Овочі-Ягоди-Сад

Напередодні весняних оброблень у непростих умовах сьогодення фахівці радять заощаджувати, але розумно

Розумна економія

Розумна економія

  Напередодні весняних оброблень у непростих умовах сьогодення фахівці радять заощаджувати, але розумно  

У нинішніх реаліях аграріям доводиться думати не лише про врожайність, але й про суттєву економію засобів захисту рослин, добрив та інших препаратів. 

«Наша компанія руйнує наявний серед садівників та виноградарів стереотип про те, що сучасні технологічні рішення захисту та підвищення продуктивності плодових насаджень — це дорого», — говорить Олег Дубина, провідний спеціаліст компанії «Родоніт Агро». 

Спеціаліст наводить приклад новинки для українського ринку — препарат Нордокс 75 WG, який виробляють в Норвегії на заводі компанії Nordox AG. За його словами, на сучасному ринку це найконцентрованіший мідьвмісний препарат, оскільки містить 750 г чистої, біологічно активної міді в 1 кг. Це дає змогу застосовувати найменшу норму продукту — від 1,0 кг на 1 га саду чи винограднику. А максимальна рекомендована доза на рік — 4,5 кг/га. І це не єдина перевага Нордоксу. 

Про цей та інші препарати, які в непростих умовах сьогодення допоможуть виробникам фруктів заощадити на весняних обробленнях, а також про світовий досвід використання цих засобів розкажемо у статті. 

СКОНЦЕНТРОВАНА ДІЯ 

Мідь вже понад 200 років є основним засобом захисту в садах та виноградниках ранньою весною. Її широко застосовують упродовж вегетаційного сезону та перед входом в зиму. 

Існує багато препаратів, до складу яких входять сполуки міді, але найконцентрованішим та найефективнішим на сучасному ринку є препарат Нордокс 75 WG. Недарма цей фунгіцид/бактерицид відомий у всьому світі та є еталонним продуктом серед подібних. 

Так, більшість мідьвмісних препаратів має розмір частинок більше ніж 2 мікронів, що зменшує їхню здатність до утримання на поверхні рослин. Нордокс 75 WG виробляють за стандартами ISO 9001 і ISO 14001. Препарат гарантовано має 90% від об’єму частинки розміром 1,2 мікрона, що забезпечує надвисоку ефективність його дії та пролонгований захист плодових насаджень. 

Препарат має низьку фітотоксичність (не припалює), високу адгезію (прилипання) та хорошу дієвість за несприятливих погодних умов. Нордокс 75 WG зберігає ефективність навіть в умовах сильних дощів. 

«Дослід з порівняння мідьвмісних фунгіцидів за стійкістю до змивання опадами, що був проведений у Франції, показав: Нордокс 75 WG у п’ять разів краще утримувався на листках винограду в порівнянні з конкурентними продуктами. Через 30 днів після проведення оброблення на листках винограду залишилося близько 50% препарату Нордокс і лише 10‒15% гідроксиду міді та бордоської суміші. За цей період сумарно випало близько 100 мм опадів», — розповідає Олег Дубина. 

При цьому препарат має функцію повільного контрольованого вивільнення іонів міді завдяки вмісту одновалентної та двовалентної міді. А це дає змогу рослинам залишатися захищеними від збудників хвороб упродовж тривалого часу. Висока концентрація міді в препараті означає, що треба буде менше продукту і менше його застосувань при тому, що препарат безпечний для довкілля та людини. 

«Для оброблення гектара насаджень треба 1,0‒2,0 кг/га препарату. Для приватних господарств норма витрати становить 10‒20 г на 10 л води (витрата робочого розчину 2‒5 л на одне дерево)», — зауважує Олег Дубина. 

Фунгіцидну та бактерицидну дію має не лише мідь. Цинк також має яскраво виражені антисептичні властивості. Дефіцит міді й цинку на відповідних етапах розвитку рослини призводить до зниження врожаю і робить її вразливішою до хвороб. 

Забезпечити збалансоване живлення садів та виноградників, а також посилити систему захисту від хвороб допоможе бактерицидно-фунгіцидне добриво Верно FG Cu30 + Zn30 — висококонцентрований продукт на основі оксидів міді та цинку. 

Ці два елементи відіграють важливу роль у розвитку рослин. Завдяки їхнім властивостям Верно FG бере участь в активізації фотосинтезу та дихання, у синтезі білків та цукрів, збільшує вміст аскорбінової кислоти та хлорофілу, активує ряд ферментів і фітогормонів, підвищує ефективність азотних добрив та покращує надходження в рослину інших мінеральних елементів, посилює стійкість рослин до весняних заморозків. 

Нордокс 75 WG та Верно FG рекомендовані для застосування в органічному землеробстві і мають відповідні сертифікати (OMRI, Ecocert, Kiwa, GMP+). Ці два препарати можна поєднувати, тоді норми внесення будуть знижені.  

Таким чином, обидва препарати заслуговують на увагу навіть найвибагливіших господарів завдяки високій якості та ефективності, що визнані в усьому світі, низьким нормам витрати на 1 га та привабливій ціні. Застосовуючи препарати Нордокс WG та Верно FG у технологіях захисту та живлення садів і виноградників, садівники всього світу отримують стабільне підвищення врожайності, якості продукції та гарантований прибуток. 

Застосування Верно FG посилює захист рослини від низки хвороб та дає змогу скоротити кількість оброблень фунгіцидами або зменшити їхні норми витрати. Для оброблення 1 га саду або винограднику потрібно 0,5–1,0 кг препарату. 

СВІТОВИЙ ДОСВІД 

Препарат Нордокс 75 WG та бактерицидно-фунгіцидне добриво Верно FG широко застосовують на виноградниках у різних куточках світу. Іспанія, Італія, Португалія, Нова Зеландія, США, країни Адріатики, Хорватія, Словенія, Грузія, Греція, Туреччина — це лише частина країн, що працюють з Нордокс 75 WG та Верно FG як в інтенсивних технологіях, так і в органічному землеробстві. 

Мідьвмісні продукти компанії NORDOX AG застосовують на столових та винних сортах винограду у відносно низьких дозах. Ці препарати запобігають поширенню і контролюють більшість бактеріальних і грибних хвороб, серед яких: мілдью, оїдіум, чорна плямистість або фомопсис, чорна та інші гнилі ягід тощо. 

У світовій практиці кількість оброблень та норма витрати Нордокс 75 WG та Верно FG дещо варіюють залежно від кліматичних умов та технологій вирощування. Верно FG, як правило, застосовують навесні до набухання бруньок та/ або до цвітіння нормою витрати 0,5‒1,0 кг/га. В європейській практиці застосування Верно FG у цей період дає змогу не лише уникнути дефіциту міді та цинку, але й підсилити роботу системних фунгіцидів та запобігти виникненню резистентності у патогенів. 

Нордокс 75 WG вносять по 1,0‒2,0 кг/га як до цвітіння, так і після нього, або по 1 кг/га в бакових сумішах із системними фунгіцидами для максимального захисту від хвороб. Наприклад, у Греції багато виробників віддають перевагу Нордокс 75 WG для застосування у найбільш ранні фази: BBCH 00-05. При цьому оброблення препаратом нормою 1 кг/ га проводять 4‒5 разів за сезон як на столових, так і на винних сортах (BBCH 19-BBCH 87). У Туреччині два оброблення препаратом у період спокою (по бруньці та перед цвітінням) дають змогу повністю усунути проблему фомопсиса. З цією метою вносять 150 г Нордокс 75 WG на 100 л води за витрати робочого розчину 300‒400 л/га. 

В органічному землеробстві Нордокс 75 WG застосовують у знижених нормах, збільшуючи кількість внесень упродовж сезону. В Італії кількість оброблень препаратом може досягати 16 на рік з дотриманням допустимої сумарної норми не більше 4 кг міді на 1 га. В Іспанії виробники починають працювати препаратом, коли пагони досягають 15 см, і застосовують лише 200 г/га препарату за норми виливу робочого розчину 100 л/га. Після цвітіння норму збільшують до 1 кг/га та 500 л/га води. У Португалії до цвітіння застосовують 350‒400 г/га препарату, після цвітіння — 1 кг/га. 

Обидва продукти застосовують також для оброблення плодових насаджень по всьому світу: від Європи до Латинської Америки та Африки, від США до Австралії. Як і на виноградниках, у світовій практиці заведено застосовувати Верно FG у садах навесні до набухання бруньок та перед цвітінням нормою витрати 0,5‒1,0 кг/га. Превентивні оброблення яблуневих та грушевих садів препаратом Нордокс 75 WG забезпечують захист від широкого кола хвороб: парші, бактеріального опіку, бактеріального раку та інших бактеріозів, філостиктозу тощо. За застосування на кісточкових плодових культурах Нордокс 75 WG є не менш ефективним у профілактиці низки небезпечних хвороб (як грибних, так і бактеріальних), серед них курчавість листя, моніліоз, бактеріальні плямистості, бактеріальний рак та багато інших. 

Як правило, до цвітіння садів здійснюють по два оброблення препаратом: деякі господарі починають працювати ще по сплячій бруньці, інші у фази зелений конус та висування бутонів. Найчастіше норма витрати Нордокс 75 WG у цей період 1,0‒1,5 кг/га за одну обробку. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ