Тваринництво

На свинокомплексі «Трансджейнт 8» шкідливі гази та неприємні запахи усувають за допомогою біодеструктора

Бактерії роду Bacillus проти патогенів

Бактерії роду Bacillus проти патогенів

На свинокомплексі «Трансджейнт 8» шкідливі гази та неприємні запахи усувають за допомогою біодеструктора 

В умовах замкнутого циклу виробництва свинини накопичується велика кількість гнойових мас, які, своєю чергою, продукують неприємні запахи та високу концентрацію шкідливих газів — аміаку, індолу, скатолу, сірководню тощо, що негативно впливає на санітарно-гігієнічний стан приміщень. Тому очищення свинокомплексу від цих шкідливих газів — не лише є питанням комфортних умов роботи його працівників, а й біобезпеки підприємства загалом, завдання якої — захистити тварин і людей від різних інфекційних патогенів та від впливу на них шкідливих газів і неприємних запахів. 

Наш свинокомплекс розраховано на 1800 гол. свиноматок, тож щодня тут накопичується значна кількість гноївки та сечі, а відповідно, й шкідливі гази та неприємні запахи, які потрібно весь час знешкоджувати, щоб запобігти розвитку низки захворювань у людей і тварин. Ми зацікавлені, щоб засоби для їх знешкодження були, з одного боку, ефективними, а з іншого — безпечними для тварин і людей. Тож ми поставили за мету — обрати біодеструктор, що найефективніше нейтралізує шкідливі гази. 

Універсальний продукт 

Проаналізувавши біодеструктори, представлені на ринку України, ми зупинили свій вибір на мікробіологічному препараті Super Sanatio, який, як з’ясувалося, ідеально підходить для цих цілей і завдяки чому досягли високих результатів у цьому напрямі. Цей препарат повністю органічний, містить п’ять видів спор бактерій роду Bacillus у високій концентрації — 2,5 млрд КУО/ мл (симбіотичний набір спор бактерій). Ці бактерії за належних умов середовища швидко діляться й розмножуються, розкладаючи біологічні рештки, а тому швидко нейтралізують різні запахи та різкі гази шкідливих речовин. Бактерії роду Bacillus пригнічують ріст і розвиток умовно-патогенної, сапрофітної та патогенної мікрофлори приміщень завдяки конкуренції за поживне середовище, активно витісняючи й знешкоджуючи патогени різного походження. Потрапляючи у гноївку, спори бактерій препарату закислюють її середовище (рН 4,0–4,5) і ферментують, завдяки чому більшість збудників гине й відбувається біодеструкція органічних речовин.  

Super Sanatio — продукт універсальний, що передбачає його багатоцільове призначення, не завдаючи шкоди людям і тваринам. Навіть за багаторазового нанесення на будь-які поверхні він не викликає корозивних явищ, не руйнує дороге обладнання й інвентар, як порівняти з дезінфектантами. Працюючи з бактеріями під час аерозольного розпилення, оператору не потрібно одягати респіратор з високим класом захисту верхніх дихальних шляхів, бо препарат не подразнює слизових оболонок, що також важливо. 

Препарат повністю готовий до застосування, відтак не потрібно додаткового часу для його активації перед початком роботи — це робить його легким і доступним у постійній і клопіткій роботі. 

Регулярно розпилюючи біодеструктор на різні поверхні приміщень і тварин, ми значно знизили кількість використання дезінфекційних та інсектицидних засобів, що є вагомим показником економії ветеринарного бюджету. З іншого боку, коли повітря приміщень максимально очищено від різних шкідливих патогенів і підтримується мікроклімат на належному рівні, якісно працюють і вакцини, бо відсутнє «пресування» тварин польовими штамами збудників, виробляється якісний імунітет і посилюється стійкість тварин до впливу збудників. 

Регулярне застосування препарату Super Sanatio значно зменшило прояви чихання й кашлю (респіраторної симптоматики) у поросят під час дорощування, а також випадки розвитку некрозу кінчиків вух та хвостів у поросят. А в разі появи таких ушкоджень ранки швидко гояться, запобігаючи ускладненням та поширенню цього явища та розвитку стрептококової інфекції.  

Практика застосування 

Застосування препарату проводимо згідно з його анотацією та рекомендаціями фахівців ТОВ «Еко-Вет», особливо Тетяни Чорнозуб. Обробку поверхні тіла поросят і дорослих свиней робимо безпосередньо у секторах дорощування та відгодівлі, а також свиноматок у секторі осіменіння та плідників у кнурятнику в присутності тварин, не боячись жодних негативних наслідків. Зазвичай обробку тварин на підприємстві проводимо за допомогою ранцевого обприскувача, спрямовуючи наконечник пульверизатора у повітря в різних напрямках, завдяки чому дрібнодисперсні краплі повільно й рівномірно осідають на усі поверхні, включно з тваринами. Таку біодезінфекцію проводимо циклічно протягом усього року. 

На наше глибоке переконання, нам вдалося таким чином пережити й спекотну літню пору, мінімізуючи тепловий стрес свиноматок і поросят, запобігти додатковому впливу на органи дихання тварин ще й токсичних газів, зокрема аміаку. Одночасно з препаратом Super Sanatio застосовували препарат «Аерофорте», що в комплексі значно полегшувало дихання та запобігало накопичуванню й застоюванню катарального ексудату у верхніх дихальних шляхах — бронхах і бронхіолах. 

Під час обробки препаратом ретельно зволожуємо ним щілинну підлогу, годівниці, перестінки, перегородки та весь робочий інвентар, заселяючи таким чином якомога більше площі приміщень активним симбіонтом спор бактерій.  

Наразі препарат на підприємстві використовуємо тільки обробляючи тварин аерозольно, розчиняючи препарат у співвідношенні (1 : 2)–(1 : 3). Висока концентрація бактерій на поверхні обладнання та швидке їхнє розмноження за умов вологості не нижчі за 85% та температури приміщень +25 °С ідеально забезпечує процеси біодеструкції органічних залишків і знищення збудників. Далі ці відходи зі спорами бактерій і власне бактерії препарату під час обробки потрапляють із поверхонь через ґратчасту підлогу в стічні ванни, тим самим забезпечується швидке та стабільне знешкодження неприємного запаху як у повітрі, так і на руках працівників, які працюють із тваринами. Бактерії препарату, потрапляючи у гноївку, активно руйнують оболонку яєць гельмінтів і личинок мух, що відчутно зменшує популяцію літаючих статевозрілих особин. 

Таким чином, застосовуючи препарат Super Sanatio на постійній основі, ми убезпечуємо себе та свинопоголів’я від впливу токсичних газів і неприємних запахів, що накопичуються на свинокомплексі, дотримуємося вимог біобезпеки, дбаючи про здоров’я людей і тварин та їх постійний комфорт. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ