Тваринництво

Якісний ЗЦМ: поросята — смакують, спеціалісти — рекомендують! 

Простий вибір

Простий вибір

Якісний ЗЦМ: поросята — смакують, спеціалісти — рекомендують! 

З розвитком багатоплідної генетики, якій віддають перевагу все більше свиногосподарств, гостріше постає питання забезпечення поросят-сисунів потрібною кількістю молока. Адже молока свиноматки на всіх новонароджених бракує, а утримувати матерів-мачух — не завжди економічно вигідно. Тому все більше технологів свиноферм вдаються до замінників цільного молока. До того ж така практика дає змогу уникнути зайвого стресу для поросят, переміщуючи їх між гніздами. 

Високоякісний замінник молока для поросят повинен максимально точно повторювати поживний склад і переваги молока свиноматки. Молоко свиноматки багате на енергію, протеїн, жири, вітаміни й мінеральні речовини, необхідні для швидкого росту і розвитку поросят. Обираючи замінник молока, потрібно враховувати його поживний склад: 20+% протеїну, 15–18 — жиру, 35–50% лактози, уміст вітамінів (особливо вітаміну D) і мінералів (таких як кальцій і фосфор), а також збалансований амінокислотний профіль. Крім того, важливо звертати увагу на технологічність продукту (простота у використанні, легкість змішування тощо) та гарні смакові якості. 

Своїм практичним досвідом використання ЗЦМ діляться фахівці свиногосподарств. 

Володимир Русін

ВОЛОДИМИР РУСІН, головний ветеринарний лікар ТОВ «Чернігівська м’ясна компанія» 

Наше підприємство працює за повним циклом виробництва, маємо змішану генетику — РІС, данську. Маточне поголів’я становить 1000 свиноматок. У середньому на одну свиноматку припадає 14,2 ділових народжених поросят, відлучених — 13,1 поросяти. Щоб зменшити падіж новонароджених поросят і забезпечити їх повноцінним харчуванням, застосовуємо систему матерівмачух. Одночасно в нас поросяться 42 свиноматки, до них у середньому додаємо ще 5–6 мачух. Але все одно молока свиноматок на всіх поросят бракує, а поготів молозива, якого в мачухи немає. Тому підгодовуємо слабших поросят замінниками цільного молока. 

Нині на ринку дуже багато ЗЦМ, вибрати підхоже саме для твого свинокомплексу — непросто. Адже кожне підприємство — окремий організм. Тому підбираємо шляхом проб і помилок. Насамперед молоко повинні споживати поросята. Важливо, щоб воно не спричиняло діарею. І головне — щоб, споживаючи замінник молока, поросята краще розвивалися, набирали вагу. 

З травня цього року використовуємо ЗЦМ ПіггіМіл компанії «Йозера». Спершу випробували невелику кількість продукту на одній групі поросят, а коли пересвідчилися, що результат є, почали давати всім поросятам. Нині ЗЦМ введено у схему годівлі на постійній основі. 

ПіггіМіл створено спеціально для потреб свинарства. Коли розбавляєш його водою, навіть пахне парним молоком. Тому поросята дуже охоче його споживають. І оператори із задоволенням із ним працюють, адже вони отримують більшу винагороду за збереженість поросят, за більші прирости. 

ЗЦМ починаємо давати поросятам на 10–12-й день від народження, двічі на день. Розводимо 200 г порошку в 1 л води температурою 38 градусів. Порошок розчиняється дуже добре, осаду немає. Молочну суміш оператори роздають вручну на кожну клітку. Фактично нормуємо по 1 л на гніздо, тобто на 12–13 голів. Поросята його випивають максимум за 1–2 год, а більші — одразу всю норму. Замінником молока годуємо поросят до відлучення, яке відбувається на 25–27-й день. 

Хоч минуло мало часу, відколи поросята почали споживати ПіггіМіл, але збільшення приростів ми вже спостерігаємо: вага поросят на відлученні зросла на 5,2% — з 7,7 до 8,1 кг. Про ефективність ЗЦМ свідчить і зменшення різниці між найбільшою і найменшою вагою поросят. Помітили: найменших поросят стало менше — усі стали одноріднішими. 

Богдан Шмата

БОГДАН ШМАТА, головний ветеринарний лікар, заступник директора з тваринництва СТОВ «Сидорівський бровар» 

На ринку наше господарство вже понад 20 років, але 2016 року ми фактично почали все з нуля: змінили генетику на продуктивнішу данську, стали нарощувати поголів’я, розширювати потужності. Нині маточне поголів’я становить 550 свиноматок, загальне — 6 тис. голів. Маємо замкнений цикл виробництва. 

Данська генетика відома своєю багатоплідністю. У середньому ми відлучаємо 13–13,2 поросяти на свиноматку. Дуже велике значення для збереженості сисунів має повноцінна годівля, але не завжди у свиноматки вистачає молока для всіх поросят. Тому з переходом на данську генетику, збільшенням поголів’я почали застосовувати замінники цільного молока. Пробували різні, але від травня 2023 року використовуємо ЗЦМ ПіггіМіл компанії «Йозера». Можна сказати, що поросята самі вибрали це молоко — на смак приємне, тож вони із задоволенням його споживають, краще набирають вагу. 

ЗЦМ починаємо давати поросятам із третьої-четвертої доби, але небагато, щоб вони поступово звикали до нового продукту. Здебільшого згодовуємо слабшим поросятам, а також поросятам від свиноматок-первісток, у яких молока менше, ніж у свиноматок, які мають вже по три-чотири опороси. Уже на 8–12 добу поросята добре споживають ЗЦМ, навіть розпочинається за нього боротьба. Молоко додаємо в годівниці у міру його споживання. Окрім того, готуємо кашки, додаючи до молочної суміші престартер. Таку суміш даємо потроху поросятам із сьомого дня від народження. А з 15 дня підгодовуємо рідким престартером рослинного походження.

ЗЦМ розбавляємо водою, підігрітою до 35–45°, яка є найкомфортнішою для поросят. Замінник повністю розчиняється до однорідної маси. Далі його розвозить по годівницях молочне таксі — молочної кухні ми не маємо. 

Окрім поросят-сисунів три-чотири рази на день протягом тижня додавав ПіггіМіл і у раціон поросятам на дорощуванні, яких рано відлучили від свиноматки. Вони також його із задоволенням споживали, навіть боролися, кому більше дістанеться — так воно їм сподобалося. Видно було, що вони чекали, коли їм піднесуть суміш у певні години. 

У наших умовах, коли поросят відлучаємо рано, зазвичай на 23–25-й день, а, бувало, і в 20–21 день, замінник молока відіграє дуже важливу роль. Адже допомагає підтримати найслабших поросят у найвідповідальніший період їхнього життя. Головне — ЗЦМ економічно вигідний, адже допомагає створити умови для збільшення щорічної кількості опоросів свиноматок і збільшення їхньої продуктивності. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ