Техніка

Від роботи силосної жатки залежить якість подачі рослинної маси на подрібнювач та загальна ефективність кормозаготівлі

Боротьба за силос

Боротьба за силос
Жатка XCollect

Від роботи силосної жатки залежить якість подачі рослинної маси на подрібнювач та загальна ефективність кормозаготівлі.  

До економіки через техніку 

Молочна ферма безперечно залежна від якості кормів. Щороку доводиться докладати багато зусиль, щоб виростити зелену масу на сінаж і силос, вчасно зібрати, якісно подрібнити й закласти на зберігання. Однак досягти ідеального результату вдається на завжди. Часто агрономи стикаються з проблемою нерівномірного достигання культур через погодні умови, особливості гібридів та інші чинники. У результаті якість корму погіршується, тож доводиться витрачати додаткові кошти на корми та добавки. Уведення в раціон «хімії» погіршують здоров’я та продуктивність тварин, збільшуючи витрати на ветеринарне обслуговування. 

У таких випадках компанія KRONE пропонує вжити агрономічних заходів, а саме визначити на відповідній стадії перспективи розвитку силосної кукурудзи й за потреби заготовити додатковий зерносінаж жаткою XDisc і таким чином компенсувати дефіцит рослинної маси та протеїну. 

Жатка EasyCollect більше орієнтована на збирання кукурудзи, а модель XCollect може однаково збирати різні культури завдяки двоступеневому редуктору, що працює зі швидкістю 1000 або 3000 об./хв залежно від навантаження. 

KRONE XDisc 620 

Для оптимального збирання рослинного силосу компанія KRONE розробила жатку прямого зрізування XDisc 620. За одну операцію рослини скошуються по всій ширині захвату, подрібнюються і завантажуються в транспортний засіб. Серцем жатки є косильний брус EasyCut, який добре зарекомендував себе на дискових косарках KRONE. 

Концепція косильного бруса SmartCut забезпечує велике перекриття косильних дисків, що забезпечує чисте рівномірне скошування будь-яких культур по всій ширині захвату. Ножі можна швидко замінювати, а в разі зіткнення зі стороннім предметом система SafeCut запобігає пошкодженню сусідніх дисків і зубчатого приводу. Зрізується захисний штифт, диск підіймається, таким чином вдається уникати дорогих ремонтів і непотрібних простоїв. При цьому сам диск не губиться. 

Жатка прямого зрізування KRONE XDisc 620

Великий високопродуктивний шнек діаметром 900 мм на XDisc 620 працює без перебоїв навіть у високій і щільній культурі. Шнек має маятникову підвіску і може обертатись у двох напрямках. Витки шнека оснащено захисними змінними пластинами зі сталі Hardox. Шнек транспортує кормову масу до центра жатки, де вона потрапляє до живильника кормозбирального комбайна. Навіть за великої кількості рослинної маси процес збирання відбувається рівномірно. Косильний брус приводиться в дію кутовою передачею, а шнек — ланцюгом. Оскільки косильний брус оснащено обгінною муфтою, то диски можуть рухатися у разі вимкнення й зупинятись без ривків. Шнек захищено від перевантажень храповою муфтою. 

За допомогою маятникових опорних коліс різальний апарат може адаптуватись до поверхні ґрунту в поперечному напрямку. Також на поперечний нахил жатки можна активно впливати гідравлічною системою. Під час роботи у коливальному положенні агрегат може вільно нахилятись відповідно до мікрорельєфу поля з регульованим контактним тиском. Для збирання сильно загущених і переплетених культур (наприклад, жита) додатково пропонуються бокові сегментні ножі. Вони мають гідравлічний привод, їх можна вмикати з кабіни натисканням однієї кнопки. Якщо бічні ножі не потрібні, їх фіксують у верхній частині жатки. Для оптимізації потоку рослинної маси жатка XDisc може додатково оснащуватись верхнім притискним вальцем. 

Для переїздів жатку XDisc 620 від’єднують і встановлюють на транспортний візок. Навішування дуже просте: два напрямних ролики на живильнику комбайна чіпляють жатку за верхню дугу, після чого її підіймають і фіксують нижніми поперечними пальцями натисканням кнопки з кабіни. Як опцію пропону ють швидкознімний з’єднувач привода. Відповідно, оператору не потрібно взагалі виходити назовні, щоб розпочати роботу. 

KRONE EasyCollect та XCollect 

Переважна більшість силосу в Україні має у своїй основі кукурудзу. Для збирання цієї культури компанія KRONE розробила дві жатки з різними системами зрізування. 

Жатка EasyCollect із шириною захвату від 4,5 до 10,5 м зрізує стебла кукурудзи фіксованими ступеневими й обертальними різальними ножами на колекторі, які працюють за принципом ножиців. Транспортери постійно обертаються і передають рослинну масу до центра жатки й подають її до живильника у поздовжньому напрямку. Це створює основу для ідеального подрібнення з чітко заданими розмірами. 

Жатки мають просту модульну конструкцію та відносно невелику вагу. Ножі мають властивість самозаточування, що зменшує потребу в обслуговуванні. Елементи колектора можуть замінюватись окремо, що скорочує вартість ремонтів. 

Жатка EasyCollect пропонується у двох варіантах: двокомпонентна і трикомпонентна. Двокомпонентна модель із сегментами, що повертаються вертикально, може оснащуватись додатковим одноколісним шасі для зменшення навантаження на передню вісь комбайна. Трикомпонентна з боковими секціями, що складаються горизонтально над центральною секцією, забезпечує компактні габарити та кращу оглядовість для оператора. 

Жатки XCollect пропонуються у 8-, 10-, і 12-рядній версіях і є тільки трикомпонентними: бічні секції складаються посередині над центральною секцією. Транспортна ширина — усього 3 м. Ця жатка працює дещо інакше: тут операції зрізування й транспортування рослин розділено і виконуються незалежно одна від одної. Кукурудзу зрізують диски із серпоподібними зубцями. Колектор з окремим приводом транспортує рослини до центра жатки й подає їх у поздовжньому напрямку до живильника. Завдяки високій швидкості обертання різальних дисків стерня інтенсивно обробляться і може інтенсивніше розкладатись. Швидкість обертання різальних дисків можна змінювати простим поворотом перемикача на жатці. Подвійний привод дисків захищено від перевантажень храповими муфтами із зіркоподібним храповиком. У разі перевантажень оператор отримує інформацію на екрані термінала. Індивідуальний додатковий захист дисків виконано за допомогою фрикційних накладок. 

Кожен різальний диск кріпиться до приводного механізму гвинтом — за потреби його можна швидко замінити. Великі кришки легко відкриваються й забезпечують доступ до обслуговування механізмів жатки. Навішування реалізовано за таким самим принципом, як і в жатках EasyCollect: два ролики на живильнику комбайна чіпляють жатку за верхню дугу і після підіймання фіксують нижніми пальцями. Також на замовлення тут можна встановити швидкороз’ємну муфту для автоматичного приєднання привода. 

Залежно від умов збирання врожаю оператор може безступенево змінювати швидкість роботи навісного обладнання. Жатка кріпиться на маятниковій підвісці й за допомогою трьох опорних «лиж» точно копіює рельєф поля, що дозволяє отримувати чистий урожай навіть на горбистій місцевості. Під час переїздів жатка з боків закривається гнучкими пластиковими щитками, які не дають засмічувати проїжджу частину рослинними рештками. Під час роботи, коли жатка розкладена, захисні елементи скручуються в рулон, захищений металевим кожухом. Також виробник додатково пропонує інтегроване транспортне шасі, яке можна використовувати під час переїздів для розвантаження передньої вісі кормозбирального комбайна. Це забезпечує швидкість руху до 40 км/год без ризику перевантажень на нерівностях. 

Серед стандартного обладнання слід виділити датчик рядків, який дозволяє працювати в автоматичному режимі, розвантажуючи оператора. Оптичний датчик AutoScan визначає ступінь стиглості рослин і автоматично корегує довжину різу. Це має значний сенс на полях із нерівномірним достиганням культури. 

Загалом усі три моделі жаток здатні працювати з різним спектром культур, починаючи від зернобобових і закінчуючи кукурудзою. Залежно від умов і типу культур можливі зміни налаштувань, що дасть змогу зібрати й подрібнити рослинну масу з максимальною якістю та оптимальними витратами. Своєю чергою це позитивно вплине на ефективність кормів, зменшить витрати на додаткові компоненти корму й принесе очікуваний економічний результат. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ