Тваринництво

Селекційний прорив

Селекційний прорив

Провідна племінна компанія світу до 100% збільшила обсяги геномної селекції по чистопородних тваринах, що дозволить повністю розкрити потенціал племінної роботи.

Забезпечення максимально можливої прибутковості на основі найефективнішого використання генетичних можливостей завжди було метою передових власників свинарських підприємств у Данії. Протягом багатьох років данське свинарство проводило цілеспрямовану селекційну діяльність і домоглося високих результатів: отримало тварин найвищої якості й статусу здоров’я, які мали попит на комерційних ринках. Створені високопродуктивні тварини — свиноматки мають велику кількість живонароджених поросят, що демонструють високі прирости за низької конверсії й хорошого виходу м’яса. Такі характеристики дозволяють домогтися швидшого розвитку свиноферм і підвищити рентабельність виробництва свинини. Все це призвело до великого попиту на данську генетику.

Засади діяльності компанії Danish Genetics

Відкриваючи нову еру

За назвою Danish Genetics ховається програма розведення світового класу, заснована на широкому спектрі данських селекціонерів племінних репродукторів, мультиплікаторів і постачальників, а також на одному з провідних світових генетичних експертів — Roslin Technologies, Університет Единбурга.

Roslin Technologies — один із провідних у світі генетичних, тваринницьких і біотехнологічних інститутів зі штатом працівників, що налічує понад 500 науковців і генетиків. Він розташований в Единбурзі — в епіцентрі найбільшої концентрації досліджень тварин у Європі. Протягом десятиліть Roslin Technologies проводить новаторські розробки й інноваційні дослідження, що призвели до багатьох технологічних проривів, особливо в геномній селекції. Roslin Technologies став широко відомий 1996 року, коли вчені клонували ссавця з клітин прототипу дорослої тварини й створили овечку Доллі. Співпраця з інститутом Roslin Technologies дозволяє забезпечити племінну програму останніми досягненнями науки, допомагає значно просунути племінну справу у свинарстві, що дає можливість данським генетикам посилити конкурентоспроможність у продажі високоякісних данських свиней.

Ініціаторами створення системи Danish Genetics стали 25 найдосвідченіших власників бізнесу в данському свинарстві. Компанія була заснована 15 серпня 2018 року на загальних зборах засновників.

Партнери, що входять до складу Danish Genetics, експортують племінних тварин і генетичний матеріал у понад 40 країн світу й володіють 37 тис. чистопородних племінних свиноматок. Такий генетичний ресурс із високим статусом здоров’я й племінними тваринами топ-класу є міцною фундаментальною платформою, з якої Danish Genetics виходить на ринок з програмою розведення світового класу.

Місія Danish Genetics — стати однією з провідних і найефективніших племінних програм на світовому ринку. «Наша мета — покращити рентабельність данського свинарства й принести користь нашим клієнтам по всьому світу. Потенціал закладено в генах, і ми хочемо у співпраці з експертами Roslin Technologies максимально ефективно використовувати нашу генетичну популяцію й відкрити нову еру її розвитку», — стверджує голова правління Danish Genetics Медс Крінг (Ronshauge). У прагненні до подальшого зростання і розвитку данська племінна компанія Danish Pig Genetics протягом минулого року інвестувала в генетичну роботу, спрямовану на підвищення виробничої цінності продукції свинарів у всьому світі.

Одним із рішень було введення стовідсоткової геномної селекції всіх тестованих племінних тварин у популяції. Мета полягає в тому, щоб створити ефективніший і пришвидшений генетичний прогрес за допомогою об’ємної і точної інформації ДНК племінних тварин, тим самим підвищуючи точність їх вибору для відтворення наступного покоління.

«Для створення племінних тварин нового покоління слід мати інноваційне бачення і готовність інвестувати в постійний розвиток. Як міжнародний постачальник генетичних послуг, ми робимо все можливе, щоб забезпечити наших клієнтів генетикою світового класу. Генетика і селекційна робота є основою прогресу в селекції. І тому ми в тісній співпраці з нашим генетичним партнером Roslin Technologies цілеспрямовано працюємо над створенням найкращої генетичної основи для цього прогресу», — розповів Ларс Даль, адміністративний директор Danish Pig Genetics.

Для вилучення інформації ДНК тварини використовують тканини з вуха свині

Генетична робота із залученням інформації ДНК

Для вилучення інформації ДНК у тварин у Danish Pig Genetics використовують тканини з вуха свині, а не волосся. Тканина з вуха надає інформацію ДНК найвищої якості й із більшою кількістю ДНК, що дозволяє вилучати та зберігати більше інформації в біобанк для подальших дослідницьких цілей.

Використовуючи SNP-чип, спеціально розроблений для свинарства, Danish Pig Genetics може отримати до 60 тис. генетичних маркерів геному з ДНК кожної тварини. Ця інформація разом із величезною кількістю даних, отриманих під час індивідуальних тестувань, проведених у племінних стадах завдяки встановленню кормових станцій на кожному Нуклеусі в Данії, допоможе виявити родинний ступінь між окремими тваринами. Також геномна інформація додається в щотижневий розрахунок індексу й, таким чином, забезпечує поліпшення таких важливих показників:


• споживання корму;
• добовий приріст;
• характеристики матері;
• довговічність;
• міцність;
• відсоток м’яса.

«Для підтримки рівня генетики найвищого класу ми використовуємо більшу геномну селекцію, що дозволяє підвищити конкурентоспроможність наших продуктів і створити велику цінність для наших клієнтів у формі генетики світового класу. Геномна селекція також дозволяє оптимізувати основні генетичні ознаки. Оптимізація функцій, що мають велике економічне значення, дозволяє нашій продукції вигідно виділятися на ринку. Таким чином, геномна селекція допоможе досягти рентабельності виробництва наших клієнтів», — поділився Махмуд Ширалі, старший генетик Danish Pig Genetics.

Важливі результати досліджень Roslin Technologies

• Опис генетичної спадщини у свинарстві.
• У результаті геномного відбору й функціональних модифікацій тварини тепер стійкі до PRRS.
• Розробка генетично модифікованих свиней з ознаками стійкості до африканської чуми свиней.
• Roslin Technologies першим у світі клонував ссавця з клітин дорослої тварини (вівці Доллі).
• Розробка геномних маркерів зі стійкістю до туберкульозу серед молочної худоби.

Факти про Danish Genetics


• Племінна компанія, заснована 25 данськими племрепродукторами, мультиплікаторами й постачальниками.
• Генетичний партнер Roslin Technology, Единбурзький університет.
• Генетична програма по породах данський ландрас, данський йоркшир і данський дюрок, гібридна племінна свинка F1.
• Єдина племінна програма й програма штучного осіменіння в Данії, яка є PRRS-негативною.
• Усі репродуктори з підтвердженим статусом здоров’я SPF SUS.
• 37 тис. чистопородних племінних свиноматок, із яких 25 тис. — у Данії.
• 100-річний досвід племінної роботи.

Інна Бірюкова
журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно ЗаконуУкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГПМедіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ