Тваринництво

Як працює комбікормовий завод «на колесах»

Мобільно та вигідно

Мобільно та вигідно

Як працює комбікормовий завод «на колесах». 

Питання зниження собівартості кормової бази у тваринництві — одне з найактуальніших для виробників сільськогосподарської продукції. Наприклад, у виробництві свинини, птиці вартість кормів становить від 60 до 80% загальних витрат. У разі традиційної закупівлі готового комбікорму в постачальника тваринники повністю залежать від цінової політики виробника. Уникнути такої ситуації можна за допомогою вирощування та самостійної переробки власних ресурсів. 

Компанія «Мобільні Агротехнології» (м. Київ) першою представила місцевим фермерам Заходу України пересувний комбікормовий завод фірми TROPPER (Австрія) — поки що єдиний у нашій державі. Пробну партію готової продукції спецмашина виготовила на початку поточного року і відтоді послугами заводу «на колесах» постійно користуються кілька середніх та дрібних господарств західних областей. 

«Упіймати» тренд 

На тлі збільшення кількості відгодівельних майданчиків, ферм із вирощування птиці, розвитку галузі свинарства різко контрастували низькі обсяги виробництва якісного корму для худоби. Чому ця сфера не надто популярна для інвестування, ми в компанії зрозуміли вже на етапі маркетингових розрахунків. 

Щоб поставити завод із «нуля», треба вкласти доволі великі інвестиції. Потрібно брати землю, прокласти всі комунікації — це великі витрати. До того ж велика сума піде на монтаж і обслуговування. Припустимо, зробить завод 5 т корму на день, а далі простоюватиме, бо ми орієнтуємось на невеликі сімейні господарства. Тим часом амортизація йде, податки треба сплачувати, потрібно утримувати штат робітників. 

Несподіване рішення прийшло під час відвідування виставки в Ганновері, коли ми почули, що у Європі через нерентабельність стали масово закриватися стаціонарні комбікормцехи, які не витримували конкуренції з пересувними комбікормовими заводами. Тож ми вирішили придбати мобільний комплекс виробництва компанії TROPPER (Австрія), що став популярним на Заході. За нашими підрахунками купівля спецтехніки обійшлася нам вп’ятеро дешевше, ніж будівництво підприємства, але найголовніше — ми привезли в Україну інновацію у виробництві кормів. 

На сьогодні в Україні в господарствах застосовують тільки стаціонарні малогабаритні комбікормові агрегати в основному вітчизняного виробництва. Водночас у Європі для виробництва комбікормів безпосередньо в господарствах поряд зі стаціонарними установками з кожним роком усе ширше впроваджують технологію приготування комбікормів за допомогою пересувних малогабаритних комбікормових агрегатів, які встановлено на шасі вантажних автомобілів. Таким чином господарство майже вдвічі зменшує транспортні витрати. 

Переваги мобільності 

Мобільний завод із виробництва комбікорму — це оптимальний набір агрегатів, за допомогою яких здійснюється розмелювання і/або плющення сировини, додавання в комбікорм різних компонентів відповідно до рецептури або потребам замовника, змішування всіх інгредієнтів і вивантаження готового корму. Всі ці агрегати змонтовано на шасі вантажного автомобіля, що й забезпечує повну мобільність системи. 

Переваги мобільного комбікормового заводу: 

• невелика собівартість кормів (суттєва економія на транспортних витратах із доставки зерна з господарства на комбікормовий завод і готового комбікорму в господарство, використання праці мінімальної кількості обслуговуючого персоналу, відсутність оплати за зберігання та переробку сировини); 

• простота організації технологічного процесу; 

• ефективне використання власної сировини та придбаних білково-вітамінних добавок; 

• мобільність, універсальність (можливість приготування корму з вводом, за потреби, в кормову суміш рослинні олії, безпосередньо в місцях зберігання сировини або відгодівлі тварин, можливість надавати послуги з виробництва комбікормів в інших господарствах); 

• висока продуктивність (10–15 т готової продукції на годину) та якість подрібнення та змішування; 

• електронна система зважування (дає змогу вводити в кормосуміш точну кількість компонентів); 

• можливість використання обладнання протягом року; 

• високі експлуатаційні якості (легкий доступ до агрегатів, висока зносостійкість вузлів і механізмів). 

Такі заводи застосовують, коли господарство має зернофураж, але не має відповідного обладнання для його переробки й вважає за недоцільне везти зернофураж на великий комбікормовий завод. Мобільний комбікормовий завод по черзі об’їжджає господарства і на місці готує комбікорм. 

Порядок роботи 

Перед початком роботи водій-оператор під’їжджає до складу фуражного зерна, під’єднує до пневмосистеми шланги із забірником і запускає дизельний двигун приводу комбікормового агрегата. Зерно з бурта через забірник завантажувальним пневмопроводом за допомогою потоку розрідженого повітря, яке створюється компресором, подається до молоткової дробарки або плющилки, де його подрібнюють або за потреби плющать. У пневмопровод вмонтовано сепаратор сторонніх домішок, завдяки чому забезпечується надходження в дробарку та плющилку чищеної сировини. Після цього за допомогою завантажувального шнека подрібнене або плющене зерно подається до накопичувача-змішувача, який установлено на тензодатчиках, що дає змогу відстежувати процес завантаження з виведенням інформації на індикатор пульта керування та дублювальне табло. До накопичувача через спеціальний бункер добавок завантажують також премікси й білково-вітамінні добавки. Рідкі добавки зі спеціальної штатної місткості також подають до накопичувача-змішувача. Після повного завантаження необхідних компонентів вмикається режим змішування, і через 5–6 хв приготування комбікорму завершується. 

Після закінчення приготування порції комбікорму останній вивантажується зовні поворотним шнеком або за допомогою пневмопроводу до місця його складування в господарстві. Після цього цикл приготування комбікорму повторюється. 

Загальна продуктивність заводу для виробництва комбікорму (розмелювання, змішування, вивантаження) становить близько 80 т готової продукції в робочу зміну. Основні переваги: мобільність, економічна ефективність, універсальність і висока якість комбікормів. Процес виготовлення комбікормів повністю автоматизовано.

Гедрюс Гірлявічус, директор ТОВ «Мобільні Агротехнології»
Співавтор: Олексій Іванніков, канд. вет. наук

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ