Тваринництво

Повільна годівля теляти є життєво важливою для здорового травлення під час випоювання із соски

Правильне випоювання

Правильне випоювання
Технологічний супровід від TEKRO

 Повільна годівля теляти є життєво важливою для здорового травлення під час випоювання із соски. 

Практикою вирощування телят доведено, що для ефективного функціонування травної системи тварини повинні отримувати молоко у тому самому положенні, що й за ссання корови. Потік молока під час ссання має бути рівномірним і контрольованим, щоб стравохідний жолоб функціонував повноцінно, і молоко обходило рубець. Важливо, щоб висота розташування соски становила 60–70 см від підлоги. Так, у ТДВ «Терезине» (Київська обл.) вдалося усунути прояви гіперактивності, перехресного ссання, аліментарної діареї тощо. Наразі йдеться про систему Milk Bar від компанії Tekro, якою послуговуються в господарстві. Високотехнологічну соску Milk Bar створено для запобігання проблем із травленням, що виникають за традиційних систем швидкого випоювання (з відра або клапанної соски). Система точно контролює потік молока й задовольняє природний ссальний рефлекс телят. 

Не симптом, а причина 

Від рівня зарплат і способів преміювання робітників напряму не залежить стан здоров’я ваших телят. Проблеми, які трапляються щодня, теля переживає разом із вами. Не буває так, щоб будь-яке перенесене захворювання зникало безслідно. Свого часу я припускався помилок, намагаючись боротися тільки з наслідками. Виникають діареї, пневмонії, такі проблеми часто намагаються усувати симптоматично — антибіотикотерапією, але не впливають на причини. Що є основною причиною аліментарної діареї? У своїй практиці я мав таку проблему: на другу хвилю імунодефіциту, починаючи з 9–14-го дня, всі телята, майже всі (85–90%) хворіли на аліментарну діарею. Недостатня перетравність лактози призводить до того, що вона потрапляє у кишківник, а разом із цим розвиваються хвороботворні бактерії, використовуючи останню як джерело живлення. Якщо, наприклад, усунути симптоми та бактерії, то не зникне сама причина. Це шлях у нікуди. Ми витратили кошти на лікування пневмонії та діареї, пропускаємо випоювання, зменшуємо кількість випоюваного молозива, молока, замінника молока, а отже, вже на цьому етапі втрачаємо. Втрачено час, діарея вже виникла — втратили інтенсивність росту, і в разі, наприклад, відгодівлі бичків недоотримаємо вагу. А що ж буде, якщо ми вирощуємо ремонтну телицю? У цьому разі внаслідок перенесених діареї та пневмонії буде відтерміновано осіменіння. Від стану тварини, у якому вона зайде у свій перший сухостій, залежить майбутнє покоління. Починати треба з ліквідації причини, а не наслідків, а саме — контролювати швидкість потоку молока. 

Ігор Іваниця

Хтось випоює із соски, хтось випоює із соски Milk Bar, хтось із відра, але все це безпосередньо впливає на фізіологію, яку не обдуриш. Впливає те, як стискається (правильно чи неправильно) стравохідний жолоб. Якщо порція молока становить більше ніж 10 мл, стравохідний жолоб не повністю стискається, молоко потрапляє в рубець, і, як наслідок, виникає загальний ацидоз. У теляти в організмі й так є надлишок вуглекислоти. Створюється кишковий ацидоз і в результаті — діарея. 

Правильний підхід полягає в тому, що стравохідний жолоб має стискатися так, щоб молоко не потрапляло в рубець. Швидкість потоку молока не має бути більшою за потребу. Незалежно від способу, яким ви випоюєте теля, будь-який перенесений твариною стрес має наслідки для майбутньої продуктивності корови. На 35–42-й день, згодовуючи якісні корми (молоко та його замінник), я стикався з такою проблемою, що, знімаючи теля з випоювання у 60 днів, воно відставало в рості. Маємо правильно привчати теля до кормів, зокрема, не вщухає дискусія, чи треба телят привчати до силосної годівлі. Так, на моє переконання — треба, але треба робити це правильно. Знімаючи теля з молока, воно повинно споживати достатню кількість комбікорму, а знімаючи з комбікорму, теля має бути привчене до споживання силосу з комбікормом. У такому разі ви зможете згладити період відлучення. У результаті теля не буде «просідати» в приростах. Майбутня ремонтна телиця буде рости й розвиватись рівномірно. 

Швидкість, а не кількість 

Коли теля ссе молоко із соски Milk Bar, виділяється дуже багато слини, швидкість потоку молока є низькою й, таким чином, кормова грудка з молока потрапляє в сичуг та поступово евакуюється в кишківник. Там починає діяти кишкова протеаза. Отже, розвитку хвороботворних бактерій запобігають правильним випоюванням. 

Правильне випоювання телят

Тож розуміємо, що швидкість випоювання та швидкість потоку молока суттєво впливає на розвиток теляти, але випоювання із соски — процес трудомісткий і відповідальний. Треба багато людей і часу, якщо це великий комплекс, як, наприклад, ТДВ «Терезине» — на 700 дійних корів, то треба залучити велику кількість людського ресурсу, щоб із ним упоратись. У цьому разі система Milk Bar також стає в пригоді. 

Також не варто забувати, що перехресне ссання несе для теляти загрозу: за групового утримання вони ссуть одне одного, і в майбутньому у первісток, яких ви розтелюєте, молочна залоза частково або повністю втрачає свою функцію. У більшості випадків це призводить до вибракування первісток, а якщо вона залишається в стаді, тоді виникає питання: від такої корови можна випоювати молозиво? Можна, але є одне але. Ви вилікували мастит, але у цієї корови не вистачає однієї біологічної речовини, а саме інгібітору трипсину. Навіть імуноглобуліни будуть розбиті через трипсин. У майбутньому ми вже не отримаємо продуктивної корови. 

Групова напувалка Milk Bar

Маємо певні висновки: правильне випоювання здатне зекономити не лише гроші й час, а й ефективно підтримати та зберегти здоров’я тварини. 

Досвід та ефективність 

До речі, на сьогодні ефективність системи Milk Bar підтверджена на багатьох молочних фермах України, адже її успішно застосовують у світі близько 30 років, а на вітчизняних фермах — з 2019 року. Одним із перших, хто запровадив її після успішного експерименту, було ТзОВ «Бучачагрохлібпром» на Тернопільщині. Ефективно себе зарекомендувала система Milk Bar також на фермах ПрАТ «Підсереднє», ТОВ «Федорівський», СТОВ «Агросвіт», ТОВ «Крамагросвіт», ТОВ АФ «Надія», ТОВ «Камишуватський МК», що на Харківщині, ПрАТ Зернопродукт МХП», ФГ «Щербич», ПП «Ольвія», ПрАТ ПК «Поділля» на Вінниччині, ТОВ АФ «Довіра 2008» на Сумщині, ТОВ «Надія» на Чернігівщині, ТОВ «Івниця», СФГ «Сергій» на Житомирщині, ФГ «Олександрівське», ПСП «Зарічне» на Кіровоградщині, ТОВ «Прогрес Молоко», ПСП «Лідер», ФГ «Голден» на Черкащині, ТОВ «Агросвіт», ПрАТ «Агрофорт» на Київщині, ТОВ «Волинь Нова» на Волині й ін. 

Сьогодні відбувається низка виробничих експериментів, адже компанія Tekro пропонує всім охочим покращити систему випоювання телят, надаючи комплект обладнання для експерименту, на основі якого спеціалісти на власному прикладі можуть переконатися в ефективності роботи системи, перш ніж ухвалити рішення про впровадження у свою схему вирощування телят. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ