Елеватор

Елеватор «Астарти»: покращення процесів, робота з якістю та безпека праці

Ефективність й автоматизація

Ефективність й автоматизація

Елеватор «Астарти»: покращення процесів, робота з якістю та безпека праці. 

Олександр Назаров, директор підприємства

Подорожуючи елеваторами України, завжди хочеться знайти підприємство, яке могло б бути взірцем для інших. І хоча ідеальних елеваторів не існує, дуже наближені до такого рівня все ж трапляються. Ми відвідали таке підприємство — Семенівський елеватор агропромхолдингу «Астарта-Київ». 

Продуктивне приймання 

Підприємство будували насамперед для доробки й зберігання власного зерна. Проте ще на етапі проєктування було передбачено можливість працювати зі значними обсягами давальницької продукції. Елеватор має три незалежних лінії приймання, кожна здатна приймати окремий тип або клас продукції. Це вкрай актуально під час збирання як ранніх культур (ріпак і зернові), так і пізніх (соя, соняшник і кукурудза). Добова продуктивність приймання — 6 тис. тонн. 

Цифровізація 

Елеватор оснащено системою «Форпост», яка дозволяє повністю відстежувати рух зерна, робити фотофіксацію на в’їзді, під час зважування, відбору зразків, розвантаження та відвантаження зерна. Водій на в’їзді отримує електронну картку, з якою потім рухається по елеватору. 

На підприємстві також упроваджено цифровий продукт AgriChain для ефективного керування чергою на основі електронної ТТН та даних GPS моніторингу. 

Завдяки цим цифровим інструментам темп приймання пришвидшився, максимальна кількість досягла 17 авто на годину та 219 автомобілів на добу. 

За словами директора підприємства Олександра Назарова, цьому посприяли не лише технічні новації, а й злагоджена робота всього колективу. Коли всі разом прагнуть досягти максимуму, результат завжди буде відповідним. 

Визначення якості зерна 

Ураховуючи інтенсивність роботи підприємства, лабораторія максимально автоматизована — від пробовідбірників до спектральних аналізаторів, які здатні за лічені хвилини визначати основні параметри зернових і олійних культур. Дані автоматично потрапляють до системи обліку, що унеможливлює вплив людського чинника. А це гарантує прозору і об’єктивну роботу як з власним зерном, так і з зерном інших компаній. На кінець доби роблять середньодобовий зразок із продукції кожного поклажодавця. Якщо є сумніви по якості, контрагентів одразу інформують про ситуацію і за потреби можуть разом із лаборантами повторно відібрати пробу й зробити аналіз. 

Семенівський елеватор уже котрий рік успішно проходить аудит, за результата ми якого підтверджується відповідність вимогам HACCP: впровадив та використовує систему керування безпечністю харчових продуктів, систему керування якістю, систему екологічного керування, систему менеджменту щодо охорони праці та здоров’я, які підтверджені відповідними сертифікатами. 

Також за результатами оцінювання та визнання вимірювальних можливостей стан системи керування та процеси вимірювання відповідають вимогам ДСТУ ISO 10012:2005, що підтверджено відповідним свідоцтвом. 

Доробка зерна 

Установлене очисне обладнання забезпечує продуктивність 120–150 т/год практично за будь-яких умов. 

— Ми віддали перевагу вітчизняному виробнику очисного обладнання, яке повністю відповідає нашим вимогам, бо підтримуємо вітчизняного виробника, — розповідає Олександр Назаров, директор Семенівського елеватора. — В роботі очисні машини OLIS показа ли високу продуктивність і якість очищення. Для ефективнішого очищення насіння соняшнику кілька років тому додатково встановили аспіраційні колонки — це дозволяє очищати насіння до базових показників практично за один прохід. Ми щороку проводимо навчання персоналу, працівники мають добре знати, як правильно підбирати решета, правильно їх установлювати, вчасно виконувати очищення і технічне обслуговування вузлів очисних машин, щоб обладнання працювало без зауважень. Можу це порівняти з автомобілями: якщо вчасно робити ТО й діагностику, практично будь-яка машина працюватиме довго і без проблем. 

Для первинного очищення використовують сепаратори ЛУЧ ЗСО-200 від вітчизняного виробника OLIS

Сушіння з мінімальними витратами 

Колектив елеватора гнучко підходить до вибору технології сушіння. Залежно від вхідної вологості збіжжя сушіння відбувається за такими режимами: без полум’я — температурою зовнішнього повітря; в імпульсному режимі з періодичним запуском пальників і з нагріванням сушильного агента. Сушарки елеватора дозволять сушити зерно з вхідною вологою до 22% з продуктивністю до 100 т/год. Але бувають сезони, як, наприклад, торік, коли вологість сягала до 30%. 

Оптимізоване відвантаження 

Елеватор має розвинену залізничну інфраструктуру — на території вміщується до 94 вагонів. Кожна з двох ліній відвантаження вміщує 16 вагонів й оснащена залізничними вагами. Власний локомотив закриває всі питання з логістикою рухомого складу як на власних коліях, так і на коліях загального призначення. Ураховуючи технічне оснащення, елеватор здатен завантажити маршрут усього за добу. 

Власний тепловоз значно спрощує логістику вагонів

На бункери автомобільного відвантаження нещодавно встановили потокові ваги. Невелика інвестиція зменшила на 90% зайві переміщення автомобілів територією елеватора. Чому? Відповідь проста: кожен водій хоче, щоб його завантажували максимально точно з першого разу. Якщо вага не відповідає заявленій, доводиться розвертатись і довантажуватись або скидати частину вантажу. Це потребує часу, знижує продуктивність елеватора і транспорту. З потоковими вагами оператор одразу бачить, скільки він навантажив із точністю до кількох відсотків. 

Взагалі війна змусила навчитись працювати нестандартно. Це зробило підприємство гнучкішим до вимог різних покупців і, відповідно, розширило можливості з експорту. 

Безпека — понад усе! 

Не відкриємо секрет, що на елеваторах існує багато ризиків і ризикованих процесів. Тому в агропромхолдингу «Астарта-Київ» організація безпечних умов праці — це пріоритетне завдання. 

На Семенівському елеваторі впроваджено систему керування охороною праці, яка контролює виконання робіт підвищеної небезпеки. Роботи в замкненому просторі, вогневі роботи й роботи на висоті виконують за нарядами-допусками. Безпека персоналу під час виконання ремонтних робіт і обслуговування обладнання забезпечується за допомогою системи вимикання/блокування/маркування та перевірки небезпечних джерел енергії і чинників. 

Система LOTO (Lock Out Tag Out) забезпечує як персональну, так і групову безпеку персоналу від потенційних небезпечних впливів на елеваторі. Пожежі й вибухи на елеваторах можуть призвести до катастрофічних наслідків, тому елеватор оснащено сучасними системами сигналізації та пожежогасіння. Технологічне обладнання оснащено датчиками контролю безпечної роботи, яку контролює АСУТП підприємства. 

Якщо узагальнити «успіх» безпеки, він звучатиме так: 

• обираємо якісне обладнання, виготовлене тільки відповідно до чинних українських стандартів і норм охорони праці, не заощаджуємо на важливих для комфортної роботи деталях; 

• контролюємо дотримання правил охорони праці на елеваторах; 

• навчаємо персонал: як під час уведення елеватора в експлуатацію, так і далі кожних 1–2 роки; 

• користуємося автоматичними системами контролю процесів; 

• довіряємо ремонт тільки професіоналам. 

Таким чином, ми спокійні за безпеку зерносховищ, маємо репутацію відповідального бізнесу, а наші елеватори є насправді безпечними й дружніми до працівників.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Мирослава М’ягка, завідувачка лабораторії: 

— На кожну машину ми витрачаємо всього 4–5 хвилин. Після визначення натури зразки завантажують до експрес-аналізаторів (Інфратек, Акваматик та інші, залежно від культури), які визначають основні показники. В пшениці крім вологи визначаємо протеїн і клейковину, наявність сажкового або фузаріозного зерна та зараженості шкідниками. Число падіння, ІДК, смітна і зернова домішки визначаються тільки для середньодобового зразка. Для інших культур, наприклад, кукурудзи або ріпаку додаються аналізи на глюкозинолати і ГМО. Зерно від третіх осіб контролюється усе без винятку. Для такого аналізу застосовуємо зчитувач, який визначає кількісний показник вмісту ГМО. Уміст олеїнової кислоти (для високоолеїнового соняшнику) визначаємо за допомогою рефрактометра японського виробництва. 

Олексій Кіба

Олексій Кіба, директор з продажів, співголова комерційного напряму KMZ Industries  

— Співпраця «Варіант Агро Буд» з агрохолдингом почалася ще 2017 року — з будівництва елеваторного комплексу на Полтавщині. Наступного року ми поставили обладнання ще для двох зерносховищ компанії. Семенівський елеватор був завершальним об’єктом інвестпрограми «Зерно Астарти» та найбільшим і найтехнологічнішим проєктом нашої співпраці з холдингом. 

Постачання для цього комплексу почалося взимку 2018-го і відбувалося строго за погод женим із замовником графіком. Оскільки обладнання відразу майже «з коліс» поступало на монтаж (ураховуючи масштаб об’єкта, перерви дозволялися тільки за настання морозів), від нас вимагалася максимально коректна поставка кожної одиниці, бо умов для зберігання незмонтованого обладнання на об’єкті не було. На прохання замовника ми внесли низку конструктивних змін у деякі елементи силосів: зокрема укомплектували герметиком та ущільнювачами, які надали можливість проводити монтажні роботи за температури від +5 °С, гарантуючи герметичність силосів у подальшій експлуатації. 

Серед інших особливостей поставки на всі елеватори замовника була посилена система вентиляції силосів. Також вони були укомплектовані додатковими драбинами, майданчиками обслуговування й іншими деталями, встановлення яких спрощує експлуатацію та обслуговування: замовник наперед максимально передбачив усі завдання, з якими стикнеться обслуговчий персонал у майбутньому  

Володимир Чеглатонєв

Володимир Чеглатонєв, комерційний директор компанії OLIS  

— Ще на етапі проєктування Семенівсько го елеватора компанія «Астарта» обрала очисне обладнання OLIS. Це певне визнання для нас і вкотре підтвердження можливостей нашого обладнання. Вибір базувався на власному досвіді «Астарти», бо раніше на багатьох об’єктах компанії вже працювали сепаратори OLIS. 

Для цього об’єкта були запропоновані барабанні сепаратори ЛУЧ ЗСО-200 для попереднього очищення (по одному на кожну з трьох ліній приймання), а також дві очисних машини з горизонтальним розташуванням решіт Горизонт К-300, які виконують первинне очищення. Продуктивність очисних машин має солідний запас, тому навіть дуже засмічене зерно очищується без проблем. Через два сезони від початку експлуатації на машину Горизонт було додатково встановлено аспіраційні колонки. Замовник спершу не бачив потреби у цьому обладнанні, але практика довела, що вони все ж потрібні. Під час проєктування можливість встановлення аспіраційних колонок була врахована, тому їх встановили без проблем. 

Експлуатація машин не викликає труднощів. Ми постійно консультуємо спеціалістів елеватора з різних питань і за потреби направляємо своїх фахівців на місце для проведення огляду або навчань. Загалом намагаємось щосезону контролювати роботу наших очисних машин, щоб клієнт був задоволений їх якісною і стабільною роботою.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ