Техніка

Компанія Kverneland не перестає дивувати інноваційними технологічними рішеннями, які підвищують ефективність виробництва

Усе під контролем

Усе під контролем

Компанія Kverneland не перестає дивувати інноваційними технологічними рішеннями, які підвищують ефективність виробництва.  

Виставка Agritechnica — завжди демонстрація інновацій і перспективних напрямів розвитку сільського господарства. Саме так працює компанія Kverneland — світовий лідер із виробництва сільськогосподарської техніки, електронних рішень та цифрових послуг для фермерів. Відтак на стенді компанія представила передові технології, які вже працюють, та поділилася ідеями, що стануть реальністю найближчого майбутнього. 

Система, що об’єднує 

Лейтмотивом цьогорічної експозиції Kverneland стали цифрові рішення компанії в системі точного землеробства, які допомагають фермерам керувати виробничими процесами, постійно їх контролювати, в реальному часі отримувати інформацію про стан виконання завдань. «Комунікація техніки між собою, постійний обмін інформацією між одиницями техніки, контроль завдань, що ставить перед нею фермер, інформація, яку збирає машина на полі від датчиків, — усе це ми хочемо збирати в інтересах аграрія, щоб оптимізувати роботу техніки та підвищити швидкість сервісу. Навіть перебачити, коли техніка поламається чи вийдуть з ладу якісь її компоненти, — розповідає керівник групи спеціалістів із продуктів Kverneland Group International GmbH  Максим Боднар. — Для цього наша компанія розробляє спеціальний модуль, у який вбудовано GPS-модем, GSM-антену, що постійно передаватиме робочу інформацію на сервер. Ця інформація закодована, вона належить фермеру і його машині. Але ми можемо використовувати її зі згоди фермера для оптимізації роботи. Через 3–5 років зможемо створювати новітні моделі техніки, які навчаться на основі зібраної інформації не припускатися помилок, яких ми припускаємося нині. Ось такий наш погляд на майбутнє». 

Lynx — cистема оптичного ведення по рядкам міжрядних культиваторів Onyx

Сьогодення компанії — створення машин та розроблення технологічних рішень, що автоматизують більшість процесів і унеможливлюють людський чинник, які через Інтернет з’єднують різну техніку, а людина на основі зібраної інформації дистанційно керує виробничими процесами. Все це стало реальним завдяки створеній чотири роки тому системі телеметрії IsoMatch FarmCentre. «Усі машини, що мають 3G-модем і під’єднані до нашого термінала, під час роботи в полі постійно надсилають інформацію на центральний сервер у Нідерландах, і зареєстрований користувач у режимі реального часу може бачити, де його техніка, яку норму добрив вона вносить, з якою швидкістю працює, які показники тих чи інших критично важливих датчиків тощо, тобто дистанційно контролювати роботу машини, — веде далі Максим Боднар. — Всі помилки та повідомлення системи машин передаються на сервер IsoMatch FarmCentre та зберігаються в історії. Вся інформація групується і може бути корисною для директора, інженера чи агронома». Також у IsoMatch FarmCentre вбудовано програму створення карт-завдань на диференційоване внесення добрив, сівбу та обприскування. Дані щодо зон неоднорідності полів створюються на основі сервісу MyDataPlant, який моніторить за допомогою супутникових знімків розвиток біомаси на полях. Комбінуючи актуальні та історичні дані розвитку біомаси, а також дані карт урожайності, які створює комбайн, показники хімічного аналізу ґрунту, зокрема за системою TRUEVIEW від компанії Great Plains, можна проаналізувати ситуацію на полі та створити зони неоднорідності, під них підібрати оптимальну норму внесення добрив чи насіння.  

Водночас з’єднання з центральним сервером дає можливість дилеру компанії проводити дистанційну діагностику та налаштування машини, що зменшить до мінімуму технічний простій. 

Більше механіки 

У відповідь на законодавчі ініціативи європейських депутатів щодо скорочення застосування пестицидів і міндобрив у сільському господарстві компанія Kverneland ро зробила програму механічної боротьби з бур’янами за допомогою ротаційних борін, міжрядних культиваторів, а також нової штригельної борони Arcadia. Остання має робочу ширину 12 м, може працювати на стадії проростання сходів просапних, зернових культур й овочів. 

Після проходження борони полем бур’яни не мають шансів на повторне проростання, адже, викинуті зубцями на поверхню ґрунту, вони повністю висихають. Arcadia також ч удово руйнує ґрунтову кірку, подрібнює грудки, вирівнює ґрунт, що позитивно впливає на проростання насіння, аерацію ґрунту та запобігає випаровуванню вологи. 

Тиск і кут атаки пальців можна регулювати незалежно один від одного за допомогою гідравліки. Всі налаштування контролюються спеціальними індикаторами, видимими з кабіни. 

«Arcadia — розумна штригельна борона. Оператор із кабіни трактора може контролювати тиск на кожний палець борони, не змінюючи його кут атаки й навпаки. Бо у всіх виробників техніки це залежні системи — якщо збільшують тиск, змінюється кут атаки. Це дуже важливо, особливо коли працювати по сходах, — наголошує Максим Боднар. — Лінійна відстань між зубцями — 2,5 см, тобто інтенсивність знищення бур’янів дуже висока. Щоб не знищити молоду культуру, особливо на перекриттях, машину обладнано системою секційного контролю. Також нею можна працювати навесні по озимині, щоб спровокувати кущення чи загорнути в ґрунт добрива, або восени розгортати пожнивні рештки. Незважаючи на велику ширину захвату, борона легка, агрегатується з трактором 100–120 к. с.». 

Вальдемар Вінс, регіональний директор Kverneland Group International GmbH

Цікавим експонатом стенда Kverneland була добре відома дискова борона Qualidisc Pro, у якій збільшено робочу ширину до 12 м. Вона складається до транспортної ширини 3 м і висоти 4 м. Глибина обробітку ґрунту лишилася на рівні 3–15 см. Машина проста у використанні й логічна у налаштуваннях. Окрім культивації Qualidisc Pro створено для лущення стерні, зокрема ріпаку на глибину від 3 см із повним зрізуванням поверхні, агрегат готує посівне ложе на високій швидкості руху — 18–20 км/год. Завдяки робочій ширині 12 м та системі ведення Lynx продуктивність міжрядного культиватора сягає до 90–120 га/зміну. 

Більше економії 

Система контрольованого точкового внесення мінеральних добрив PUDAMA є ще одним інноваційним рішенням Kverneland у відповідь на регуляторну політику ЄС. Основне завдання системи, яку було розроблено спільно з Кельнським технічним інститутом, — зменшити використання добрив на 25% без зниження врожайності культури. Досягнути цього стало можливим завдяки внесенню заданих доз сухих міндобрив точно біля насінини через сошник, що має спеціальну систему пучкового дозування, синхронізовану з датчиком висіву насіння. Коли насінина пролітає через датчик, вона дає сигнал дозатору, і він випускає добриво, а зверху на нього укладається насінина. Також можна налаштовувати сівалку, щоб добриво вносити на 5 см вбік і на 5 см нижче від насінини. У результаті коренева система рослини повністю вбирає внесену кількість міндобрив, натомість бур’яни лишаються без живлення. Така технологія підвищує ефективність удобрення та знижує негативний вплив міндобрив на ґрунт. 

Секція кукурзної сівалки з системою PUDAMA

За словами Максима Боднара, цього року компанія вже отримала результати практичного застосування технології PUDAMA сівалкою Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA в країнах ЄС. Вони переконливо довели її ефективність, адже в жодній країні, де застосовували технологію, урожай культур не зменшився — і це за зниженої на 25% норми внесення добрив в усіх тестах! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ