Тваринництво

Про досвід застосування замінників цільного молока розповіли фахівці молочнотоварних ферм

Вдалий старт — фундамент майбутньої високої продуктивності

Вдалий старт — фундамент майбутньої високої продуктивності
Олексій Сухаренко, заступник директора з тваринництва ТОВ «Гнідинці-Агро»

Про досвід застосування замінників цільного молока розповіли фахівці молочнотоварних ферм.

 Загальновідомо, що годівля є важливим чинником, який впливає на здоров’я телят. Правильно збалансований кормовий раціон і забезпечення високого рівня благополуччя є запорукою не лише високого статусу здоров’я телят, а й їх відповідного росту і розвитку. 

Надзвичайно важливим є етап випоювання телят молозивом у першу добу після народження. Далі важливу роль у забезпеченні телят поживними речовинами відіграють рідкі корми, оскільки в перші тижні життя споживання твердих кормів є мінімальним. 

Вибір між годівлею телят цільним молоком або замінником молока залежить від низки чинників, зокрема наявності ресурсів, цілі керування фермою та конкретних обставин. Але для кожного варіанта слід ураховувати плюси та мінуси. 

Компоненти цільного молока є легкозасвоюваними, а наявність біологічно активних сполук (ферментів, чинників росту) активно підтримує правильний ріст і розвиток молодого організму. До згодовування цільного молока також часто вдаються, коли є надлишок молока на фермі або в часи низького доходу від його реалізації. 

Проте за сучасної динаміки виробництва на молочних фермах виявляється, що цільне молоко повністю не покриває загальну потребу телят у мінералах і вітамінах. Крім того, у зв’язку з інтенсифікацією продуктивності дійних корів і пов’язаними із цим змінами у їх харчуванні виникає проблема стабільності показників і мікробіологічної якості. Цільне молоко також потребує належного зберігання та використання, щоб запобігти псуванню та забрудненню. 

Високоякісні замінники молока, особливо якщо вони містять великий відсоток молочної основи, можуть бути дорожчими за цільне молоко, потенційно збільшуючи витрати на вирощування телят. 

Проте вони мають стабільний, збалансований склад і спеціально створені, щоб забезпечити потреби телят відповідного віку. Варто обирати замінник, який має приємний смак й аромат, щоб телята споживали його із задоволенням. Крім того, замінники легко зберігати та змішувати, що зменшує ризик псування чи забруднення. Замінники молока можна пристосувати до конкретних потреб телят, наприклад, різні схеми годівлі для молочних і м’ясних телят або для телят із проблемами здоров’я. 

Про свій вибір і досвід розповіли фахівці з молочних господарств. 

Олексій Сухаренко, заступник директора з тваринництва ТОВ «ГнідинціАгро» 

Наше господарство займається рослинництвом і тваринництвом. Земельний банк — 5000 га. На них ми вирощуємо зернові й технічні культури, зокрема для заготівлі власних кормів. 

Поголів’я фуражних корів становить 614 голів, загальне — 1455, телят від народження до 12 місяців — 534 голови. 

Телят до трьох місяців утримуємо в індивідуальних будиночках. Після народження теля одноразово напуваємо молозивом, далі переходимо на випоювання ЗЦМ ІглуВітал від компанії «Йозера». Тобто ми даємо замінник молока телятам із першого дня життя. Він приємний на смак, готовий напій смачно пахне, не відрізниш від цільного молока, тому телята вживають його з великим задоволенням. ІглуВітал випоюємо два рази на добу до 21-го дня життя. З 22-го дня переводимо на ЗЦМ Ізіміл. 

Використовуємо молочний шатл Urban (Німеччина). Шатл наповнюємо водою з температурою 45 °C, необхідною для розчинення замінника, засипаємо сухий замінник молока, далі відбувається змішування. Готовий напій охолоджується до 40 °C, і оператор випоює телят згідно зі схемою: по 8 літрів на добу: чотири — зранку, чотири — ввечері, плюс з п’ятого дня додаємо кормову гранулу. 

Раніше ми випоювали телят цільним молоком до 21-го дня, потім використовували ЗЦМ. Але коли виникали проблеми з діареєю та диспепсією, що б ми не робили, це не допомагало. У 2020 році повністю перейшли на схему випоювання замінниками молока ІглуВітал та Ізіміл і вже за місяць відійшли від цих проблем. На сьогодні й далі випоюємо ЗЦМ, адже їх склад збалансований за вітамінами та мінералами. Завдяки переходу на випоювання телят ЗЦМ з першого дня життя нам вдалося значно покращити збереженість молодняку, яка наразі становить не менше як 97%, покращилося здоров’я тварин, зміцнився імунітет теляток, збільшилися прирости. 

Середньодобові прирости телят у групі 0–2 місяці — 850 г, а з 3 до 12 місяців — 800 г. З 13 місяців починаємо осіменіння. Середня вага телиць парувального віку становить 380 кілограмів. 

Середньодобовий надій на дійну корову — 28,5 л. Проте в нас вже є первістки, які виросли на ІглуВіталі, і їх продуктивність сягає від 35 до 40 л молока на добу. 

Такої продуктивності в нас раніше не було, хоча і поголів’я було не таке. Звісно, на результат вплинув комплекс чинників — і вакцинація тварин, і здоров’я телят, і зміна технології утримання в сухостійний період. Крім того, вже більше як п’ять років ми проводимо голштинізацію. 

Я б радив колегам використовувати замінник молока ІглуВітал хоча б до 20–21-го дня. Його вартість виходить навіть дешевше, ніж товарне молоко, але якість справді на високому рівні й дозволяє дати телятам правильний старт. 

Валерій Черниш, керівник СК «Заповітний» 

За фахом я — зоотехнік, працюю в господарстві з 1985 року і вже більше як 30 років є керівником. Перед війною ми тільки почали розправляти плечі: 2021 року побудували нове приміщення для телят. Навесні 2022-го планували продовжувати будівництво, але ситуація змусила пригальмувати цей процес. 

Свого часу я відвідував різні господарства за кордоном, знайомився з різними технологіями вирощування телят. Ми для себе знайшли оптимальне рішення в комбінації холодного, безприв’язного утримання з використанням ЗЦМ. Телята добре витримують зимівлю, мають доступ до повітря, сонця, мають достатньо простору для відпочинку. Якщо теля народжується зимою, ми одразу розміщуємо його під лампою, годин 6–8 воно обсихає і потрапляє в індивідуальну кліточку в телятнику. Важливо перевести теля в холодне приміщення протягом доби, щоб воно швидко адаптувалося, бо активно відбувається процес розсмоктування підшкірного жиру. Ми бачимо, що телята почуваються прекрасно тут, головне — забезпечити суху підстилку, відсутність протягів і хороший корм. 

Протягом 10 днів телята споживають молоко матері, а також мають доступ до води та зернової суміші. 

На 11-й день ми переводимо телят у груповий загін і протягом 71 дня випоюємо ЗЦМ за допомогою кормомами Urban ALMA PRO. Автоматизація дозволяє робити індивідуальні налаштування й керувати процесом годівлі. Ми відстежуємо графіки по кожному телятку й бачимо, на що потрібно звернути увагу. Десь за добу-дві телята адаптуються і до кормомами, і до замінника. 

Загалом ми випоюємо ЗЦМ близько 10 років. І прийшли до цього усвідомлено та цілеспрямовано, спираючись на багаторічний досвід. Цільне молоко від корови часом може підкисати, й у разі незначних затримань чи організаційних проблем це відразу позначається на телятах — виникає діарея. Адже телята, як діти, дуже чутливі й не можуть сказати, якщо щось не так. А із замінником ситуація стабільніша, він має сталий, збалансований склад. Звісно, випадки діареї трапляються час від часу, особливо в самих маленьких теляток, але нам вдалося мінімізувати цю проблему. 

Також важливою є економічна складова, адже випоювання ЗЦМ є дешевшим, якщо порівняти з випоюванням цільним молоком, яке можна продати дорожче. Крім того, ми бачимо ефект випоювання ЗЦМ по телятах — вони краще ростуть, мають добру кондицію, гарну шерсть. Дуже жваві, деякі аж вибрикують один за одним після годівлі. Збереженість стала кращою. 

Ми пробували ЗЦМ різних виробників, але зупинились на «Йозері». Нині використовуємо Ізіміл. Я був на заводі в Німеччині, подивився на рівень і культуру виробництва, побачив на власні очі, як прискіпливо вони ставляться до всіх процесів — від якості сировини до конструкції заводу. Після цього візиту також купую Josi dog для свого алабая (сміється). 

Статтю надала компанія «Йозера» 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ