Тваринництво

Замінники молока з високим умістом молочних протеїнів краще впливають на ріст тварин у перші тижні життя

Якісний ЗЦМ для телят

Якісний ЗЦМ для телят

Замінники молока з високим умістом молочних протеїнів краще впливають на ріст тварин у перші тижні життя. 

Коли ми говоримо про якість ЗЦМ, насамперед нас цікавить, як та з якої сировини його виготовили. Утім, не менш важливо, як сировина впливає на якість ЗЦМ за розчинення у воді та, відповідно, на телят. Молоко має підходити для системи годівлі й бути приготовленим відповідно до інструкції змішування. Крім того, потрібно налагодити процеси отелення, випоювання молозивом і правильну відгодівлю. 

Перетравлення протеїну 

Протеїн впливає на якість замінників молока, бо є необхідним елементом для розвитку кісток, шлунку та нарощування м’язів. ЗЦМ можуть містити молочні й рослинні протеїни. Новонароджене теля здебільшого здатне перетравлювати тільки молочні протеїни, бо виробляє обмежену кількість ензимів, але згодом, з’їдаючи грубий корм, стимулюється розвиток нових ензимів. У віці 3–4 місяці перетравлення молока у сичузі поступово переходить до повного перетравлення рослинного протеїну в рубці. 

Розвиток рубця

Молочний протеїн виділяють з коров’ячого молока. Такий протеїн найкраще перетравлюється (98–100% ) малими тваринами та має добрий амінокислотний склад. У перші тижні життя теляти основне вигодовування має бути тільки молоком. 

Найпоширенішою сировиною ЗЦМ, що містить молочні протеїни, є сухе знежирене молоко, концентрат сироваткового протеїну, суха делактозна сироватка й суха солодка або кисла сироватка. 

Уведення в раціон рослинних протеїнів має певні переваги: зменшує витрати, замінюючи дорогу молочну сировину, та готує кишківник до переходу від молочної фази до фази годівлі грубим кормом (з умістом рослинного протеїну). Додавання високозасвоюваного рослинного протеїну спровокує виробництво ензимів у рубці та кишківнику й підготує теля до перетравлення грубого корму на пізніших стадіях розвитку. 

Найбільш використовуваними рослинними протеїнами є гідролізований пшеничний протеїн (пшеничний глютен) і соєвий протеїновий концентрат. Гідролізований пшеничний протеїн виготовляють із пшеничного борошна, відділяючи глютеновий протеїн від пшеничного крохмалю. Він дуже добре підходить для виробництва ЗЦМ для телят, адже містить мало клітковини та золи й близько 80% високоперетравного протеїну (90– 95%). Під час розчинення у воді мало випадає в осад. 

Компанія Schils BV має можливість додавати пшеничний протеїн у невеликій кількості методом аерозольного змішування для виготовлення молочножирового концентрату, який є складовою ЗЦМ. За такого виробництва концентрат буде стабільнішим і не випадатиме в осад, а рослинний протеїн не спричинятиме негативних наслідків для тварин. 

Соєвий протеїн містить близько 60% протеїну й має оптимальний амінокислотний склад. У невеликих кількостях може заміняти молочний протеїн у ЗЦМ, забезпечуючи прийнятний ріст і продуктивність теляти. Однак його слід уникати в замінниках молока через низький рівень перетравності (80%). Окрім того, соєвий протеїн має слабку розчинність у воді та випадає в осад. 

Дослідження ЗЦМ 

На фермі для дослідів компанії VanDrie-Schils були протестовані високоякісні ЗЦМ з рівнем протеїну 17 та 21% (жир і зола незмінні). Обидва ЗЦМ випоювали 40 телятам, грубий корм згодовували в необмеженій кількості. Вигодовували до 41 кг в обох випадках. До ЗЦМ було додано пшеничний глютен в однаковій пропорції. У результаті дослід показав кращі показники росту телят за споживання ЗЦМ з 21% протеїну проти 17% 

Інші дослідження також демонстрували позитивний вплив на розвиток телят від споживання ЗЦМ з вищим рівнем протеїну. У Німеччині протягом дев’яти тижнів випоювали 185 телятам три різні ЗЦМ з рівнем протеїну 21%, а саме: 100%-й молочний протеїн (30% сухого знежиреного молока), 100%-й молочний протеїн та ЗЦМ на основі молочного протеїну з додаванням 11,5% рослинного протеїну. 

Дослідження показало, що високоякісні ЗЦМ, які містять більшу кількість молочних протеїнів, дають кращі результати росту, зокрема в перші тижні життя тварини. Також спостерігався позитивний вплив на споживання грубого корму. 

Рішення та поради 

Ідеальним є рівень протеїну в ЗЦМ у межах 21–23%. Утім, він може залежати від різних чинників, наприклад, від системи годівлі, концентрації годівлі та якості самого протеїну. 

Необхідно випоювати телят ЗЦМ з високим умістом молочних протеїнів (94–100%) , зокрема в ранній період життя важливо давати тваринам високоякісний ЗЦМ, бо тільки молоко є джерелом енергії та протеїнів, які телята можуть перетравлювати. 

Статтю надала компанія «Вудгофф» — офіційний представник Schils BV в Україні

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ