Тваринництво

Якість приготування кормів у молочному скотарстві є запорукою високих надоїв

Як змішаєш — так і надоїш

Як змішаєш — так і надоїш

 Якість приготування кормів у молочному скотарстві є запорукою високих надоїв, тому від кормозмішувача безпосередньо залежить фінансовий результат ферми.  

Приготування кормів у ПрАТ «Жміївське» завжди було однією з основ успішного тваринництва. Тут ретельно підходять до годівлі тварин, контролюють усі процеси — від складання раціонів до оцінювання конверсії. Техніку, залучену в годівлі, також обирають з урахуванням високих вимог до якості корму. 

Останні вісім років підприємство користувалось кормозмішувачем європейського виробника. Зауважень до його роботи не було, але тривала щоденна робота не проходить безслідно. Корми змішувались нерівномірно, і вже навіть було видно, що одні корови їдять тільки дерть, другі — сіно, треті — силос. Загальний рівень зношення підштовхнув до пошуку заміни. 

Віктор Верес

За словами керівника підприємства Віктора Вереса, на момент обрання нового кормозмішувача в Україні було досить мало пропозицій. Хотілось, щоб і якість була достатньою, і ціна не «кусалась». Імпортні — надто дорогі, і в сучасних умовах такі підприємства елементарно не можуть собі дозволити витрачати такі кошти. 

Пропозиція від компанії «Демі-Мікс-Україна» замовнику пристала, і через місяць після оформлення замовлення кормозмішувач виготовили й привезли у господарство. Він має об’єм 6 м³ — на 2 м³ менше від «попередника», і доводиться робити більше ходок, але це компенсують його габарити і вага. У приміщенні корівника кормозмішувач заїжджає без проблем і висипає корм чітко на кормовий стіл. Ширина машини є ідеальною для роботи в корівнику. Оператору хоч і доводиться стежити за траєкторією руху, але відстань до конструкцій корівника достатня, щоб не приділяти цьому надто багато уваги і концентруватись на якісному розподіленні корму. 

Засувка відкривається за допомогою гідроциліндра

За 10 днів від початку експлуатації кормозмішувача Demi-mix надої зросли на 10%. До того ж норми годування не підвищували, і раціони також не змінювали. Такого результату вдалось досягти саме завдяки кращій якості перемішування. Гомогенність корму має велике значення в годівлі: рівномірне розподілення компонентів робить корм привабливішим, тварини краще його поїдають, зменшується кількість відходів. Відповідно, покращується конверсія кормів, що збільшує загальну ефективність годівлі. 

Навантаження на кормозмішувач тут чимале: доводиться годувати близько 180 голів дійного стада й окремо сухостійних корів, кілька груп молодняку. Тому машина працює щонайменше по дві-три години зранку і так само ввечері. 

Всередині встановлено магнітний вловлювач

Для полегшення приготування корму машину оснащено електронними вагами. Залежно від раціону в кормозмішувач завантажують певні компоненти й перемішують 15–20 хв. Підприємство окремо подрібнює грубі корми, щоб отримувати задану фракцію, тому кормозмішувачу треба добре все змішати. 

Конструкція шнека передбачає ефективне перемішування на різних обертах — незначні відхилення не впливають на кінцевий результат. Результат роботи добре видно на кормовому столі: кормосуміш має однорідну структуру без відокремлених компонентів. Задля безпеки всередині кормозмішувача встановлено магнітний уловлювач, який «виловлює» металеві предмети, що можуть потрапляти в корм. Це дозволяє уникати потенційних проблем зі здоров’ям тварин. 

Механізатор бачить скільки завантажено компонентів корму

Розподілення корму по кормовому столу відбувається через «вікно» на бічній стінці кормозмішувача. Засувка відчиняється за допомогою гідравліки, і оператор з кабіни може контролювати процес і норму видачі. Вал відбору потужності вмикається, оператор установлює низькі оберти, щоб вивантаження відбувалось з потрібною інтенсивністю. 

Віктор Бобожко

Машина відносно невелика, тому її оснастили одинарними колесами. Цього достатньо для пересування навіть не найкращими дорогами навколо ферми, де завантажують компоненти корму. За словами механізатора Віктора Бобожко, машина працює нормально і не потребує багато уваги. До періодичного обслуговування можна віднести заміну оливи в редукторі (перше — через 100 год, наступні — кожні 300 год) і контроль стану підвісного підшипника та карданного вала. Також періодично доводиться перевіряти магнітний уловлювач, за потреби видаляти залізне сміття. Ураховуючи товщину стінок, кормозмішувач зможе відпрацювати не один рік. 

Позитивним аспектом експлуатації кормозмішувача Demi-mix є постійне технічне підтримання продукту. Машина хоч і не складна, але навантаження на неї припадає чимале, і працює вона без вихідних. Тому в будь-який момент потрібно бути впевненим, що всі запчастини й сервіс — у наявності, і за потреби можна швидко вирішити питання, що виникають упродовж експлуатації.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ