Точка зору

Аксіома безпеки та здоров’я свинопоголів'я

Надія Кузьміна
головна технологиня племзаводу «Агропрайм Холдингу» (ГК «Агрейн»)

За поширення небезпечних захворювань свиней, зокрема африканської чуми свиней, збереження ферми – справа виробника. Головні помічники в цьому – належна система біобезпеки та правильна дезінфекція.

Наше господарство, що в 3 км від села Каракурт на Одещині, має кілька рівнів захисту від занесення інфекції ззовні. Насамперед територіальний: по периметру огороджено двометровим бетонним парканом для запобігання потрапляння на свиноферму диких і синантропних тварин. Крім того, ми віддалені від основних доріг, інших населених пунктів і зон із концентрованим свинарством, що значно сприяє біобезпеці.

Перший критий дезінфекційний бар’єр розташований біля центральних (і єдиних) воріт свиноферми. Він обладнаний не тільки наливною ванною, а й системою обприскування дезінфікуючими засобами.

Другий дезбар’єр відокремлює зону елеватора та цеху приготування кормів від виробничих корпусів. Поруч – приміщення для миття й дезінфекції транспорту, адмінбудівля для персоналу й відвідувачів. Стоянка авто та місце для відвідувань облаштовані за периметром свинокомплексу. Рампа для відвантажування свиней також  за територією свиноферми. Вхід на ферму можливий виключно через санпропускник.

Дезінфекцію внутрішніх приміщень свинокомплексу проводимо у декілька етапів. Спочатку механічне очищення: за допомогою мийних машин високого тиску наносимо мийний засіб лугового детергенту, аби видалити залишки фекалій і бруду зі стін і підлоги. Потім усе зливаємо в очисні стоки і після просихання дезінфікуємо приміщення. Для цього використовуємо швидкодійні йодовмісні препарати, ефективні проти вірусів і бактерій, безпечні, нетоксичні і практично без запаху.

Провітривши приміщення, виконуємо профілактичну дезінфекцію за допомогою контактних інсектицидів та оброблення ларвицидами. Останні унеможливлюють формування личинок мух, зупиняють їх ріст і розвиток. Вікна закриваємо москітними сітками.

Одночасно дезінфікуємо предмети догляду за тваринами. В окремих випадках їх можна обробити ультрафіолетом чи озоном.

Ретельно контролюємо, щоб під час дезінфекції оператор дотримувався запобіжних заходів і вимог особистої безпеки.

Дезінфекцію приміщень проводимо за принципом «вільно – зайнято», а якщо тварин переміщують секторами, то приміщення, де вони перебували, дезінфікуємо в день переведення. Свиней також миємо з використанням деззасобів (дезінфекційний душ) або проводимо через ванни з дезрозчином.

У прохолодний період року раз на тиждень у цеху дорощування та вирощування вдаємося до профілактичної дезінфекції димовими шашками у присутності тварин –  10-15 хвилин. Так знижуємо рівень патогенної мікрофлори і профілактуємо респіраторні захворювання, адже в цей період вентиляційна система працює не на повну потужність і повітря застоюється.

Також боремося з гризунами на території ферми і по зовнішньому її периметру.

Контролюємо якість кормів і води для тварин. Ферма має власну артезіанську свердловину, аналіз води з якої робимо щоквартально.

До речі, саме тема годівлі, якості та зберігання кормів останнім часом для мене – одна з найцікавіших. Через відмінність кліматичних умов у різних регіонах України поживність і біодоступність зернових теж різна. Яскравий приклад – зниження вологості зерна, через що падає і його доступність, бо фітаза, яка сприяє розщепленню фосфору та протеїну, під дією температури перетворюється на інші сполуки. Це провокує не тільки неефективне використання кормів через зниження їхньої перетравності, а й підвищує рівень азотних сполук у приміщеннях із тваринами, у гноєві, викидах повітря із корпусів. Тому ми дуже прискіпливо стежимо за якістю кормів.

Вхід на територію свиноферми можливий виключно через санпропускник. Персонал господарства перевзувається у спецвзуття, обробляє руки спиртовмісним препаратом, який не викликає алергійних реакцій і швидкодійний до патогенів. Усі працівники мають по два комплекти спецодягу та змінне взуття. Інколи краще змінювати взуття на території ферми двічі – між брудними та чистими зонами.

Кімната дезінфекції обладнана бактерицидною лампою для дезінфекції ветпрепаратів, матеріалів для штучного запліднення, різноманітного інвентарю, що надходять на комплекс.

Персонал, який обслуговає тварин на карантині, ми не залучаємо до інших робіт. У карантинному приміщенні обладнані кімнати для зберігання ветеринарних інструментів та інвентарю, які використовуються тільки в цьому виробничому цеху.

На територію ферми категорично заборонено проносити продукти харчування зі свинини. Тому для працівників організовано триразове безкоштовне харчування.

Також за умовами трудового договору всі працівники комплексів зобов’язуються не утримувати у присадибних господарствах свиней. Натомість раз на місяць вони безкоштовно отримують м’ясо. Персонал ставиться до такої вимоги з розумінням, однак служба безпеки все одно час від часу всіх відвідує і чемно перевіряє. Поблажок не існує: якщо угоду порушено, єдине рішення – звільнення.

Щорічно всі працівники проходять медогляд за рахунок підприємства.

Досвід показує, що виконання цих рекомендацій дозволяє запобігати чи своєчасно виявляти порушення здоров’я тварин на свинокомплексі для негайного реагування.

Витрати на профілактику дійсно незрівнянно менші, ніж на лікування чи оновлення втраченого через хвороби поголів’я. Цю аксіому варто мати на увазі за організації технологічних процесів і планування витрат свиногосподарства.