 4 No-Till, VEGA 6 PROFI та причіпний обприскувач Tetis 24 створено для точного землеробства. «ELVORTI — перший в Україні завод, який ще п’ять років тому почав виготовляти машини для точного землеробства: обприскувач, зернову та просапну сівалки. Для аграріїв, які тільки планують переходити на цю систему, наші машини — ідеальний вибір, бо вони за ціною та якістю відповідають їхнім запитам», — наголошує Ігор Власенко. 

Так, навісна пневматична сівалка точного висіву VEGA 6 PROFI з телескопічною рамою призначена для будь-яких умов і технологій сівби. Нею можна сіяти насіння просапних культур з одночасним унесенням мінеральних добрив і прикочуванням ґрунту в засіяних рядках. Порівнюючи з напівпричіпними аналогами, вона забезпечує високу продуктивність, кращу маневреність, бо сівалка телескопічна й може складатися в габарит, що не перевищує 3 м. 

До речі, компактність техніки для європейських фермерів — неабиякий аргумент на її користь. І не лише тому, що це забезпечує її маневреність на їхніх невеликих ділянках, а ще й тому, що дає змогу без проблем пересуватися дорогами загального призначення. Як відомо, транспортна норма 3 м для транспортування дорогами — жорсткі правила до сільгоспвиробників. Сівалка Alfa 4 No-Till повністю відповідає цим вимогам. 

«Ми знайшли вдале рішення — сівалка може сіяти по “нулю” й до того ж потрапляє в транспортні норми 3 м, що дає можливість безпечно її транспортувати дорогами загального значення — це для фермерів дуже важливо. Фермеру не потрібно робити складних маневрів, щоб перевести її з робочого в транспортний стан і навпаки — за 2 хв це робить причіпний транспортний пристрій FastTrai», — розповідає директор з маркетингу. 

Механічна зернова сівалка ALFA 4 NO-TILL — ще один зразок новітньої техніки для точного землеробства. Її оснащено новим висівним апаратом із полімерних матеріалів, стійких до агресивного середовища й корозії. Апарат має подвійну котушку: гвинтову — для висіву зернових і зернобобових культур і штифтову — для висіву дрібнонасінних культур та насіння трав будь-яких форм і розмірів. Також ALFA 4 No-Till оснащено бункером на 2000 л, що за швидкості сівби 12 км/год забезпечує продуктивність до 4,8 га/год. 

Великі бункери — ще одне вдале рішення, втілене конструкторами ELVORTI. Так, зазви чай на машинах із шириною захвату 4 м встановлено бункери місткістю 2000 л, на 6-метрових — 3000 л, що на 10–15% більше, ніж в аналогічних машинах інших виробників. Зважаючи на те, що європейські фермери надають перевагу потужнішим тракторам, для них це також додатковий аргумент для придбання української техніки. 

Іншим аргументом є міцність і надійність української конструкції вузлів — як відомо, саме ця характеристика робить вітчизняні машини надійними та довговічними. Однак зазвичай фермер купує техніку вже під наявний у нього трактор, який може й не потягнути масивну машину. Утім, у компанії знайшли вихід: таку техніку виготовлять із високоякісного європейського металу, міцність якого дає змогу зменшувати стінки труб, не знижуючи якість. У результаті отримують легші машини. Натомість спеціальний австрійський метал додає легкості та міцності штанзі обприскувачів ELVORTI. 

З усієї лінійки причіпних обприскувачів для точного землеробства Tetis у Ганновері було представлено модель із робочою шириною штанги 24 м. Якість обприскування TETIS контролюють за допомогою італійських систем із простим або дистанційним керуванням, автоматичний пофорсунковий контроль виливу забезпечує оптимальний режим роботи обприскувача. Для важких умов місцевості можна застосовувати систему автоматичного керування положенням штанги BLC з можливістю змінити геометрію штанги. Крім України машина вже працює в Польщі, Болгарії, Румунії, Молдові. В планах — розширити ринки збуту для цієї машини на країни Балтії та в Німеччину. 

Надійна механіка 

Практика показує, що механічна техніка також має попит у європейських фермерів, зокрема німецьких. Для таких користувачів команда ELVORTI представила навісну зернову сівалку ASTRA 3 для рядкової сівби насіння за традиційною технологією. «Здебільшого німецькі фермери мають невеликі наділи землі — кілька десятків гектарів, тому ця машина — саме для них. За ширини захвату 3 м і ширини міжрядь 120 мм зернову сівалку можна ефективно застосовувати на невеликих площах в умовах інтенсивних агротехнологій. Навісна конструкція сівалки з масою всього 985 кг робить агрегат маневреним у роботі на полі й під час транспортування. Додаткова перевага — сівалку можна агрегатувати з дисковою бороною», — каже Ігор Власенко. 

Окрім того, на стенді було представлено культиватор для міжрядного обробітку просапних культур ALTAIR 4.2 з одночасним унесенням гранульованих мінеральних добрив. Культиватор якісно розпушує ґрунт у міжряддях на задану глибину зі знищенням бур’янів. У цій моделі культиватора встановлено пружинні стійкі, на кожній секції — по п’ять штук, кожна секція може здвигатися на 40 см, 50, 60, 70 та 75 см. Також у цій моделі встановлено новий висівний апарат і збільшено об’єм бункерів — до 280 л кожен. Сумарний об’єм бункерів — 560 л. 

«Конкуренція на ринку велика. Окрім потужних світових лідерів із виробництва сільгосптехніки є ще дуже багато місцевих виробників. Однак ми бачимо, що нічим не гірші за них. Тому головне завдання для нас на цій виставці — підтвердження від дилерів, що вони готові нарощувати свої оберти. А ми, своєю чергою, готові задовольнити їхні запити. Ми налаштовані на європейський ринок, бачимо, як можемо розширюватися, розуміємо позиції конкурентів і готові з ними змагатися», — наголошує Ігор Власенко. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
12
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ