Проблеми під час внесення добрива кальцію можна розв'язати правильним підбором препарату живлення 

Зважена формула

Зважена формула

Проблеми під час внесення добрива кальцію можна розв’язати правильним підбором препарату живлення 

У внесенні та зберіганні добрив кальцію є декілька важливих проблемних нюансів для садівників-професіоналів, наприклад: закупорювання систем фертигації або висока температура кристалізації препаратів. До того ж багато з них містять хлориди та нітрати, що неприйнятно, особливо для ягідництва. Пошук засобу живлення, який би не мав цих та інших проблем, приводить садівників до продукту CaTs® (тіосульфат кальцію). 

Разом з відсутністю названих вад цей препарат має ще декілька переваг. Зокрема, допомагає зменшити втрати азоту у вигляді аміаку та нітратів під час внесення азотних добрив та збільшити частку доступного фосфору. У цьому матеріалі ми детально розглянемо особливості дії CaTs® та розберемо правила його використання. 

МОЛЕКУЛЯРНИЙ РІВЕНЬ 

CaTs® — це рідке кальцієве добриво на основі тіосульфатів, яке створили спеціалісти компанії Tessenderlo Kerley (Бельгія) у вигляді прозорого розчину без хлоридів і нітратів. Літр CaTs® містить 105 г кальцію (CaO) і 312 г сірки (SО3). Офіційним дилером цього продукту в Україні є компанія «Біохім Агро» (EFT Group). Добриво можна застосовувати в будь-яких способах зрошення, зокрема крапельне, спринклерне, заливне тощо. Препарат добре підходить для позакореневого підживлення різних сільськогосподарських культур. Важливо, що CaTs® непогано змішується з іншими добривами і пестицидами. Перед приготуванням робочого розчину буде правильним перевірити бакову суміш на сумісність. За додавання CaTs® агровиробник має змогу робити індивідуальні суміші та концентрацію під конкретну культуру та технологію. 

Під час приготування робочого розчину послідовність додавання компонентів повинна бути такою: вода, пестицид, CaTs® та/або інше добриво, кондиціонер води. Робочий розчин, в якому одним з компонентів є CaTs®, не слід підкислювати нижче pH 6,0. CaTs® не треба змішувати з добривами, що містять фосфати, сульфати, а також тіосульфат амонію. 

Важливо, що через листкову поверхню засвоюється тільки дві форми сірки: діоксид (SO2) та тіосульфатна форма (S2O3). Цікава особливість продукту CaTs® — його можна використовувати не лише для корекції живлення таких елементів, як кальцій та сірка, а й як кондиціонер ґрунту. Хороші результати після використання будуть на засолених ґрунтах з високим рівнем pH, зокрема покращиться інфільтрація води. Препарат сприяє промиванню шкідливих солей, наприклад натрію з ґрунту. 

CaTs® кондиціонує ґрунт шляхом хімічного розпушування колоїдів ґрунту, покращуючи його фізичні характеристики (структура й ущільненість) та інфільтрацію води. Розчинний кальцій негайно починає працювати, витісняючи солі натрію. До того ж тіосульфат повільно окислюється протягом двох-трьох тижнів, реагуючи з кальцієвими сполуками у ґрунті, вивільняючи ще більше кальцію, який витісняє натрій та є джерелом пролонгованої сірки для рослин. 

Хімічний склад тіосульфату, розроблений фахівцями Tessenderlo Kerley, допомагає зменшити втрати аміаку під час внесення азотних добрив, завдяки інгібуванню уреази, й суттєво зберігає нітратну форму азоту від промивання, сповільнюючи процес нітрифікації. Препарат переводить у розчинні форми інші поживні речовини в ґрунті, включно з калієм, магнієм, залізом та марганцем, роблячи їх більш доступними для культурних рослин. 

Особливо актуальною є здатність тіосульфату кальцію вивільняти зв’язаний фосфор (Р), переводячи його в доступні водорозчинні форми. Так, під час внесення тіосульфатів, залежно від концентрації, кількість доступного фосфору збільшується на 200% у порівнянні з контролем (без внесення тіосульфатів). Це дає змогу ефективно використовувати весь потенціал ваших ґрунтів та добрив. (на основі даних дослідів з тіосульфатами інноваційного центру розроблень добрив Tessenderlo Кerley).  

CaTs® має доволі широкий спектр застосування, зокрема у садівництві, ягідництві, овочівництві, рослинництві, для вирощування декоративних культур, тепличному виробництві, гідропонній та горшковій культурі тощо. З технічної точки зору під час внесення CaTs® відсутні ризики закупорювання систем фертигації, а низька температура кристалізації надає широкий спектр температур для внесення та зберігання. 

КОРИСНІ ОПЦІЇ 

Рішення щодо внесення будь-яких добрив приймається на основі ряду аналізів, зокрема ґрунту, листка тощо. CaTs® — продукт, який можна вносити на будь-якій стадії розвитку культури, якщо це доцільно як агротехнічно, так і фізіологічно. Суттєвою перевагою цього продукту є відсутність хлоридів і нітратів, що важливо для садівництва і особливо ягідництва. 

Є періоди для різних садово-ягідних культур, в які найдоцільніше застосовувати CaTs®. Суниця садова — культура, яка потребує значної кількості кальцію, однак ближче до періоду дозрівання ягоди потрібно зменшити використання азоту. Адже з одного боку, високий вміст азоту погіршує якість ягоди, знижує стійкість до гнилей, з іншого, — вміст нітратного азоту в ягоді суниці є показником, який чітко регламентується. Саме в цей період CaTs® є цінним рішенням для застосування як для фертигації, так і для обприскування. 

Лохина високоросла — культура, яка має багато особливостей у вирощуванні. Є ряд технологічних проблем, які CaTs® допомагає вирішити за вирощування цієї ягоди. Наприклад, препарат одночасно вносить кальцій та підтримує належний рівень кислотності ґрунту. CaTs® є фізіологічно кислим добривом завдяки високому вмісту тіосульфатної сірки. 

Оптимальним джерелом азоту для лохини є амонійна і амідна форми цього елемента. Нітратна форма хоча і є допустимою, але не бажаною, і тут CaTs® — дієве рішення, адже не має нітрату у складі й до того ж сповільнює перетворення амідної та амонійної форми до нітратної. Для лохини як культури з багаторічними надземними органами важливо вчасно зупинити вегетацію для визрівання деревини й диференціації бруньок. Тому безазотні форми добрив у другій половині вегетації є найбільш технологічно коректними. 

На лохині CaTs® в Україні використовували в господарствах «Беррі Крафт» та «Дюк і К» (Житомирська область) впродовж вегетаційного сезону 2021 року від початку травня до кінця липня. Препарат вносили нормою 6‒8 л на гектар раз на тиждень. Згідно з результатами листкової діагностики, рівень забезпечення кальцієм, фосфором та магнієм був високим, попри низький вміст у ґрунті та відносно невисокі норми внесення цих елементів протягом сезону. 

Для багатьох садових культур, зокрема яблуні, CaTs® є оптимальним рішенням для обприскування, особливо на початку другої половини вегетації, завдяки низькому сольовому індексу, низькій токсичності у порівнянні, наприклад, з використанням хлористого кальцію (CaCl2). 

Таблиця. Уміст розчинного кальцію в гіпсі й CaTs®

Уміст CaОРозчинність Са в продукті, %Розчинний СаО
Гіпс (СаSO4×2H2O)Близько 300 г на кг0,20,6 кг на тонну
CaTs®105 г на літр100105 кг / 1000 л

Завдяки низькому сольовому індексу, продукт можна вносити великими дозами за один полив, що особливо цінно, коли є надмірна зволоженість ґрунту, або ж навпаки, потрібно провести кондиціонування ґрунту. Кількість продукту також обумовлюється агрономічними аналізами. Тому норми одноразового внесення є в широкому діапазоні значень: 

• крапельний полив: від 5‒6 до 50‒70 л/га і вище за одне внесення, але звичайно слідкуємо за показником ЕС; 

• листове внесення (обприскування): від 5 до 15 л/га і вище за одне внесення, залежить від чутливості культури на сірку, бакової суміші, індивідуальної особливості сортів окремих культур. Наприклад, треба бути обережним із сортами яблуні, які мають схильність до оржавлення, такі як Голден, Гала; 

• як кондиціонер для поліпшення структури ґрунту: дози від 100 до 350 л/га разом із поливом. Слідкуємо за ЕС, якщо на ділянці, де проводять унесення, в цей момент росте культура. 

Специфічним напрямом використання CaTs® може бути прорідження цвіту садових і ягідних культур, для яких цей процес є доцільним. Норма та строки є індивідуальними як для культури, так і для окремого сорту. Орієнтовний діапазон для використання становить 40‒80 л на га. 

Артур Сіжук, технолог з ягідних культур компанії «Біохім Агро»
Євген Луговський, менеджер, агроном Tessenderlo Kerley

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ