Тваринництво

Технологічні рішення змішування кормів від компанії Peecon демонструють глибоке розуміння вимог виробників молока

Зручний міксер для кожного раціону

Зручний міксер для кожного раціону
Міксер європейського типу — TOPLINER

Технологічні рішення змішування кормів від компанії Peecon демонструють глибоке розуміння вимог виробників молока та здатні вдосконалити процес годівлі ВРХ.  

Cучасні умови виробництва молока вимагають від господарств найретельнішого та економічно обґрунтованого ставлення до налагодження всіх виробничих процесів, що, своєю чергою, формулює підхід до вибору техніки на молочних господарствах. Вимогливість клієнта стає запорукою вдосконалення техніки та формування індивідуального підходу до виготовлення машин, які мають відповідати тим тенденціям, що формує ринок. 

На виставці Agritechnica 2023 компанія Peecon, яка вже 50 років виробляє техніку для молочних підприємств, представила найбільший у Європі 4-шнековий вертикальний міксер «американського типу» об’ємом 70 м3 та на його прикладі максимально висвітлила свої технологічні рішення, які чітко демонструють готовність компанії до викликів сучасності та здатність задовільнити вимоги найвибагливішого виробника молока у світі. 

Компанія Peecon активно розвиває свою лінійку кормозмішувачів і продає ці машини в 52 країни світу. «Ми чітко розуміємо запити ринків і їхні вимоги. Ринок кормозмішувачів у США для нас є досить показовим та вимогливим, адже там активно розвинене індустріальне виробництво молока. На цьому ринку ми активно представлені з нашими індустріальними моделями міксерів. Для нас присутність на американському ринку дозволяє максимально відповідати вимогам сьогодення у тваринницькій галузі, розуміти розвиток і вдосконалення великого товарного виробництва, коли вартість робочої сили стає досить дорогою або її просто бракує на виробництві, де міксери можуть працювати 24 години на добу на фермі з поголів’ям корів до 10 000. На мегафермах значно зростає роль машини, яка впроваджується у виробничий процес приготування кормів. Цей досвід американського ринку дозволяє нам постійно вдосконалюватися та приносити готові рішення як на європейські, так і на ринки інших континентів. Ми пропонуємо міксери об’ємом від 4 до 70 м3, як американського, так і європейського типу. Усе залежить від молочної ферми та формату її виробництва», — стверджує Жерон ван Ейк, менеджер компанії Peecon. 

Жерон ван Ейк, менеджер компанії Peecon під час виставки Agritechnica

Конструкторські вдосконалення, які компанія Peecon впроваджує у виробництво сучасних вертикальних міксерів, засвідчують, що всі ці винаходи та вдосконалення йдуть безпосередньо від побажань великих виробників молока. Ці машини та рішення враховують усі особливості виготовлення високоякісного змішаного корму. Тому до уваги беруть багато чинників: виробниче навантаження на міксер, необхідний обсяг корму, що потрібно приготувати за відповідний проміжок часу, кількістний і фізичний склад компонентів ЗЗР – від цього і залежить тип вагової системи, якість металу на ванні, шасі й шнеках, а також саму форму ванни й шнеків. Пильну увагу виробники Peecon приділяють надійності своїх міксерів, розуміючи, що машину може бути залучено у виробництво раціонів щоденно протягом доби й тривалого періоду. 

На виставці Agritechnica 2023 компанія представила два концептуальні підходи у виробництві кормозмішувачів: BIGA (американський тип) і TOPLINER (європейський тип). 

BIGA (американський тип) 

Кормозмішувач BIGA виробляють із 1997 року, характеризується як досить надійна машина, адаптована до останніх вимог індустріальних ферм і їх конструкторських вдосконалень від Peecon. BIGA позиціонується як міксер для великих індустріальних молочних ферм, що здатен виробляти корм до 70 м3 за одноразового завантаження при умовах роботи : 24 год/ добу, 7 днів на тиждень. 

Основні технічні переваги BIGA: він має особливе і надійне кріплення змішувального шнека та його «агресивну» форму. На широкій полиці витка шнека по всій частині закріплено великі й малі ножі, що забезпечують відмінне подрібнення грубих кормів у процесі змішування і додатково бережуть краї полиць від стирання. Шнек BIGA є одним із найбільших шнеків на ринку, а гарантію на редуктор, що приводить його в рух, завод надає строком на 5 років. Завдяки надміцній марці сталі Х-60 і товщині витка в 18,5 мм шнек є дуже довговічним. Можливість вибору кількості витків на шнеку (залежно від типу раціону й висоти ванни) з трохи нахиленими всередину його полицями забезпечується найшвидше змішування кормів та збереження однорідності раціону. Шнек швидко й агресивно змішує раціони, подрібнюючи грубі корми, що заощаджує людський і технічний ресурси. Конструкція ж самого шнека дозволяє встановлювати його незалежно від планетарних редукторів на опорний змащувальний підшипник тертя — це дозволяє мінімізувати навантаження на сам редуктор (який виконує тільки роль «проміжного підшипника»); унеможливлює набивання корму під шнек; дозволяє легко його замінити, не викликаючи сервісну службу. Ця конструкція забезпечує надзвичайно тривалий строк експлуатації, бо всі сили, що діють на шнек під час змішування, спрямовано на міцну конструкцію труби, що є основою опорного підшипника і елементом конструкції ванни, а привідний редуктор повністю розвантажений. Основний вал між планетарним редуктором і шнеком підтримується на надміцному сферичному підшипнику. Все це забезпечує високу надійність і низьке споживання пального. Оптимально під час змішування шнек здійснює до 27 обертів/хв за 540 обертах ВВП. 

За словами Жерона ван Ейка, випробування цієї системи приводу і кріплення шнека відбувалося в умовах, коли в міксер опустили звичайний легковий автомобіль, і міксер агресивно повність перемолов це авто — ніяких пошкоджень міксера виявлено не було. Також є приклади в США, коли один міксер BIGA з об’ємом 70 м3 щодня змішує по 35 раціонів.

 BIGA використовує міцну трубчасту конструкцію вільного самонесного шасі, що повністю витримує агресивне змішування, інтенсивну експлуатацію та навантаження, і повністю зберігаючи робочими стані всі вагові датчики. Кількість вагових датчиків залежить від вибору об’єму ванни та типу міксера (на американських міксерах кількість вагових датчиків парна — від 4 до 10). Усе це забезпечує найточніше зважування та високоякісну конструкцію для тривалої й стабільної експлуатації. 

TOPLINER (європейський тип) 

Для задоволення потреб європейського ринку 5 років тому було розроблено і збудовано новітній цех для виробництва кормозмішувача «європейського типу» з назвою моделі TOPLINER, що має схожий принцип побудови, як і в інших Європейсь ких виробників, які працюють на цей ринок, але відповідає всім стандартам якості від Peecon. 

Це нова модель міксера, яку вготовляють на новому і в найсучаснішому цеху заводу Peecon, де мінімізовано ручну працю. Модельна лінійка представлена трьома моделями 2і 3-шнекових міксерів.  Особливість виробництва цих моделей полягає в тому, що їх виробництво максимально автоматизовано, основні найважчі процеси виконують роботи, що дозволяє суттєво пришвидшити строки виробництва та запропонувати фермеру найвищу якість і надійність за найкращою ціною на ринку. Широкої популярності ці моделі набирають серед господарств, які зацікавлені в міксері від 16 до 30 м3, що є оптимальним для поголів’я корів основної кількості європейських ферм. 

Драбина та майданчик для спостерігання за змішуванням — є стандатною комплектацією всіх міксерів Peecon

Високі шнеки міксера TOPLINER, порівнюючи з «американським агресивним шнеком», містять вужчу трубу з меншими й уже прямими лопатями шнека, які, до речі, мають найбільшу на ринку товщину — 22 мм. Цей шнек створює більше простору між стінкою та своєю конусною основою, через що корм не так швидко підштовхується вгору і змішування триває довше, але більше й уваги приділяється нарізанню грубих кормів у рулонах. Ідеально TOPLINER згодиться для раціонів із багатою структурою. Також особливістю є те, що тонкий конусний шнек TOPLINER, як порівняти з «американським агресивним шнеком», потребує менше потужності трактора, кріпиться безпосередньо на привідному редукторі, тому редуктор зі шнеком додатково захищено обрізним болтом від перенавантаження і заклинювання.

Привідний редуктор змішувального шнека в американському типі змішувачів

Поєднання привідних редукторів із 2-швидкістною коробкою дозволяє вирівняти кут нахилу карданного валу між трактором і міксером та суттєво подовжити його строк експлуатації. Міксер має пластинчасте шасі, до якого приварено ванну зі шнеками та майданчиком з драбиною для спостереження за змішуванням. На TOPLINER встановлено 3-точкову систему зважування (на 2-шнековому), або 5-точковку (на 3-шнековому). Завдяки такій конструкції кормозмішувач дуже маневрений із меншою власною вагою, забезпечує вищий тиск на причіпний пристрій трактора, що позитивно впливає в разі буксирування завантаженого міксера вологими ґрунтовими чи слизькими дорогами. 

За словами Жерона ван Ейка, підходячи до вибору типу міксера, слід урахувати низку важливих особливостей: склад сировини для змішування, обсяг виробництва корму та кількість поголів’я, потрібну швидкість приготування раціону та відстань від місця зберігання кормів до кормового столу. Розрахунок простий — 6 голів ВРХ споживають 1 м3 раціону, виготовленого міксером. Наприклад, коли ви обираєте міксер на 70 м3, то він здатен приготувати раціон одноразово для 420 голів ВРХ, що може замінити кілька міксерів на виробництві. Є приклади, коли господарства комбінують кілька міксерів у господарстві, які готують різні раціони. Наприклад, коли раціон готують із довгих рослин, як-то солома чи сіно, і міксер має додаткових 5 хв на подрібнення, то зазвичай обирають міксер TOPLINER. Завд яки розміщенню меншого шнека та нової конструкції ванни це ще й надає можливість із меншими витратами пального приготувати раціон. Багато фермерів у Європі роблять свій вибір на користь TOPLINER — тому що висока якість машини за дуже хорошу ціну. Як наголошує Жерон ван Ейк, виробництво машин TOPLINER обходиться дешевше завдяки роботизованому виробництву, тому, відповідно, й ціна міксера дуже конкурентна. 

Автоматична коробка переключення положень змішування з системою примусового охолодження масла в редукторах, що встановлюється на мега міксерах

Коли йдеться про приготування раціону великого обсягу або потрібно швидке приготування кожного окремого раціону, то зазвичай господарства зупиняють свій вибір на BIGA, що дозволяє завдяки потужності шнека швидко приготувати раціон. 

Також слід зупинитися на якості та товщині сталі, яка йде на виробництво міксера. Зазвичай шнек в моделі міксера BIGA виробляють із надміцної сталі марки Х-60 з широким витком завтовшки 18,5 мм. Шнек моделі TOPLINER виробляють зі сталі марки 52 з товщиною витка 22 мм. В обох варіантах шнеків це дає мінімум додатково +20% запасу міцності на зношення шнека, порівнюючи з конкурентами. 

Важливою рекомендацією від Жерона ван Ейка є не перенавантажувати міксер. В ідеальному робочому режимі міксер потрібно навантажувати на 80% об’єму ванни — це дає можливість якісно приготувати раціон за оптимального використання пального. У разі перевантаження міксера приготування раціону потребує більше часу, а головне — шнек розраховано саме на роботу, коли міксер не перевантажений сумішшю з горою. 

Коли ж за інтенсивної експлуатації міксера з роками з’являються протирання стінок — в них з’являються дірки, виробники Peecon пропонують замовити ремкомплект ванни з внутрішніх стальних чи неіржавних пластин, які на місці просто вварюють по внутрішньому периметру стінок і ванни міксера, що подовжує експлуатацію міксера ще на роки, не купуючи новий. 

Підсумовуючи сказане вище, де йшлося про конкурентні переваги, Жерон ван Ейк наголосив, що для Peecon головним у виробництві міксера є забезпечити надійний і потужний принцип роботи шнека в комбінації з надійністю шасі, що забезпечує їм найсильнішу конкурентну перевагу на ринку змішувачів. Також для Peecon важливий довгий строк експлуатації машин, тому кожна машина є в базі заводу, і ми навіть через багато років можемо визначити її характеристики й надати відповідний сервіс. Також він наголосив, що кожну конструкцію Peecon повністю і подетально розробляють та виготовляють індивідуально під вимоги клієнта. Якщо потрібно врахувати зменшення або збільшення висоти чи ширини міксера чи забезпечити нестандартне розвантаження або додаткові опції — все це може прорахувати конструкторський відділ і виготовити виробничий підрозділ. Як приклад можу навести 3-шнековий міксер обємом 45 м3, що ми виготовили на замовлення українського дилера для ТОВ «Українська молочна компанія»: враховуючи режим роботи і тип компонентів ЗЗР під стандартну ванну, був виготовлений шнек з додатковим подовжувачем верхнього ножа. Якість змішування цього міксера дуже сподобалося замовнику, і наступний такий самий 45 м3 міксер через 2 роки ми виготовили для них в цій же комплектації. До речі, ТОВ «Українська молочна компанія» є відданим клієнтом і найбільшим власником міксерів Peecon в Україні та Європі.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ   

Володимир Крагель

Володимир Крагель, директор ТОВ «Агротехніка  

— Україна поступово, але впевнено рухається шляхом індустріалізації молочних ферм. 15 років тому, коли ми почали постачати в Україну міксери, загалом ферми налічували 200–400 дійних корів, молодняк і сухостій. Тому це переважно були змішувачі об’ємом 8–10 м. під трактор МТЗ-80. Нині на міксер такого об’єму попит в Україні суттєво знизився. Наші ферми виросли, і тепер основні продажі міксерів — це 2-шнекові об’ємом від 15 до 24 м.. Однак не дивина вже для України й міксери на три шнеки об’ємом 45 м.. З кожним роком ми все більше отримуємо запитів на техніку для годівлі 1000 і більше дійних корів, надої яких сягають понад 35 літрів. А для цих ферм уже потрібні інші міксери — з відмінним перемішуванням і збереженням структури ЗЗР; з високою швидкістю змішування та більшою довговічністю. Продукція компанії Peecon якнайкраще відповідає всім вимогам індустріальної ферми й упевнено з кожним роком находить в Україні своїх нових задоволених клієнтів.  

Юрій Кунак

Юрій Кунак, генеральний директор «Української молочної компанії» 

 — Ми, «Українська молочна компанія», маємо найбільшу ферму в Україні та у Європі. На фермі утримуємо 4300 корів, тому щоденна потреба в раціоні становить 270 тонн на день. 

Ураховуючи те, що компанія має земельний банк і вирощує сільгоспкультури, маємо власну сировину. Основним кормом для нашого поголів’я є кукурудзяний силос, у який за допомогою міксерів домішуємо ще 15 компонентів. 

Для виготовлення раціону застосовуємо два 3-шнекових міксери об’ємом 45 кубометри та три 2-шнекових об’ємом 32 кубометрів виробництва компанії Peecon. І можу відразу сказати, що УМК — одна-єдина, хто користується таким потужним обладнанням. 

Ця техніка відрізняється надійністю, адже за умов постійного користування у великих обсягах за 10 років експлуатації нам жодного разу не доводилося робити капітальний ремонт обладнання. Ураховуючи те, що фактично в нас техніка працює на зношення, з нашими потребами справляється тільки Peecon. Маємо з чим порівнювати, адже раніше купували міксери й в інших іноземних виробників.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ