Овочі-Ягоди-Сад

Мікродобрива та біопрепарати, вироблені з використанням нанотехнологій, ефективно працюють в українських садах

Елементарні частинки

Елементарні частинки

Мікродобрива та біопрепарати, вироблені з використанням нанотехнологій, ефективно працюють в українських садах.  

Сьогодні в Україні та світі модним трендом є мікродобрива, вироблені з використанням нанотехнологій, про що компанії часто розповідають лише з маркетинговою метою. На відміну від інших, «Мінераліс Україна» використовує у виробництві запатентовану плазмово-імпульсну технологію отримання наночастинок металів. Поєднуючи ці частинки з карбоновими кислотами, фахівці створюють ефективні добрива, які високо оцінили українські та європейські агровиробники. 

КИСЛОТНИЙ БАЛАНС 

ТОВ «Мінераліс Україна» працює в Україні з 2012 року та виробляє 30 ексклюзивних продуктів. З 2014 року експортує продукцію в Латвію, Литву, Молдову, Туреччину. Застосовуючи власну запатентовану технологію виробництва, компанія створює продукт, який є менш токсичним для рослин та може використовуватися в органічному землеробстві. У виробництві компанія використовує метали тільки іноземного походження з чистотою понад 99%. Комплексоутворювачами в мікродобривах виробництва ТОВ «Мінераліс Україна» виступають карбонові кислоти: лимонна, бурштинова, молочна. Внаслідок поєднання цих кислот із частинками металів утворюються амонійно-карбоксилатні комплексони, або нанокарбоксилати. Така технологія дає змогу поєднувати в одному препараті до 12 мікроелементів. Комплекси, які утворюються, є стійкими та мають широкий діапазон pH (від 3 до 12). Це дає змогу використовувати їх на ґрунтах і в розчинах із різною кислотністю. Карбонові кислоти, своєю чергою, позитивно впливають на біохімічні процеси у рослинах і ґрунті. 

КРЕМНІЄВИЙ ДОЛИВ 

Справжнім рятівником у 2021 році для господарств став препарат Мікро-Мінераліс (кремній-калій). Основною функцією препарату є допомога рослинам у боротьбі з посухами та різкими перепадами погодних умов. Кремній у листку відкладається у вигляді шару завтовшки 2,5 мкм в просторі безпосередньо під тонкою кутикулою, утворюючи подвійний кутикулярно-кремнієвий захист на поверхні листя. Такі накопичення кремнію допомагають рослинам витримати абіотичні та біотичні стреси. Особливість кремнію полягає в тому, що через поверхню листка рослина може взяти 30–40% своєї потреби, а через корінь — лише 1–5%. Кремнію в ґрунті багато, але рослина не може його взяти, тому бажано давати цей елемент через листок. Норма внесення у препарату невелика: на польові культури вносять 0,5–1,5 л/га, на сади трохи більше. Наприклад, в Одеській області, де багато господарств працюють із препаратом, застосовують його, як тільки починаються перші плюсові температури навесні. Садівники бачать, що це превентивно стримує проникнення інфекції та шкідників через тріщинки на стовбурах. Є господарства, які взагалі не хочуть купувати препарати з кремнієм. Бо мають невдалий досвід, коли такі продукти погано розчинялися та забивали форсунки. Але у Мікро-Мінераліс (кремній-калій) звичайні вимоги до розмішування. У маточному розчині його не можна змішувати лише із сульфаніл-сечовинами. Єдина вимога до господарства — щоб була чиста вода. 

ПІДКОРЕННЯ МЕТАЛУ 

Цього року компанія очікує ріст попиту на Мікро-Мінераліс (фосфор-калій) та інші препарати. Основні добрива подорожчали, і холодною весною підживлення мікродобривами, які містять макроелементи, буде доречним. Важливим для садівників є препарат Мікро-Мінераліс (кальцій), який містить нанокарбоксилат цього металу. Особливістю нанокарбоксилату є невелика норма внесення 1–1,5 л/га. Адже частинки кальцію, поєднані з лимонною кислотою, в рази доступніші за інші форми цього металу. Мікро-Мінераліс (кальцій) неодноразово доводив свою ефективність на кісточкових: черешні та вишні. 

Моноелементні мікродобрива Мікро-Мінераліс (бор, залізо, молібден, калій, цинк, мідь, магній, марганець) та комплексні препарати вже працюють в українських та закордонних господарствах. Наприклад, Мікро-Мінераліс Нітро (азот + залізо) має попит на новому для компанії експортному напрямі — у Туреччині. Там його продають під назвою Агро Анатолія Нітро і використовують переважно в садах та теплицях. Поки у препараті 10% азоту, але вже цього року виробники планують підвищити до ще більш ефективних 16%. Його використовують 100–150 г на 100 л води, тобто на один полив у крапельній системі теплиць. 

Торік на ринку з’явився Мікро-Мінераліс «Аміно», в якому містяться азот, бор, амінокислоти і нанокарбоксилати широкого спектра металів. Його популярність обумовлена насамперед ефективністю. У 2021 році багато аграріїв мали проблеми з посівами кукурудзи та соняшнику, які були уражені гербіцидами. Застосувавши Мікро-Мінераліс «Аміно» та Мікро-Мінераліс (кремній-калій), вони врятували свої посіви та отримали хорошу врожайність. 

Утім, якщо ви економите на обробці антибактеріальними препаратами, то продукти з амінокислотами краще не вносити, бо в природі вони є поживним середовищем для бактерій. Якщо у вашому саду є бактеріози або передумови, що вони виникнуть, краще взяти інший комплексний препарат. Наприклад, Нано-Мінераліс, який містить дев’ять мікроелементів. У його складі є рідкоземельний елемент неодим. Дослідження вчених показали, що рідкоземельні метали позитивно впливають на підвищення резистентності рослинних організмів до хвороб. Додавання рідкоземельних металів до звичайних мікродобрив є надто затратним та часто неможливим. Але для ТОВ «Мінераліс Україна» це не проблема, а значить, мікродобрива надміру не дорожчають. У компанії постійно експериментують та досліджують уплив рідкоземельних металів на рослини, планують у майбутньому збільшити їхнє використання у своїх мікродобривах. З 2016 року ТОВ «Мінераліс Україна» співпрацює з Мелітопольською дослідною станцією садівництва ім. М. Ф. Сидоренка ІС НААН. Виробничники й вчені проводять досліди нових препаратів. Уже п’ять років вони разом перевіряють нові препарати та їхні різні формуляції, норми та строки внесення. 

САДОВІ РЯТІВНИКИ 

Портфель компанії «Мінераліс Україна» містить різноманітні біопрепарати. Наприклад, прилипач ТестаЛип (прилипач-носій), який використовують разом із ЗЗР не лише для оброблення по вегетації, а й для оброблення коріння під час садіння саджанців. Один із клієнтів компанії, який вирощує виноград, використовує прилипач під час садіння, змочуючи коріння у такому розчині: 90 л води, 10 л ТестаЛип і 100 г Нано-Мінераліса. На одному гектарі не приживаються лише 1–2 саджанці винограду, стверджує садівник. Біо-Мінераліс (деструктор целюлози) згодиться, якщо немає можливості зібрати в саду опале листя або для того, щоб листя перегнило на компост. Деструктор не тільки розкладає рослинні рештки, а ще й оздоровлює їх, тобто вбиває патогенні організми. З 2019 року ТОВ «Мінераліс Україна» почало продавати антибактеріальний препарат ЛС-1, який містить у собі нанокарбоксилати срібла. У складі препарату є лише три компоненти: срібло, молочна кислота та вода. Препарат має контактну дію та забирає широкий спектр бактеріальних та грибних хвороб. Це, так би мовити, «пожежний» варіант: якщо бачите, що в саду вже почала розвиватися хвороба, треба негайно внести ЛС-1. Отримаєте ефект протягом 10–12 год. Ефективна концентрація робочого розчину препарату — 1 до 100. Це не означає, що якщо використовуєте для обприскування 1000 л води на гектар, то потрібно 10 л препарату, ні, вистачить і 3–4 л. Рослина сприймає цей препарат як добриво, тому він не пригнічує її.

Фото 1. Листки груші сорту Весільна, уражені зб. Ervinia amylovora
Фото 2. Груші сорту Весільна, оброблені препаратом ЛС-1

Срібло потрапляє в клітини і знаходиться в них до семи днів. Якщо туди потрапляє ще якийсь збудник хвороби, елемент його знищує. Препарат швидко зупиняє хворобу, знезаражуючи уражені місця, а нові листки відростають чисті та неушкоджені. У садах Інституту садівництва в Мелітополі робили досліди на груші щодо впливу ЛС-1 проти бактеріального опіку. Наразі ця хвороба є найнебезпечнішою у грушевих садах. Від бактеріального опіку опадають цілі сади. Дослідники використовували ЛС-1 нормою 2–3 л на гектар 3–5 разів за сезон. За еталон брали імпортний, найбільш розповсюджений в Україні антибактеріальний препарат. У порівнянні з ним за витрат на ЛС-1, у два-три рази менших, отримали ефективність на рівні 95–98%. 

Українські господарства, які вирощують органічні лохину, малину, грушу, високо оцінили біофунгіцид Цидокс Про, який має системну дію та стримує подальший розвиток хвороб до 20 днів. Цидокс Про запобігає розвитку бактеріальних і грибних хвороб, покращує живлення рослин (фіксує атмосферний азот, мобілізує важкодоступні форми фосфору і калію). Він містить такі амінокислоти: Гліцин, Л-пролін, Аланін, Л-валін, Л-ізолейцин, Л-лейцин, Л-тирозин, Л-фенілаланін і Л-лізин. Наявність у препараті живих бактерій та їхніх токсинів унеможливлює утворення резистентності до нього хвороботворних мікроорганізмів. Норма внесення Цидокс Про на плодових культурах становить від 2–6 л/га. Цей препарат є реальним інструментом у боротьбі з бактеріальним опіком на грушах, бактеріальною дірчастою плямистістю персика, паршею на яблуках, чорною та сірою плямистістю на лохині та з іншими хворобами у садах та ягідниках. Цього року компанія планує зареєструвати для органічного землеробства біоінсектицид Скрадо-М — препарат проти листогризучих та гусені лускокрилих шкідників. Він має контактну кишкову дію. Норма внесення на сади: 3–5 л/га. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ