Тваринництво

Натуральні продукти допомагають уникнути негативних наслідків стресів тварин і поліпшити якість м’яса

Вплив стресів на якість м'яса

Вплив стресів на якість м'яса

Натуральні продукти допомагають уникнути негативних наслідків стресів тварин і поліпшити якість м’яса.  

Нині свинина має найбільший після курятини попит у загальному обсязі продажів, тому вона має відповідати вимогам ринку, щоб подобатися покупцеві за якістю і смаком. 

На якість свинини впливають кілька основних чинників: 

загальнофізіологічні та технологічні: генетика, годівля (склад раціонів і вид годівлі), умови утримання свиней; 

стресові: підготовка до відвантаження свиней на забій, транспортування свиней, умови передзабійного утримання, забій, своєчасне охолодження туш, а також технологія обвалювання напівтуш і мікробне обсіменіння на пунктах забою й обвалу туш. 

Існує чимало доказів, що склад поживних речовин раціону годівлі здатний нейтралізувати негативну спадковість та/або вплив неправильного утримання свиней на якість м’яса й фактично посилити генетичні характеристики, що відповідають за якість м’яса у свиней із добрим генотипом та правильними умовами утримання, а також прибрати всі стреси, що впливають на якість м’яса. Одним із таких компонентів у раціоні може бути добавка Sangrovit®. 

Як оцінювати якість свинини 

Якість м’яса можна оцінювати органолептичними методами (товарний вигляд, смак, запах, колір, консистенція, соковитість), сенсорними високоінструментальними методами (колір, запах), гістологічними (мікроструктурними), фізико-хімічними (масові частки білка, жиру, рН, ніжність, вологоутримувальна здатність). 

Активна кислотність (рН) показує перебіг післязабійних процесів у туші. З цим показником тісно пов’язано: колір, вологомісткість, ніжність та інші якісні показники м’яса. Відхилення рН м’яса у тушах від норми веде до економічних втрат. 

Ніжність м’яса виявляється у швидкості перерізу площі м’язового пучка волокон за певний час. 

Вологоутримувальна здатність впливає на вихід готових продуктів і тісно пов’язана із соковитістю й іншими кулінарними властивостями. У м’ясі частина води міцно пов’язана з білковою субстанцією («пов’язана вода»), а частина її механічно утримується капілярними силами у протоках, що утворюються в разі сильного розпушування м’язової структури («вільна вода»). «Пов’язана вода» у м’ясі має великий вплив на якість готових м’ясопродуктів. 

Якість свинини до та після забою 

Сучасна вимога забою свиней — відсутність стресу як людини, так і тварини. Стресовий стан перед забоєм спричиняє значні втрати адреналіну, що є причиною пришвидшеного гліколізу. Зважаючи на те, що у свиней легко збудлива нервова система, налякані та стомлені перед забоєм тварини витрачають більшу частину резерву глікогену на компенсацію своїх нервових і фізичних витрат. Усе це часто призводить до одержання свинини з високим кінцевим рН м’яса. У разі «білом’язової хвороби» процес гліколізу здебільшого перебігає в анаеробних умовах, тому ще за життя тварини починає утворюватися молочна кислота у підвищеній кількості. Величина рН у м’яса забитих у цьому стані тварин відразу після забою завжди нижча. Критичне поєднання низької величини рН (<6,0) і високої температури (понад +35°С) спричиняє сильну конформацію та денатурацію саркоплазматичних і міофібрилярних білків, що зумовлює зниження водозв’язувальної здатності м’яса, що різко знижує його якість. 

Надходження кисню в м’язову тканину припиняється, коли в туші в результаті знекровлення не лишається крові, тому в м’язовій тканині метаболізм змінюється: з аеробного метаболізму ліпідів він перетворюється на анаеробний метаболізм глікогенових резервів. 

Фото 1. Кількість рідини, що втрачається на забої
Фото 2. Якісне, соковите м’ясо. За натискання бачимо рідину, м’ясо пружне
Фото 3. Сухе м’ясо, за натискання лишається ямка

Кінцевий продукт анаеробного метаболізму м’язової тканини — це накопичення молочної кислоти, яка, своєю чергою, призводить до зниження pH м’яса від 7,1–7,3 до 5,4–5,7. Через різке зниження рівня pH після забою виникають такі дефекти якості м’яса: 

• жорстка, суха і за кольором темна свинина; 

• водяниста блідого кольору м’яка, пухка свинина; 

• м’яка, водяниста свинина червоного кольору. 

Однією з головних причин появи ексудативності та клейкого темного м’яса є вирощування тварин в умовах промислової інтенсивної відгодівлі з дефіцитом руху. Це призводить до психічної нестійкості тварин і підвищеної схильності до стресу. 

Унаслідок тривалого стресу спостерігається загальна дегенерація м’язів замість їх зростання. Уникнути негативних наслідків стресів допомагають натуральні продукти лінійки Sangrovit®. 

Як нівелювати наслідки стресу 

В Україні поставили досліди в різних господарствах, у результаті яких підтвердилася ефективність кормової добавки Sangrovit® як блокатора каскадної реакції NF kB, що запускається в організмі тварини під час стресу. 

Позитивного ефекту було досягнуто після випоювання Sangrovit® за 10 днів до забою в дозі 60–100 г на тонну води, або 60–80 г на тонну комбікорму. 

Розглянемо конкретний приклад із практики. 

Одне з господарств України, де проводили випробування продукту Sangrovit®WS, мало проблему з текучістю м’яса після обвалювання. У деяких партіях втрата вологи сягала 4%. Sangrovit®WS давали тваринам 10 днів у дозі 0,06 кг на тонну води, після чого втрати рідини зменшилися до 0,3%. Тобто на кожні 100 кг м’яса 3,7 кг рідини лишились у м’ясі! Завдяки застосуванню продукту Sangrovit®WS відбулося підвищення водозв’язувальної здатності м’яса, що позитивно впливає на його якість. Як це відбилося на економіці?

У цьому господарстві середня забійна вага свині — 116 кг, вихід туші — 72,5%, на виході м’яса з туші — 69%, то отримуємо 58 кг м’яса з однієї туші. З них 3,7% — це 2,15 кг недоотриманого м’яса з туші, якби у господарстві не застосовували Sangrovit®WS. Це підприємство здає на тиждень 2500 голів на забій. Тільки подумайте: могло б бути 5,4 т недоотриманої свинини на тиждень! Але завдяки унікальному продукту Sangrovit®WS господарство суттєво збільшило свій прибуток. 

Ефективне рішення 

Sangrovit® — кормова добавка виробництва німецької компанії Phytobiotics, що складається зі спеціальних активних компонентів рослинного екстракту, таких як ізохінолінові алкалоїди, а також висушених, подрібнених та гранульованих інгредієнтів рослин сімейства макових (Papaveraceae) та їх натуральних екстрактів. Усі рослини вирощують під контролем та в природних умовах. Містить щонайменше 1,5% сангвінаріну (Sanguinarine)

Ефективність Sangrovit® доведено вели кою кількістю масштабних випробувань у провідних науково-дослідних центрах. Додавання Sangrovit® до раціону свиней збільшує водоутримувальну здатність і покращує колір свіжої свинини, а також смак приготованого м’яса, зокрема, внаслідок зниження стресів. 

Дія Sangrovit® 

Гіркі речовини, що містяться в Sangrovit ®, підвищують апетит свиней, збільшують споживання корму, покращують роботу ШКТ. Здоров’я тварин покращується завдяки унікальній властивості продукту — зупиняти каскадну запальну реакцію. 

Запалення в кишківнику починається з активації PRR, такі як сигнальні рецептори (TLR), що в епітеліальних клітинах кишківника, та імунні клітини lamina propria (мукоза). 

Після запуску PRR запускається сигнальний каскад, що сприяє напрямку лейкоцитів у пошкоджену або інфіковану ділянку. Сигнальний каскад призводить до виробництва та вивільнення деяких цитокінів, хемокінів та стимулювальних молекул, що відіграють важливу роль у судинній системі для збільшення кровотоку й проникності кровоносних судин, а також для забезпечення адгезії та міграції запальних клітин до вогнища запалення й подальшої їх активації. Активовані лейкоцити, включно з дендритними клітинами, макрофагами та нейтрофілами, усувають причину пошкодження й відновлюють тканини. Крім того, ці активовані лейкоцити виробляють прозапальні та протизапальні цитокіни для посилення та регулювання запальної реакції й активують адаптивну імунну відповідь. Sangrovit® стабілізує окисно-відновний гомеостаз, наслідком чого є припинення в організмі каскадного ланцюжка реакції на запалення. 

Добавка сприяє підвищенню продуктивності тварин, підтриманню здоров’я та хорошого функціонування організму. Застосування Sangrovit® мінімізує використання антибіотиків, підвищує прибутковість господарства внаслідок зниження витрат на утримання тварин і реалізації м’яса найкращої якості. 

Дозування — 60–100 г на тонну води протягом 10 днів перед забоєм, або на 1 тонну корму — протягом 20 днів перед забоєм. Продукт Sangrovit® представлено на ринку у двох варіантах: Sangrovit® Екстра та Sangrovit®WS. Перший продукт додають у корм, а другий, відповідно — у воду. Така варіативність лінійки продуктів Sangrovit® — суттєва зручність застосування. 

Стаття підготовлена спеціалістами компанії «АгроПлюсІнвест»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ