Тваринництво

Незначні зміни в годівлі свиноматок мають великий вплив на зменшення рівня смертності

Раціон здоров’я

Раціон здоров’я

Незначні зміни в годівлі свиноматок мають великий вплив на зменшення рівня смертності. 

Середня смертність свиноматок у США становить 14% і протягом останнього десятиліття з року в рік зростає. Якщо смертність свиноматок у господарстві на рівні або вища від середньогалузевого показника, в кращому разі ви можете вийти на беззбитковість за рахунок своїх свиноматок. Свиноматка починає давати прибуток тільки після третього опоросу. З поточним рівнем смертності свиноматок і середнім опоросом стада на рівні 2,8 ми як галузь перебуваємо лише на рівні беззбитковості. 

Компанія Zinpro пропонує рішення для зменшення рівня смертності свиноматок, спрямовані на зниження кількості випадків кульгавості та здоров’я ратиць. Водночас мікроелементи Zinpro® Performance Minerals® окрім впливу на зменшення кульгавості мають набагато більше значення для організму свиноматки. На щастя, незначні корегування раціону свиноматок значно впливають на рівень смертності свиноматок і, врешті-решт, на прибуток вашого підприємства. 

У цій статті ми розглянемо основні причини коливань прибутковості господарства, а також рішення, які можуть допомогти лишити рівень смертності у 14% в минулому. 

Що впливає на прибутковість 

Протягом багатьох років ми провели кілька дискусій із виробниками свинини, щоб зрозуміти, що впливає на прибутковість їхньої діяльності. У результаті цих розмов ми визначили: 98% варіацій прибутковості системи зумовлено трьома показниками: 

• ціна, сплачена за свиню; 

• витрати на кілограм приросту; 

• вартість одного відлученого поросяти. 

Ціна, сплачена за свиню, показує готівковий і майбутній прибутковий ринок. Витрати на кілограм приросту, хоча і є важливими, більше впливають для свиней на відгодівлі та дорощуванні, ніж для свиноматок. Третій показник — собівартість одного відлученого поросяти — є найважливішим для свиноферм, де вирощують свиноматок. 

Формула витрат на відлучених поросят відносно проста: кошти, витрачені на свиноматку, поділені на кількість відлучених нею поросят. Але вона охоплює багато різних статей витрат. 

До витрат на свиноматку входять витрати на корми та ветеринарне обслуговування, а також витрати на приміщення, утримання й оплату праці. 

Існує два способи підвищити рентабельність на відлучених поросят: 

• зменшити суму витрат; 

• збільшити кількість відлучених поросят. 

Додавання Availa® Sow до раціонів для супоросних і лактуючих свиноматок може підвищити їхню витривалість, що призведе до покращення здоров’я свиноматок і збільшення тривалості їх життя. Це прямо впливає на прибутковість унаслідок зниження витрат на виробничі ресурси та їх заміну. 

Поліпшення здоров’я свиноматок також поліпшить продуктивність: більше народжених живими поросят означає більше відлучених поросят. 

Зменшити витрати на свиноматку 

Одним зі способів зменшити витрати на свиноматку є вирощування витривалих свиноматок. Це покращить їхнє здоров’я і тривалість життя в стаді, що дасть змогу їм продукувати більше новонароджених поросят і відлученців упродовж усього життя. 

Підприємство, з яким ми працювали, повідомило, що 9% їхніх свиноматок було вибракувано через кульгавість. Коли це підприємство впровадило постійну програму годівлі свиноматок, яка містила Availa Sow, через рік кількість вибракувань через кульгавість знизилася на 25% (з 9 до 6,7%), через п’ять років — на 56% (з 9 до 4%). 

Що це означає з фінансового боку? Завдяки зменшенню кульгавості свиноматок додавання Availa Sow змогло знизити собівартість одного відлученого поросяти більше ніж на 50 центів. 

Як це зниження вплине на прибутковість вашого підприємства? Як ми вже згадували раніше, Availa Sow може запропонувати більше, ніж просто зменшення кульгавості. Застосування цієї добавки підвищить витривалість ваших свиноматок, покращить здоров’я свиноматок і знизить смертність не тільки в категорії кульгавості.

В іншому господарстві впровадження Availa Sow знизило загальну смертність свиноматок на 2,5%. Зокрема смертність, пов’язану не лише з кульгавістю, а й з іншими причинами, а також сумнозвісна категорія «невідомо». Результати показали 26-центове зниження витрат на відлучених поросят. 

Збільшити кількість відлученців 

Інший спосіб зменшити витрати на відлучених поросятах — збільшити їхню кількість на один опорос. Збільшення кількості поросят, яких свиноматка відлучає впродовж свого життя, знизить середню собівартість і підвищить прибутковість. Упровадження Availa Sow допомагає і тут, збільшуючи кількість поросят, що народжуються живими. 

Один виробник свинини отримав збільшення на 0,25 поросяти, народжених живими, на 17 000 першокласних свиноматок. Це призвело до збільшення кількості поросят, відлучених від свиноматки на рік до 0,55. У перспективі за ринкової ціни 30 дол. за відлучену свиню означає приріст на 16,50 дол. на свиноматку на рік. 

Зменшення смертності свиноматок 

Загальногалузева смертність свиноматок на рівні 14% не має бути статус-кво. Невеликі корективи у вашій програмі забезпечення мікроелементами можуть значно підвищити прибутковість вашого господарства. Наша команда експертів світового рівня прагне допомогти вам виростити міцних свиноматок і покращити результати їхнього здоров’я, створюючи здоровіший і стійкіший світ для всіх. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ