Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Кроки до реанімації

The Ukrainian Farmer
Джерело:
The Ukrainian Farmer
Поділитись:
Кроки до реанімації

Понад рік проблема африканської чуми свиней (АЧС) тримає в тонусі виробників свинини та м’ясопродуктів в усьому світі. Значних масштабів вона набула після того, як АЧС спалахнула в Китаї, найбільшому світовому ринку свинини, та стрімко поширилася по всіх поселеннях, провінціях, містах і країнах Азії, а далі і Європи. Яких же заходів слід вживати на практиці в разі виявлення вірусу АЧС на фермі? У цій статті наведено план із 18 кроків, який зобов’язаний знати кожен свинар і ветеринар. 

Жодного разу в історії не було випадків такої масштабності вірусу АЧС. Ще донедавна вірус поширювався повільно між різними популяціями свиней. Однак те, що сталося у 2018 році, було абсолютно новим явищем. Вірус поширився на тисячі кілометрів й інфікував тисячі тварин за дуже короткий проміжок часу. Крім того, змінилися умови навколишнього середовища, бо зазвичай наявність вірусу в навколишньому середовищі є значно вищою. Та все ж механізм інфекційного контролю, запобігання поширенню вірусу й керування фермою після спалаху є незмінними. Питання тільки у правильності й жорсткості застосування всіх цих заходів. 

Метою цієї статті є допомогти ветеринарним лікарям і виробникам відновити діяльність ферми в разі інфікування вірусом АЧС. Вона містить рекомендації з 18 кроків, яких слід дотримуватися для контролю поширення хвороби на фермі в разі інфікування чи для запобігання потраплянню вірусу на територію ферми. Крім того, в статті міститься інформація про найкращий спосіб реанімації ферми та відновлення її популяції. 

Це дослідження основане на досвіді контролю за АЧС на великих свинокомплексах та на досвіді Китаю. Дослідження дає відповідь на запитання колегам автора та виробників свинини. Варто розуміти, що деякі рекомендації можуть відрізнятися залежно від різних умов і сценаріїв розвитку. 

Отож стаття обертається навколо двох питань: 

• що робити в разі спалаху АЧС та 

• якого протоколу найкраще дотримуватися для початку відновлення популяції. 

Крок 1. Ключовий момент — швидкість

 У разі АЧС швидкість реагування є вирішальною, тому виявлення проблеми, швидкі дії та вилучення джерела інфікування є обов’язковими заходами для уникнення подальшого поширення вірусу в межах виробничої ферми. Рекомендується відстежити переміщення свиней інфікованими ділянками за останні 15 днів. Окрім того, ферми, що мали будь-який епідеміологічний зв’язок (свині та/або вантажівки) з інфекцією, мають бути поміщені на жорсткий карантин, а також протестовані для унеможливлення інфекції АЧС. 

Крок 2. Обов’язкова дезінфекція авто транспорту 

Скотовози, в яких перевозили свиней з інфікованих територій, необхідно правильно обробити: провести ретельне миття та дезінфекцію, витримати час експозиції, дочекатися повного висихання. Слід звертати увагу, що миття транспортних засобів обов’язково треба здійснювати з використанням концентрованих мийних засобів (таких як, наприклад, Біосолв Є) з метою повного очищення органічного бруду для досягнення максимальної ефективності дії дезінфекційного засобу. 

Крок 3. Створення периметра 

Щоб обмежити поширення вірусу систематичним способом, потрібно встановити три зони чи периметри навколо інфікованої ділянки. Чітке визначення відстані та периметрів між усіма залученими суб’єктами є вкрай важливим. 

1. Перша зона, до якої входять інфіковані ділянки, називається «Зона спалаху» і має радіус 1 км.

2. Друга зона, що називається «Зоною контролю», має радіус 3–5 км навколо інфікованої ділянки. 

3. Третя зона називається «Зона нагляду». Радіус її становить 10 км чи більше, залежно від географічних умов і чисельності свиней. 

Фото 1. Дезінфекція обладнання для годівлі свиней.
Фото 2. Обробка відстійника: всю територію ферми потрібно вкрити порошковим дезінфекційним засобом.

Крок 4. У зоні контролю заборонено: 

• Дозволяти вхід будь-яким стороннім людям, окрім відповідальних за очищення та дезінфекцію, державних ветеринарних лікарів і постійних мешканців. 

• Продавати чи переміщувати свиней за межі зони. 

• Забивати будь-яких свиней, продавати туші та субпродукти. 

• Продавати корми для годівлі свиней. 

• Впускати та випускати будь-який транспорт, окрім транспорту, пов’язаного з ліквідацією АЧС та/або підтриманням життєдіяльності мешканців цієї території. 

Крок 5. У зоні контролю обов’язково потрібно: 

• установити пропускні пункти та дезбар’єри на входах і виходах з інфікованої території та зони контролю; 

• здійснювати дезінфекцію будь-яких транспортних засобів, що виїжджають із зони контролю, шляхом нанесення потужного дезінфекційного розчину на всі зовнішні поверхні транспортного засобу та забезпечення часу експозиції мінімум 3 год або до повного висихання; 

• змінити одяг і взуття на пропускному пункті перед входом до зони контролю. На території зони контролю не допускається вуличний одяг і взуття; 

• усунути всіх безпритульних тварин. 

Під час вибору дезінфекційного засобу для обробки автотранспорту слід звертати особливу увагу на швидкість його дії, корозійність і безпечність для оператора. Потрібні властивості характерні для дезінфектанту Віркон С, який є некорозійним, простим у використанні й абсолютно безпечним для людей (не потребує спеціальних жорстких засобів захисту в обробці) та знищує більшість патогенних мікроорганізмів протягом 1 хв, а вірус АЧС — до 5 хв

Крок 6. На інфікованій ділянці обов’язково потрібно:

• ліквідувати всіх свиней і свинячі продукти без проливання крові (вірус АЧС у великій кількості знаходять саме в крові). Може використовуватися метод внутрішньом’язової ін’єкції з використанням засобу, до складу якого входить продукт янтарної кислоти — диметилсульфат; 

• розмістити всі туші (померлих і вбитих свиней), продукти й тваринні відходи у яму завглибшки 4 м; 

• забирати свиней зі стійл чи загонів тільки тоді, коли яма готова для спалювання та заховання. Важливо мінімізувати можливість поживи хижакам цими тушами; 

• розпочинати слід із найбільш інфікованої ділянки ферми з метою обмеження інфікування свиней і мінімізації вірусного навантаження в навколишньому середовищі; 

• спалити всі туші й продукти забою за допомогою, наприклад, дерев’яних матеріалів, соломи чи гумових матеріалів; 

• закрити яму після спалювання землею та шаром дезінфекційного засобу, нанесеного на поверхню; 

• персонал, залучений до евтаназії, повинен дотримуватися протоколу миття та дезінфекції місць її проведення; 

• дотримуватися жорсткого протоколу приймання душу під час входу/виходу та зміни одягу, якщо постійне перебування персоналу в місцях проведення ліквідації є неможливим; 

• здійснювати газацію для боротьби з гризунами та кліщами з метою запобігання механічному та/або біологічному поширенню вірусу. 

Фото 3. Аерозольна обробка від кліщів поза межами будівлі ферми.
Фото 4. Обладнання свиноферми, зібране для обробки.

Крок 7. Правильна дезінфекція 

Вірус АЧС — це складний вірус з оболонкою, що має резистентність до умов навколишнього середовища. Потрібно створити несприятливі умови навколишнього середовища для зниження можливості його виживання. Для повної ефективності дії дезінфекційного засобу критично важливо: 

• дотримуватися інструкцій виробника дезінфекційного засобу; 

• видалити всі органічні матеріали за використання лужного мийного засобу; 

• висушити поверхні перед нанесенням дезінфекційного засобу; 

• забезпечити відповідний час експозиції; 

• за можливості підвищити температуру води чи повітря в приміщенні. 

Крок 8. Дезінфекційні засоби, дію яких доведено для інактивації вірусу АЧС: 

• каустична сода; 

• гіпохлорит натрію; 

• гіпохлорит кальцію; 

• глютаральдегід; 

• окислювальна дія, наприклад, на основі калію пероксимоносульфату (Віркон С); 

• лимонна кислота; 

• хлористий йод; 

• формальдегід; 

• четвертинні амонієві сполуки. 

Крок 9. Дезінфекція обладнання 

Усі матеріали, що використовували під час ліквідації свиней, мають бути продезінфіковані, як і саме обладнання ферми. Ті матеріали, що неможливо продезінфікувати, повинні бути спалені разом із тушами свиней, бо вони несуть потенційну загрозу. На фермах із великою кількістю приміщень дезінфекцію слід починати з найуразливіших ділянок і рухатися назовні. 

Наразі у Європі є тільки дві лабораторії, акредитовані для проведення досліджень із вірусом АЧС — лабораторія INIA (Іспанія) та Вагенінгенський університет (Нідерланди). На ринку України представлено тільки один дезінфекційний засіб, який був досліджений у лабораторії INIA та 21 травня 2019 року отримав підтвердження ефективності дії проти вірусу АЧС: повністю знищує вірус АЧС до 5 хв у 0,5% концентрації робочого розчину

Крок 10. Інтенсивне очищення інструментів фаза І 

Оскільки вірус АЧС є дуже резистентним, життєво важливо очистити та продезінфікувати належним чином усі матеріали, що могли якимось чином контактувати з вірусом. Рекомендується дотримуватися такої методології: 

• здійснити механічне видалення всіх органічних речовин (корми, фекалії, бруд) за допомогою щіток; 

• зручну вимити водочутливе обладнання (наприклад, температурні регулятори), використовуючи ганчірку, змочену дезінфекційним розчином, перед розміщенням пластику; 

• вилучити й спалити обладнання, що неможливо належним чином продезінфікувати;

 • зволожити всі поверхні за допомогою шланга чи обприскувача; 

• нанести лужний мийний засіб на всі поверхні; • змити водою й дати просохнути; 

• нанести дезінфекційний засіб на всі поверхні, дотримуючись інструкції від виробника. Витримати час експозиції мінімум 6 год (або до повного висихання); 

• за можливості збільшити температуру в приміщенні. 

Крок 11. Інтенсивне очищення інструментів фаза ІІ 

Дотримуючись тієї ж методології, здійснити такі кроки: 

• демонтувати обладнання з ферми (перекладини, годівниці, лінії подачі);  

• здійснити механічне видалення всіх органічних речовин (корми, фекалії, бруд) за допомогою щіток; 

• зволожити та нанести лужний мийний засіб на всі поверхні; • змити водою й дати просохнути; 

• нанести дезінфекційний засіб на всі поверхні, дотримуючись інструкції від виробника. Витримати час експозиції мінімум 6 год; 

• за можливості збільшити температуру в приміщенні; 

• продезінфікувати обладнання, що використовувалося для дезінфекції, за допомогою ганчірки, змоченої дезінфекційним розчином або за допомогою дезінфекційної пари; 

• вилучити та спалити весь одяг, що використовувався під час дезінфекції. 

Поєднання мийного засобу Біосолв Є та дезінфектанту Віркон С дає можливість досягти очищення приміщення від патогенних мікроорганізмів на 99,99%.

Крок 12. Інтенсивне очищення інструментів фаза ІІІ 

Дотримуючись тієї самої методології, здійснити остаточні кроки: 

• нанести дезінфекційний засіб на всі поверхні за допомогою обприскувача низького тиску або використовуючи сухий дезінфекційний засіб; 

• витримати час експозиції мінімум 6 год (або до повного висихання); 

• за можливості збільшити температуру в приміщенні; • опечатати територію ферми та заборонити будь-який доступ на цю територію. 

Крок 13. АЧС за межами свинарника 

Після того як всі внутрішні інструменти та поверхні очищено й продезінфіковано, інфекція все ще може залишитися у навколишньому середовищі з різноманітних джерел поза межами будівель. Це є потенційним джерелом вірусу, який може повторно потрапити на ферму.

Важливо: 

• покрити всю територію ферми порошковим дезінфекційним засобом; 

• перемішати гній у відстійнику із сухим дезінфекційним засобом; 

• зняти верхній шар закритих ям — він має бути похований у нову яму; 

• видалити будь-які залишки корму навколо корит для годівлі свиней — їх потрібно поховати у ямах; 

• продезінфікувати корита для годівлі свиней за допомогою обприскувачів; 

• повністю загородити всю ділянку ями з метою запобігання доступу людей чи тварин; 

• спалити одяг, який носили під час цієї фази; 

• опечатати всю територію ферми й заборонити доступ до зняття карантину. 

Крок 14. Біотестування 

Відновлення бізнесу має бути найбільшим пріоритетом для кожної компанії, що наразилася на проблему вірусу АЧС. Це нелегке завдання, бо АЧС є надзвичайно стійкою до умов навколишнього середовища. Це потребуватиме доволі тривалого проміжку часу, значних зусиль, ресурсів і повторень, оскільки досить частими є випадки повторного зараження. 

Оскільки африканська чума свиней — це хвороба, яка підлягає обов’язковій реєстрації Світовою організацією охорони здоров’я тварин (OIE), період репопуляції може перебувати під контролем представників місцевих органів влади залежно від країни. В разі надання згоди місцевими органами влади на відновлення популяції, рекомендовано розпочинати проведення біотестування (запуск контрольної групи). Біотестування — це аналітичний метод для визначення ступеня чи ймовірності впливу речовини на живі організми чи тканини. Біотести використовують, щоб оцінити вплив чинників шляхом спостереження за їхнім впливом на живих тварин (у природних умовах) і тканини (в лабораторних умовах). Метод підтверджує чистоту ферми для репопуляції. 

Крок 15. Процедура запуску контрольної групи 

Розпочинати запуск контрольної групи найкраще з дотриманням таких кроків. 

Важливо: 

• вибрати надійну групу тварин; 

• перевірити за допомогою лабораторних досліджень, чи ця група не інфікована найпоширенішими хворобами; 

• організувати транспортування чистим продезінфікованим транспортним засобом; 

• найняти персонал, що погодиться жити на фермі протягом 60 днів; 

• доставити потрібну кількість кормів для 60-денного періоду перебування; 

• перевірити в лабораторних умовах, що корми та вода негативні щодо вірусу АЧС; 

• завезти тварин (5–10% максимального обсягу поголів’я ферми); 

• мити та дезінфікувати вантажівки. Витримувати необхідний час експозиції перед тим, як їхати в інше місце. 

Крок 16. Контрольна група що робити 

На фермах, де утримуються поросята, слід розміщувати по 2–3 голови в загоні. Деяким свиням слід дозволяти вільно ходити проходами та коридорами. За аналогією, на репродукторах не рекомендується закривати тварин у загонах: вони також повинні мати доступ до всіх ділянок ферми. За потреби можуть використовуватися фізичні бар’єри для запобігання їх перебування в одному місці. 

Крок 17. Моніторинг за контрольною групою 

Після запуску тварин на ферми важливо: 

• спостерігати за контрольною групою свиней протягом 60 днів;

• щотижня здійснювати ПЦР-тест живих тварин, використовуючи весь зразок крові, відібраний у достатній кількості для проведення статистичного дослідження; 

• проводити інспекцію всіх померлих тварин ветеринарним лікарем. Тканини повинні бути передані в лабораторію на дослідження (наприклад, нирки, мигдалики, лімфатичні вузли, легені та селезінка); 

• відібрати зразки крові у всіх свиней наприкінці 60-денного періоду. Слід провести імуноферментний аналіз (тест ELISA) на антитіла й аналіз ПЦР на виявлення антигенів. 

Крок 18. Прикінцевий подолання АЧС! 

Після виконання всіх процедур і завершення всіх карантинних періодів, якщо всі результати тестів негативні щодо вірусу АЧС на кожному етапі їх проведення, тільки тоді ферму можна вважати готовою для повної репопуляції.

Рафа Педрацуела, ветеринарий лікар напряму свинарства, Іспанія
Густаво Лопез, Університет Мінесота, США

журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Джерело:
The Ukrainian Farmer
Поділитись: